اسپیس نوتااسپیس نوتااسپیس نوتا
  • صفحه اصلی
  • فناوری فضایی
    فناوری فضایینمایش بیشتر
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    ۵ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۴:۰۰
    چگونه "عضلات حبابی" به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    چگونه “عضلات حبابی” به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۰۰
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۰۰
    نمای نزدیک و بی‌سابقه از خورشید؛ تصاویری که نفس را بند می‌آورند
    نمای نزدیک و بی‌سابقه از خورشید؛ تصاویری که نفس را بند می‌آورند
    ۱۱ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
خواندن: هابل کهکشان آندرومدا را با دقت ۲.۵ گیگاپیکسل ثبت کرد
به اشتراک بگذارید
اسپیس نوتااسپیس نوتا
  • فناوری فضایی
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
ما را دنبال کنید
پژوهش‌های علمی

هابل کهکشان آندرومدا را با دقت ۲.۵ گیگاپیکسل ثبت کرد

کهکشان آندرومدا نزدیک‌ترین همسایه کهکشانی ما است، البته به استثنای کهکشان‌های کوتوله‌ای که به‌صورت گرانشی به راه شیری متصل هستند.

هابل کهکشان آندرومدا را با دقت ۲.۵ گیگاپیکسل ثبت کرد
این تصویر، بخشی بزرگ‌نمایی‌شده از نسخه با وضوح کامل است. می‌توانید تصویر کامل را دانلود کرده و خودتان آن را بررسی کنید. اعتبار تصویر: ناسا، ESA، B. Williams (دانشگاه واشنگتن)
توسط مونا علی اکبرخان افجه ۲ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۰۰
10 دقیقه مطالعه

وقتی شرایط مناسب باشد، می‌توانیم آن را با چشم غیرمسلح مشاهده کنیم، هرچند که تنها به‌صورت لکه‌ای خاکستری دیده می‌شود. این کهکشان دورترین جسم در عالم است که می‌توانیم بدون استفاده از تلسکوپ ببینیم.

تلسکوپ فضایی هابل یک تصویر پانورامای عظیم ۲.۵ گیگاپیکسلی از آندرومدا تهیه کرده است. این کار ۱۰ سال و بیش از ۱۰۰۰ مدار را برای جمع‌آوری تمام تصاویر لازم به خود اختصاص داده است.

heic2501a
این بزرگ‌ترین عکس موزاییکی است که تاکنون از داده‌های تلسکوپ فضایی هابل (ناسا/اسا) ساخته شده است. این تصویر پانورامایی از کهکشان همسایه، آندرومدا، است که در فاصله ۲.۵ میلیون سال نوری از ما قرار دارد.
اعتبار تصویر: ناسا، اسا، بی. ویلیامز (دانشگاه واشنگتن)

ما در داخل راه شیری گیر افتاده‌ایم و هرگز نمی‌توانیم از آن خارج شویم (البته احتمال بسیار اندکی وجود دارد که در آینده‌ای دور بتوانیم). تلسکوپ قدرتمند گایا از آژانس فضایی اروپا بهترین نمای ما از کهکشان خودمان را از داخل فراهم کرده است، اما حتی این تلسکوپ نیز محدودیت‌هایی دارد.

یکی از دلایل اهمیت رصد آندرومدا (که به M31 نیز شناخته می‌شود) همین موضوع است. مانند راه شیری، M31 نیز یک کهکشان مارپیچی میله‌ای است. با مشاهده جزئیات M31 می‌توانیم درباره کهکشان خودمان اطلاعات بیشتری کسب کنیم. M31 به نوعی نماینده‌ای برای راه شیری است و ابزار اصلی اخترشناسان برای مطالعه این نماینده کهکشانی، تلسکوپ هابل است.

«با استفاده از هابل می‌توانیم جزئیات عظیمی درباره آنچه در مقیاسی کلی در سراسر دیسک کهکشان رخ می‌دهد به دست آوریم. این کار را نمی‌توان با هیچ کهکشان بزرگ دیگری انجام داد.» این گفته بن ویلیامز، محقق اصلی از دانشگاه واشنگتن است.

