اسپیس نوتااسپیس نوتااسپیس نوتا
  • صفحه اصلی
  • فناوری فضایی
    فناوری فضایینمایش بیشتر
    با فناوری ORCAA، اسرار اقیانوس‌های فرازمینی را بشکافید
    با فناوری ORCAA، اسرار اقیانوس‌های فرازمینی را بشکافید
    ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
    آیا ربات‌های دوپا جایگزین مریخ‌نوردها در ماه می‌شوند؟
    آیا ربات‌های دوپا جایگزین مریخ‌نوردها در ماه می‌شوند؟
    ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۲۲:۰۰
    اعماق ماه را با فناوری LunarLeaper اکتشاف کنید
    اعماق ماه را با فناوری LunarLeaper اکتشاف کنید
    ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
    دانشمندان با خالکوبی میکروسکوپی روی خرس‌های آبی، دستاوردی بزرگ در نانوفناوری رقم زدند
    دانشمندان با خالکوبی میکروسکوپی روی خرس‌های آبی، دستاوردی بزرگ در نانوفناوری رقم زدند
    ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
    الویس در مدار: میکروسکوپ سه‌بعدی جدید برای بررسی میکروب‌ها به ایستگاه فضایی رسید
    الویس در مدار: میکروسکوپ سه‌بعدی جدید برای بررسی میکروب‌ها به ایستگاه فضایی رسید
    ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
خواندن: ستارگان مانند هدیه‌های کریسمس پاره می‌شوند تا دنیاهای عجیبی به نام ‘JuMBO’ ایجاد کنند
به اشتراک بگذارید
اسپیس نوتااسپیس نوتا
  • فناوری فضایی
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
ما را دنبال کنید
ستاره‌ها و سیارات

ستارگان مانند هدیه‌های کریسمس پاره می‌شوند تا دنیاهای عجیبی به نام ‘JuMBO’ ایجاد کنند

برای کریسمس چه چیزی دریافت کردید؟ دانشمندان ممکن است پاسخی به معمای JuMBOها، اجرام سماوی عجیبی که به نظر نمی‌رسند سیاره یا ستاره باشند، هدیه گرفته باشند.

ستارگان مانند هدیه‌های کریسمس پاره می‌شوند تا دنیاهای عجیبی به نام 'JuMBO' ایجاد کنند
تصویری نشان می‌دهد که یک ستاره به‌طور خشونت‌آمیز دو هسته ستاره‌ای را باز می‌کند تا یک جفت "جُمبو" بسازد. (منبع تصویر: رابرت لیا)
توسط مونا علی اکبرخان افجه ۵ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۰۰
8 دقیقه مطالعه

“من JuMBOها را ترکیبی از ستارگان و کوتوله‌های قهوه‌ای می‌بینم – اگر اشعه‌های ستارگان پرجرم‌تر نبود، آن‌ها شبیه ستاره‌ها می‌شدند، اما این تابش‌ها باعث شده‌اند که بیشتر شبیه کوتوله‌های قهوه‌ای شوند.”

دانشمندان امسال هدیه‌ای غیرمنتظره برای کریسمس دریافت کرده‌اند: یک راه‌حل احتمالی برای معمای JuMBOها، اجرام سماوی عجیبی که به نظر نمی‌رسند سیاره یا ستاره باشند. این هدیه از طرف تیمی از محققان آمده است که باور دارند JuMBOهای مرموز (اجرام دوتایی به اندازه مشتری) در واقع هسته‌های ستاره‌ای هستند که توسط ستارگان پرجرم و قدرتمند به طور خشونت‌آمیز “باز” شده‌اند، درست مانند کودکانی که با هیجان هدیه‌های کریسمس را باز می‌کنند. این می‌تواند معمایی که در سال ۱۴۰۲ مطرح شد را حل کند.

ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) 42 جفت از این اجرام سیاره‌ای در خوشه سحابی اوریون کشف کردند. آن‌ها گیج شده بودند چون این اجرام به هیچ ستاره‌ای مربوط نمی‌شدند و به نحوی در جفت‌های دوتایی باقی مانده بودند. این امر نشان می‌داد که JuMBOها مانند سیارات یا ستارگان تشکیل نشده‌اند، که باعث سردرگمی شده بود.

