اسپیس نوتااسپیس نوتااسپیس نوتا
  • صفحه اصلی
  • فناوری فضایی
    فناوری فضایینمایش بیشتر
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    ۵ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۴:۰۰
    چگونه "عضلات حبابی" به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    چگونه “عضلات حبابی” به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۰۰
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۰۰
    نمای نزدیک و بی‌سابقه از خورشید؛ تصاویری که نفس را بند می‌آورند
    نمای نزدیک و بی‌سابقه از خورشید؛ تصاویری که نفس را بند می‌آورند
    ۱۱ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
خواندن: ممکن است سیاه‌چاله‌ای فوق‌العاده در ابر بزرگ ماژلانی در حال تهدید کهکشان راه شیری باشد
به اشتراک بگذارید
اسپیس نوتااسپیس نوتا
  • فناوری فضایی
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
ما را دنبال کنید
پژوهش‌های علمی

ممکن است سیاه‌چاله‌ای فوق‌العاده در ابر بزرگ ماژلانی در حال تهدید کهکشان راه شیری باشد

ستارگان با سرعت فوق‌العاده (HVSs) نخستین بار در اواخر دهه 1359 نظریه‌پردازی شدند.

ممکن است سیاه‌چاله‌ای فوق‌العاده در ابر بزرگ ماژلانی در حال تهدید کهکشان راه شیری باشد
این نمودار دایره‌ای نتایج تحلیل تیم از HVSها را نشان می‌دهد. نویسندگان توضیح می‌دهند: "از میان HVSهایی که می‌توان آن‌ها را با اطمینان طبقه‌بندی کرد، 9 ستاره از 16 ستاره از مرکز LMC منشأ می‌گیرند." منبع تصویر: Han و همکاران، 2025.
توسط مونا علی اکبرخان افجه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۰۰
10 دقیقه مطالعه

در سال ۱۳۸۴، اولین کشفیات تایید شدند. HVSs بسیار سریع‌تر از ستارگان معمولی حرکت می‌کنند و گاهی اوقات می‌توانند از سرعت فرار کهکشانی نیز عبور کنند. اخترشناسان تخمین می‌زنند که کهکشان راه شیری حدود ۱۰۰۰ HVS داشته باشد و تحقیقات جدید نشان می‌دهد که برخی از این‌ها از کهکشان ماهواره‌ای راه شیری، ابر ماژلانی بزرگ (LMC) منشاء می‌گیرند.

آیا LMC یک سیاه‌چاله فوق‌العاده‌پرجرم (SMBH) دارد که برخی از HVSs را به کهکشان راه شیری پرتاب می‌کند؟ بیشتر ستارگان در کهکشان راه شیری با سرعتی حدود ۱۰۰ کیلومتر در ثانیه حرکت می‌کنند، در حالی که HVSs می‌توانند با سرعتی حدود ۱۰۰۰ کیلومتر در ثانیه حرکت کنند. نظریه‌های موجود، که توسط شواهد موجود پشتیبانی می‌شوند، می‌گویند که HVSs از مرکز کهکشان منشأ می‌گیرند.

اخترشناسان فکر می‌کنند که آن‌ها از سیستم‌های ستاره‌ای دوتایی به‌وجود می‌آیند که خیلی به سیاه‌چاله مرکزی کهکشان، یعنی Sgr. A* نزدیک می‌شوند. در این سناریو، یکی از ستارگان دوتایی توسط سیاه‌چاله جذب می‌شود و ستاره دیگر به‌عنوان HVS پرتاب می‌شود. این مکانیزم هیلز نامیده می‌شود.