تصویر تهیه‌شده یک موزاییک است که حداقل ۲.۵ میلیارد پیکسل دارد. این تصویر حدود ۲۰۰ میلیون ستاره را که همگی داغ‌تر از خورشید هستند، تفکیک کرده است. البته این تنها بخشی کوچک از جمعیت ستارگان کهکشان است، زیرا ستارگان کم‌نورتر مانند کوتوله‌های قرمز شناسایی نشده‌اند. تصویر همچنین خوشه‌های ستاره‌ای آبی روشن، کهکشان‌های پس‌زمینه، ستارگان پیش‌زمینه، کهکشان‌های ماهواره‌ای و نوارهای غباری را نشان می‌دهد.

heic2501b
این بزرگترین فتو موزاییکی است که تاکنون توسط تلسکوپ فضایی هابل ساخته شده است. کهکشان آندرومدا تقریباً از لبه دیده می‌شود و به اندازه ۷۷ درجه نسبت به دید زمین کج است. این کهکشان آنقدر بزرگ است که موزاییک از حدود ۶۰۰ میدان دید جداگانه که در طول ۱۰ سال مشاهده هابل گرفته شده، ساخته شده است. کهکشان آندرومدا در بالای تصویر نشان داده شده است. این یک کهکشان مارپیچی است که در سراسر تصویر گسترده شده است. به دلیل اینکه تقریباً از لبه به خط دید ما کج شده، به صورت بیضی دیده می‌شود. مرزهای کهکشان تیز و دندانه‌دار است زیرا تصویر یک موزاییک از تصاویر کوچکتر و مربعی است که روی پس‌زمینه سیاه قرار گرفته‌اند. لبه‌های بیرونی کهکشان آبی هستند، در حالی که دو سوم داخلی آن زرد مایل به رنگ است و هسته مرکزی روشن دارد. پنج مربع نشان‌دار ویژگی‌های جالب کهکشان را هایلایت می‌کنند. اعتبار تصویر: ناسا، آژانس فضایی اروپا، ب. ویلیامز (دانشگاه واشنگتن)

این تصویر بزرگ نتیجه دو برنامه رصدی است: «خزانه پانکروماتیک جنوبی هابل آندرومدا» (PHAST) و «خزانه پانکروماتیک هابل آندرومدا» (PHAT). PHAT حدود یک دهه پیش تصاویر مربوط به این موزاییک را تهیه کرد و اکنون با تلاش هر دو برنامه این تصویر جدید را داریم.

تحقیقات جدید در مجله اخترفیزیک آخرین نتایج از PHAST، شامل این تصویر جدید، را ارائه کرده است. این مقاله با عنوان «PHAST: خزانه پانکروماتیک جنوبی هابل آندرومدا. بخش اول: فوتومتری فرابنفش و نوری بیش از ۹۰ میلیون ستاره در M31» منتشر شده و نویسنده اصلی آن ژوئو چن از دانشگاه واشنگتن در سیاتل است.

آندرومدا نه‌تنها نزدیک‌ترین همسایه ما است، بلکه نزدیک‌ترین کهکشان مارپیچی و بزرگ‌ترین کهکشان در گروه محلی نیز به شمار می‌آید. این اطلاعات تنها برای پاسخ به سوالات علمی نیستند، بلکه نشان می‌دهند چرا اخترشناسان می‌توانند این کهکشان را با جزئیات بیشتری مطالعه کنند، از جمله ارزیابی جمعیت ستارگان آن، بدون مشکلاتی که در مطالعه کهکشان‌های دیگر با آن روبه‌رو هستند.

PHAST and PHAT
این تصویر از تحقیق نشان می‌دهد که موقعیت ۱۳ “آجر” در PHAST (به رنگ خاکی) و ۲۳ آجر در PHAT (به رنگ آبی) کجا قرار دارند. هر یک از آجرهای جدید PHAST شامل ۱۵ نقطه‌گیری HST است که هر کدام شامل مشاهداتی در دو دوربین HST هستند: دوربین پیشرفته برای نظرسنجی‌ها و دوربین میدان وسیع ۳. M32 با یک فلش در آجر ۲۸ علامت‌گذاری شده است. اعتبار تصویر: Chen و همکاران، ۲۰۲۵.

«مطالعات M31 مشکلاتی نظیر تغییرات خط دید، فاصله‌های نامعلوم و اختلاط پس‌زمینه/پیش‌زمینه را دور می‌زنند.» پژوهشگران در مقاله خود می‌نویسند: «علاوه بر این، چنین مطالعاتی می‌توانند در زمینه محیط محلی اطراف، مانند ساختار محیط بین‌ستاره‌ای (ISM)، نرخ تشکیل ستاره‌ها (SFR)، و فلزینگی ستارگان و گازها، و حتی محیط بزرگ‌تر همان‌طور که توسط بررسی باستان‌شناسی پان‌آندرومدا نقشه‌برداری شده است، بررسی شوند.»

«بنابراین، M31 مقایسه‌ای منحصربه‌فرد و جالب با اطلاعات دقیقی که از راه شیری داریم ارائه می‌دهد.»