تیمی که این ایده را برای توضیح تشکیل JuMBOها ارائه داده است، به رهبری ریچارد پارکر از دانشگاه شفیلد و دانشجوی کارشناسی جسیکا دایموند، با مراجعه به یک ایده قدیمی، این پدیده جدید را توضیح داده‌اند.
این نظریه حول فرآیند “فرسایش نوری” می‌چرخد، فرایندی که در آن ستارگان پرجرم و پرانرژی، مانند ستارگان نوع O یا B، دیگر ستارگان را با تابش پرانرژی بمباران می‌کنند تا لایه‌های بیرونی آن‌ها را از بین ببرند. این ایده مناسب است چون سحابی اوریون که منطقه‌ای پر از ستارگان OB داغ و پرجرم است، برای این فرآیند ایده‌آل است.

“ما داریم از یک ایده نسبتاً قدیمی استفاده می‌کنیم – این که تابش از ستارگان پرجرم آن‌قدر قوی است که هسته گازی که در نهایت یک ستاره را تشکیل می‌دهد، را فرسایش می‌دهد,” پارکر گفت. “این تابش مقداری از مواد هسته را حذف می‌کند و باعث می‌شود که ماده باقی‌مانده فشرده شود و به شکلی کارآمد یک جسم کم‌جرم تشکیل دهد.”

Stars get1
تصویری دو “جوامبوی” بازشده را در سحابی اوریون نشان می‌دهد. (اعتبار تصویر: رصدخانه جمنی/جان لومبرگ)

با بازبینی مقاله‌ای که دقیقاً ۲۰ سال پیش منتشر شده بود، تیم با استفاده از این حقیقت که ستارگان معمولاً در سیستم‌های دوتایی تشکیل می‌شوند، چارچوب فرسایش نوری را به کار برده و نشان داده‌اند که یک دوتایی ستاره‌ای می‌تواند به طور نوری فرسایش یابد تا جفت JuMBO تشکیل شود.

“من JuMBOها را ترکیبی از ستارگان و کوتوله‌های قهوه‌ای می‌بینم – اگر تابش از ستارگان پرجرم‌تر نبود، آن‌ها شبیه ستاره‌ها می‌شدند، اما تابش‌ها باعث شده‌اند که بیشتر شبیه کوتوله‌های قهوه‌ای شوند,” پارکر ادامه داد.

این باعث می‌شود که یک جسم سماوی دیگر به ترکیب JuMBOها اضافه شود، بنابراین قبل از ادامه، بیایید مانند روح کریسمس گذشته در داستان “سرگذشت کریسمس” چارلز دیکنز به سال ۱۴۰۲ بازگردیم و ببینیم که چگونه JuMBOها دسته‌بندی نشدند.

کوتوله‌های قهوه‌ای، سیارات یا ستارگان” – JuMBOها با ستاره‌شناسان بازی معما می‌کنند

همانطور که پیش‌تر توضیح داده شد، معمای بزرگ در مورد JuMBOها این است که به نظر می‌رسد آن‌ها از راه‌هایی تشکیل نمی‌شوند که منجر به تشکیل ستارگان یا سیارات شوند.

JuMBOها جرم‌هایی مشابه چند برابر مشتری دارند، بنابراین ممکن است بلافاصله به نظر برسد که آن‌ها مانند سیارات از حلقه‌ای از گاز و گرد و غبار که ستارگان نوزاد را احاطه کرده، شکل گرفته‌اند. اما جفت‌های JuMBOی کشف شده در سحابی اوریون با ستاره‌ای مرتبط نیستند.

این قابل توضیح است. سیارات اغلب “مستقل” می‌شوند و از سیستم‌های سیاره‌ای توسط تعاملات گرانشی با “ستارگان مهاجم” یا حتی از طریق تعاملات با سیاره‌های خواهر خود، بیرون انداخته می‌شوند.

مشکل با این ایده برای توضیح JuMBOها این است که انرژی مورد نیاز برای بیرون انداختن دو سیاره از اطراف ستاره خود باید ترتیب دوتایی آن‌ها را نیز شکسته باشد. اما JuMBOها هنوز در دوتایی‌ها وجود دارند.

Stars get2 1
دو جوامبو سرکش از سیستم ستاره‌ای خود پرتاب می‌شوند اما همچنان به هم متصل باقی می‌مانند. (اعتبار تصویر: رابرت لیا (ایجاد شده با کانوا))

البته، این احتمال وجود دارد که یک اتفاق نادر باعث شود که دو سیاره بدون شکسته شدن از هم جدا شوند. اما ستاره‌شناسان تنها یک یا دو جفت JuMBO در اوریون کشف نکردند؛ آن‌ها ۴۲ جفت در یک گوشه نسبتاً کوچک از کهکشان راه شیری پیدا کردند! این نشان می‌دهد که آنچه در حال رخ دادن است، یک حادثه نادر نیست.