در واقع، برخی از شواهد اولیه برای حمایت از وجود Sgr. A* بر اساس ستارگان پرسرعت در مرکز کهکشان بود که توسط مکانیزم هیلز پرتاب شده بودند. تحقیقات جدید منتشر شده در The Astrophysical Journal نشان می‌دهد که تعداد شگفت‌انگیزی از HVSهای کهکشان راه شیری نه از مرکز کهکشان، بلکه از LMC منشأ می‌گیرند. این مقاله با عنوان “Hypervelocity Stars Trace a Supermassive Black Hole in the Large Magellanic Cloud” منتشر شده است. نویسنده اصلی این مقاله جی‌وان هان، دانشجوی تحصیلات تکمیلی در مرکز اخترفیزیک هاروارد و اسمیتسونین است که به مطالعات باستان‌شناسی کهکشانی می‌پردازد. در سال ۱۳۸۵، محققان نتایج یک نظرسنجی از HVSs در کهکشان راه شیری را منتشر کردند.

این نظرسنجی ۲۱ HVS که ستارگان نوع B بی‌بند در هاله بیرونی کهکشان راه شیری بودند را شناسایی کرد. ویژگی‌های این ستارگان با ستارگانی که از مرکز کهکشان توسط مکانیزم هیلز پرتاب شده بودند، سازگار بود. در این تحقیق جدید، اخترشناسان این ستارگان را دوباره بررسی کردند. آنها از کمک‌هایی استفاده کردند که در سال ۱۳۸۵ در دسترس نبودند: فضاپیمای گایا (Gaia) آژانس فضایی اروپا (ESA). گایا، قهرمان اندازه‌گیری ستارگان ماست.

این فضاپیما در نقطه ل۲ بین خورشید و زمین قرار دارد، جایی که دو میلیارد جسم، عمدتاً ستاره‌ها، را اندازه‌گیری کرده و موقعیت‌ها و سرعت‌های آنها را پیگیری می‌کند. هان و همکارانش این ۲۱ HVS را با استفاده از حرکات صحیح که توسط گایا ارائه شده است، دوباره بررسی کردند. گایا، ماموریتی که پیشرفت قابل توجهی در درک ما از کهکشان راه شیری به‌وجود آورده است، دوباره به کمک آمد. هان و همکارانش می‌نویسند: “ما می‌یابیم که نیمی از HVSهای بی‌بند کشف‌شده توسط نظرسنجی HVS نه از مرکز کهکشان، بلکه از LMC ردیابی می‌شوند.” این نتیجه آنها را به حفاری بیشتر برانگیخت. محققان مدلی ساختند که بر اساس ستارگانی که توسط یک SMBH در LMC پرتاب شده بودند، شبیه‌سازی شده بود.

1746px A Starry Combination
این تصویر زیبا ابرهای بزرگ و کوچک مجلل را بالای رصدخانه پارانال متعلق به سازمان تحقیقات نجومی اروپا (ESO) و چهار تلسکوپ کمکی آرایه تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) نشان می‌دهد. تحقیقات جدید نشان می‌دهند که ممکن است ابر بزرگ مجلل یک سیاه‌چاله فوق‌العاده بزرگ در خود داشته باشد که مسئول برخی از ستارگان فوق‌سرعت کهکشان راه شیری است. اعتبار تصویر: توسط ESO/J. Colosimo – http://www.eso.org/public/images/potw1511a/ ، با مجوز CC BY 4.0، https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38973313

نویسندگان می‌نویسند: “توزیعات فضایی و جنبشی پیش‌بینی‌شده برای HVSهای شبیه‌سازی‌شده به طرز شگفت‌انگیزی مشابه توزیعات مشاهده‌شده است.” آیا ممکن است علت دیگری برای HVSها وجود داشته باشد؟ انفجارهای ابرنواختری می‌توانند ستارگانی را پرتاب کنند و همچنین تعاملات گرانشی دینامیکی هم می‌توانند همین کار را انجام دهند.