یکی از یافته‌های اصلی این تلاش رصدی عظیم این است که دیسک جنوبی که تاکنون به‌اندازه دیسک شمالی مورد مطالعه قرار نگرفته بود، به‌طور اساسی متفاوت از همتای شمالی خود است. دیسک جنوبی به نظر می‌رسد بیشتر به‌هم‌ریخته باشد و نشان‌دهنده تأثیر تاریخچه ادغام‌های M31 باشد. حضور M32، یک کهکشان کوتوله از نوع اولیه، به بخشی از این تاریخچه ادغام اشاره می‌کند.

اخترشناسان معتقدند که M32 ممکن است بقایای یک کهکشان باشد که با آندرومدا ادغام شده است. ویژگی‌های این کهکشان با مدل‌های تشکیل کهکشان ما به‌سختی توضیح داده می‌شود. ممکن است این کهکشان هسته باقی‌مانده از یک کهکشان بسیار پرجرم باشد که حدود دو یا سه میلیارد سال پیش توسط آندرومدا جذب شده است.

«آندرومدا یک آشفتگی کامل است. به نظر می‌رسد که رویدادی باعث شده باشد این کهکشان مقدار زیادی ستاره تولید کند و سپس این فرایند به‌کلی متوقف شده باشد.» این گفته دنیل ویس، یکی از نویسندگان پژوهش از دانشگاه کالیفرنیا در برکلی است. «احتمالاً این به دلیل برخورد با کهکشان دیگری در این ناحیه بوده است.»

یکی از شواهد قوی برای این ادغام، جریان عظیم جنوبی است؛ یک جریان از بقایای جزر و مدی که شامل ستارگانی در هاله آندرومدا است و ممکن است بازمانده‌ای از این ادغام کهن باشد. فلزی بودن این ستارگان به‌طور کلی کمتر از ستارگان برآمدگی و دیسک آندرومدا است.

figure2
این تصویر از تحقیقات قدیمی نشان‌دهنده جریان غول‌آسا و جنوبی کهکشان آندرومدا و نزدیکی آن به M32 است. منبع تصویر: بررسی باستان‌شناسی پان-آندرومدا (PandAS).

تنها راه درک تاریخچه آندرومدا، بررسی ستارگان آن است. به لطف PHAT و PHAST، اخترشناسان اکنون اطلاعاتی درباره ۲۰۰ میلیون ستاره منفرد دارند. هرچند این مشاهدات به ستارگان پرنورتر از خورشید محدود است، اما تصاویر همچنان از نظر علمی بسیار غنی هستند. این تصاویر به کهکشانی اشاره می‌کنند که در حال گذار است.

«آندرومدا شبیه یک نوع کهکشان در حال گذار است که بین یک مارپیچی ستاره‌ساز و یک کهکشان بیضوی است که تحت سلطه ستارگان سرخ پیر قرار دارد.» ویس اضافه می‌کند: «ما می‌توانیم ببینیم که این کهکشان دارای برآمدگی مرکزی بزرگی از ستارگان قدیمی و یک دیسک ستاره‌ساز است که به‌اندازه مورد انتظار برای جرم کهکشان فعال نیست.»

بن ویلیامز، محقق اصلی PHAST، افزود: «این نگاه دقیق به ستارگان تفکیک‌شده به ما کمک می‌کند تا تاریخچه ادغام‌ها و تعاملات کهکشان را بازسازی کنیم.»

Andromeda stellar density
این شکل از تحقیق نشان می‌دهد که چگالی ستارگان چگونه بین نواحی مختلف کهکشان آندرومدا تغییر می‌کند. پانل‌های زوم شده جزئیات غنی‌ای را که در وضوح کامل تلسکوپ فضایی هابل (HST) در دسترس است، نمایش می‌دهند. اعتبار تصویر: چن و همکاران، ۲۰۲۵.

PHAST و PHAT منابع غنی برای اخترشناسان در مطالعه آندرومدا و به تبع آن، مارپیچی‌های میله‌ای دیگر از جمله راه شیری هستند. بااین‌حال، به‌زودی اخترشناسان نمای بهتری از آندرومدا خواهند داشت.

اگر همه‌چیز خوب پیش برود، ناسا به‌زودی تلسکوپ فضایی نانسی گریس رومن را پرتاب خواهد کرد. این تلسکوپ مادون قرمز با میدان دید گسترده، هرچند آینه‌ای هم‌اندازه دارد، می‌تواند در یک نوردهی معادل ۱۰۰ تصویر با وضوح بالای هابل یا بیشتر را ثبت کند. این تلسکوپ به اخترشناسان کمک خواهد کرد تا جریان عظیم جنوبی را با جزئیات بررسی کنند و سرنخ‌های حیاتی از تاریخچه آندرومدا ارائه دهد.