پس چرا ستاره‌شناسان فکر می‌کردند که JuMBOها مانند ستارگان تشکیل نمی‌شوند؟

این همه به جرم آن‌ها مربوط می‌شود.
ستارگان زمانی متولد می‌شوند که نواحی بیش از حد متراکم در یک ابر عظیم گاز و گرد و غبار رشد کرده و تحت گرانش خود فرو می‌ریزند. این باعث به وجود آمدن یک پروتوستاره می‌شود که همچنان مواد را از پیله گازی و گرد و غباری که در آن شکل گرفته، جمع‌آوری می‌کند. معمولاً این پروتوستارها جرم کافی جمع می‌کنند تا فشارها و دماهای در هسته ایجاد شود تا هیدروژن را به هلیوم تبدیل کنند، که فرآیند هسته‌ای است که ستاره‌های رشته اصلی را تعریف می‌کند.

همانطور که پارکر اشاره کرد، بسیاری از ستارگان با یک شریک دوتایی از همان ابر به دنیا می‌آیند و به ستارگان دوتایی تبدیل می‌شوند. تخمین زده می‌شود که حدود نیمی از تمام ستارگان شناخته شده در چنین شراکت‌هایی هستند. معما حل شد، درست است؟ نه!

اما نکته اینجا است:

هرچه یک ستاره پرجرم‌تر باشد، احتمال اینکه در یک دوتایی باشد بیشتر است. حدود ۷۵٪ از پرجرم‌ترین ستارگان با یک شریک وجود دارند. این عدد برای ستارگانی با جرمی مشابه خورشید حدود ۵۰٪ است و با کاهش جرم کاهش می‌یابد. بنابراین احتمال پیدا کردن یک ستاره با جرم سیاره‌ای در دوتایی تقریباً صفر است.

یادآوری کنید که JWST در یک سحابی تنها ۴۲ جفت JuMBO پیدا کرده است. این نشان می‌دهد که چیزی در اینجا در حال رخ دادن است که بیشتر از یک اتفاق تصادفی است.

JuMBOها اصلاً مستقل نیستند

در نظریه پارکر و دایموند، JuMBOها واقعاً مانند ستارگان تشکیل می‌شوند، اما آن‌ها ابتدا جرم کافی برای اینکه در دوتایی‌ها سکونت داشته باشند، دارند. سپس تابش‌های خشونت‌آمیز که از سایر ستارگان پرجرم‌تر منتشر می‌شود، بخش زیادی از این جرم را فرسایش می‌دهد، بنابراین JuMBOها با جرم‌های سیاره‌ای باقی می‌مانند.

پارکر توضیح داد: “این نیازی به این که JuMBOها به عنوان سیارات پرجرم تشکیل شوند و somehow از ستارگان مادر خود به عنوان یک جفت دوتایی پرتاب شوند را از بین می‌برد. آن‌ها واقعاً ‘مستقل’ نیستند. در ایده ما، JuMBOها یک دوتایی ستاره‌ای معمولی و رایج را تشکیل می‌دهند اگر تابش شدید از ستارگان پرجرم اطراف نباشد.”

Stars get3
یک نمودار که یک کوتوله قهوه‌ای را در ارتباط با زمین، مشتری، یک ستاره کم‌جرم و خورشید نشان می‌دهد. (اعتبار تصویر: ناسا)

اگر ستاره‌شناسان می‌خواهند برای پارکر هدیه‌ای کریسمسی برای نظریه‌اش و دایموند بیاورند، محقق دانشگاه شفیلد از یک سورپرایز خوشحال خواهد شد.

برچسب ها:تلسکوپ جیمز وب
منابع:space.com
این مقاله را به اشتراک بگذارید
Facebook Twitter Telegram
مونا علی اکبرخان افجه
توسط مونا علی اکبرخان افجه
دانشجوی دکتری ژئوفیزیک گرایش لرزه شناسی هستم. ژئوفیزیک به بررسی ابعاد زمین و اتفاقاتی مانند زلزله و لرزه هایی که توسط فعالیت انسان به‌وجود می‌آید، می پردازد. فعالیت در حوزه زمین و فضا از علاقه مندی ام است.
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب

import numpy as np import h5py data='/content/drive/MyDrive/SILIXA_iDAS015_181219184621_fieldID000212.h5' data1=h5py.File(data,'r') print(data1.keys()) display(data1) display(data) raw_data = data1['DasRawData']['RawData'] x_axis = np.arange(raw_data.shape[1]) t_axis = np.arange(raw_data.shape[0]) print(x_axis.shape) print(t_axis.shape) import matplotlib.pyplot as plt import numpy as np ns = 30000 fs = 1000 dx = 1.021 nx = 3136 GL = 10 x = np.arange(nx) * dx def u(x, t): return np.exp(-(x - t)**2) def calculate_result(x): return 1/10 * (u(x - 5, t) - u(x + 5, t)) traces = [] for t in range(0,30000): tr = [calculate_result(x_val) for x_val in x] traces.append(tr) traces_array = np.array(traces) print(f"traces_array : {traces_array.shape}")
ساختار کلان در ژرفای کهکشان‌ها؛ چگونه ذهن ما از کیهان عقب می‌ماند؟
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
گردبادهای مشتری و قمری با ماگمای روان؛ کشفیات جدید فضاپیمای جونو ناسا شگفت‌انگیز است
گردبادهای مشتری و قمری با ماگمای روان؛ کشفیات جدید فضاپیمای جونو ناسا شگفت‌انگیز است
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
آیا جیمز وب موفق به شناسایی سیاه‌چاله‌ای عظیم در کهکشان فرفره جنوبی شده است؟
آیا جیمز وب موفق به شناسایی سیاه‌چاله‌ای عظیم در کهکشان فرفره جنوبی شده است؟
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
کشف غافلگیرکننده اخترشناسان: ابر عظیمی که در تاریکی می‌درخشد، تمام این مدت پنهان بوده!
کشف غافلگیرکننده اخترشناسان: ابر عظیمی که در تاریکی می‌درخشد، تمام این مدت پنهان بوده!
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
پرواز بر فراز دره مارینر: هلیکوپترها جایگزین مریخ‌نوردها می‌شوند
پرواز بر فراز دره مارینر: هلیکوپترها جایگزین مریخ‌نوردها می‌شوند
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰

جدیدترین های تکنوتا

هواوی میت ۸۰ ممکن است از حسگر اثر انگشت اولتراسونیک جانبی استفاده کند
هواوی میت ۸۰ ممکن است از حسگر اثر انگشت اولتراسونیک جانبی استفاده کند
قابلیت جدید «راحتی چشم با هوش مصنوعی» برای سری هواوی میت ۷۰ عرضه شد
قابلیت جدید «راحتی چشم با هوش مصنوعی» برای سری هواوی میت ۷۰ عرضه شد
سامسونگ جدول زمانی انتشار به‌روزرسانی اندروید ۱۶ رابط کاربری One UI 8 را تأیید کرد
سامسونگ جدول زمانی انتشار به‌روزرسانی اندروید ۱۶ رابط کاربری One UI 8 را تأیید کرد

پربازدیدترین ها

وِستا، نه سیاره نامیده می‌شود، نه سیارک
ستاره‌ها و سیارات
وِستا، نه سیاره نامیده می‌شود، نه سیارک
۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
تماشای نادر اورانوس؛ دانشمندان از پنهان‌روی بهره‌برداری کردند
ستاره‌ها و سیارات
تماشای نادر اورانوس؛ دانشمندان از پنهان‌روی بهره‌برداری کردند
۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
مه تاریک در آسمانی ستاره‌باران شکل می‌گیرد
ستاره‌ها و سیارات
مه تاریک در آسمانی ستاره‌باران شکل می‌گیرد
۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۰۰
عملکرد سامانه‌های لیزری برای ارتباط از مریخ چگونه خواهد بود؟
ستاره‌ها و سیارات
عملکرد سامانه‌های لیزری برای ارتباط از مریخ چگونه خواهد بود؟
۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
اسپیس نوتا
دسترسی سریع
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • تبلیغات
  • لیست بعدا می خوانم
معرفی کوتاه

اسپیس نوتا منبع جامع اخبار و رویدادهای فضایی است که توسط نویسندگان متخصص در این زمینه تهیه می‌شود.

خانواده ما
اسپیس نوتا
تکنوتا
© 1403 کپی مطالب اسپیس نوتا تنها با لینک دادن به سایت امکان‌پذیر است.
  • نقشه سایت
  • تبلیغات