برچسب ها:آژانس فضایی اروپاتلسکوپ هابل
منابع:universetoday
این مقاله را به اشتراک بگذارید
Facebook Twitter Telegram
مونا علی اکبرخان افجه
توسط مونا علی اکبرخان افجه
دانشجوی دکتری ژئوفیزیک گرایش لرزه شناسی هستم. ژئوفیزیک به بررسی ابعاد زمین و اتفاقاتی مانند زلزله و لرزه هایی که توسط فعالیت انسان به‌وجود می‌آید، می پردازد. فعالیت در حوزه زمین و فضا از علاقه مندی ام است.
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب

معمایی که مدت‌ها ذهن اخترشناسان را مشغول کرده بود، شاید اکنون حل شده باشد!
معمایی که مدت‌ها ذهن اخترشناسان را مشغول کرده بود، شاید اکنون حل شده باشد!
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
مأموریت جدید اروپا، خورشیدگرفتگی را به یک اتفاق روزانه تبدیل می‌کند
مأموریت جدید اروپا، خورشیدگرفتگی را به یک اتفاق روزانه تبدیل می‌کند
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
اگر به‌دنبال سیاره‌ای مانند زمین هستیم، شاید وقت آن است که به ستاره‌های کوتوله قرمز نگاه کنیم
اگر به‌دنبال سیاره‌ای مانند زمین هستیم، شاید وقت آن است که به ستاره‌های کوتوله قرمز نگاه کنیم
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
تأیید ناسا: مهمانی جدید از فضای میان‌ستاره‌ای وارد منظومه شمسی شد!
تأیید ناسا: مهمانی جدید از فضای میان‌ستاره‌ای وارد منظومه شمسی شد!
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
برای اولین‌بار: ساختار عظیمی از ماده پنهان در کیهان نمایان شد
برای اولین‌بار: ساختار عظیمی از ماده پنهان در کیهان نمایان شد
۱۱ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰

جدیدترین های تکنوتا

اگر این ایمیل را در صندوق ورودی خود دیدید، فوراً حذفش کنید
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۳۰
اگر این ایمیل را در صندوق ورودی خود دیدید، فوراً حذفش کنید
دوربین بدترین گوشی شما عجیباً عالی است—اگر این‌طور از آن استفاده کنید
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۳۰
دوربین بدترین گوشی شما عجیباً عالی است—اگر این‌طور از آن استفاده کنید
بهره‌وری را به یک بازی تبدیل کنید با این ۸ اپلیکیشن آیفون
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۹:۳۰
بهره‌وری را به یک بازی تبدیل کنید با این ۸ اپلیکیشن آیفون

پربازدیدترین ها

دو «ستاره نو» در هفته‌های اخیر در آسمان شب منفجر شده‌اند — و هر دو با چشم غیرمسلح قابل رؤیت‌اند
پژوهش‌های علمی
دو «ستاره نو» در هفته‌های اخیر در آسمان شب منفجر شده‌اند — و هر دو با چشم غیرمسلح قابل رؤیت‌اند
۱۱ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
ابرچگال‌ترین نقاط کیهان، نشانه‌های تولد ستارگان اولیه را آشکار می‌کنند
پژوهش‌های علمی
ابرچگال‌ترین نقاط کیهان، نشانه‌های تولد ستارگان اولیه را آشکار می‌کنند
۱۰ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
سیگنالی ضعیف از سپیده‌دم کیهان، راز ستارگان اولیه را فاش می‌کند
پژوهش‌های علمی
سیگنالی ضعیف از سپیده‌دم کیهان، راز ستارگان اولیه را فاش می‌کند
۱۰ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
چرا مرکز کهکشان دیگر ستاره نمی‌سازد؟ پیام این اتفاق چیست؟
پژوهش‌های علمی
چرا مرکز کهکشان دیگر ستاره نمی‌سازد؟ پیام این اتفاق چیست؟
۸ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
اسپیس نوتا
دسترسی سریع
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • تبلیغات
  • لیست بعدا می خوانم
معرفی کوتاه

اسپیس نوتا منبع جامع اخبار و رویدادهای فضایی است که توسط نویسندگان متخصص در این زمینه تهیه می‌شود.

خانواده ما
اسپیس نوتا
تکنوتا
© 1403 کپی مطالب اسپیس نوتا تنها با لینک دادن به سایت امکان‌پذیر است.
  • نقشه سایت
  • تبلیغات