به گفته نویسندگان، این‌ها نمی‌توانند توضیح‌دهنده باشند. “ما می‌یابیم که نرخ تولد و خوشه‌بندی HVSهای LMC نمی‌تواند با انفجارهای ابرنواختری یا سناریوهای پرتاب دینامیکی که شامل SMBH نیستند، توضیح داده شود.” یکی از شواهد کلیدی که از وجود یک سیاه‌چاله در LMC حمایت می‌کند، انباشتگی بیش از حد است.

hypervelocity star overdensity
مدل محققین پیش‌بینی می‌کند که در کهکشان راه شیری، در جهت صورت فلکی لئو، انباشتگی بیش از حد ستارگان وجود دارد که به آن “انباشتگی لئو” گفته می‌شود. “دایره‌های سیاه باز مختصات کهکشانی ستارگان فوق‌سرعتی هستند که در پیمایش HVS شناسایی شده‌اند، در حالی که نواحی خاکستری‌رنگ مناطقی را نشان می‌دهند که از پیمایش حذف شده‌اند”، نویسندگان توضیح می‌دهند. “این مدل به دقت مکان انباشتگی مشاهده‌شده را بازسازی می‌کند، که فرضیه وجود یک سیاه‌چاله ابرجرم (SMBH) در ابرماژلانی کوچک (LMC) به عنوان منبع این ستارگان را پشتیبانی می‌کند.” منبع تصویر: Han et al. 2025.

این انباشتگی که به نام انباشتگی لئو شناخته می‌شود، ناحیه‌ای در جهت صورت فلکی لئو است که چگالی ستارگان آن بیشتر از نواحی اطراف است. هان و همکارانش می‌گویند مدل آنها نیز همین انباشتگی را تولید می‌کند. یک SMBH با حدود ۶۰۰,۰۰۰ جرم خورشید در LMC ستارگانی را به کهکشان راه شیری پرتاب می‌کند که برخی از آنها HVS هستند و برخی دیگر اکنون در انباشتگی لئو ساکن شده‌اند. مدل آنها نشان می‌دهد که تقریباً تمام ستارگان در انباشتگی لئو از LMC و SMBH آن آمده‌اند که نویسندگان آن را “نتیجه‌ای عجیب” توصیف می‌کنند.

برای درک بهتر این موضوع، آنها به بررسی نحوه عملکرد مکانیزم هیلز پرداختند. نویسندگان می‌نویسند: “اصلی‌ترین اجزای مکانیزم هیلز عبارتند از: (۱) جرم LMC، (۲) جرم ستارگان دوتایی، (۳) فاصله‌های دوتایی قبل از تخریب جزر و مدی، (۴) فاصله‌های پری‌سنتری مدار دوتایی در اطراف SMBH.” اینها ورودی‌هایی به مکانیزم هیلز هستند و خروجی‌های آن احتمال‌ها و سرعت‌های پرتاب برای ستارگان فردی است. برای ستارگان پرتاب‌شده، محققان مدارهای آنها را به مدت ۴۰۰ میلیون سال به جلو یکپارچه کردند تا ببینند آنها به کجا خواهند رفت.

نویسندگان می‌نویسند: “ما در نهایت جمعیت ستارگان حاصل را از چارچوب استراحت کهکشانی در روز حاضر ‘مشاهده’ کرده و یک تابع انتخابی را اعمال کردیم تا با محدودیت‌های مشاهداتی نظرسنجی HVS هم‌خوانی داشته باشد.” این تحقیق ممکن است پیامدهای دوربردی داشته باشد.

HVS Leo overdensity velocities
این تصویر برخی از مدل‌سازی‌ها و نتایج را نشان می‌دهد. (۱) سرعت‌های چارچوب استراحتی ستارگانی را که توسط سیاهچاله فوق‌سنگین (SMBH) از ابرخوشه ماحولی راه شیری (LMC) پرتاب شده‌اند، نشان می‌دهد. (۲) سرعت این ستارگان را در چارچوب استراحتی کهکشان راه شیری نشان می‌دهد. نویسندگان می‌نویسند: “اندازه هر نقطه متناسب با سرعت اضافی نسبت به سرعت فرار محلی کهکشان است.” (۳) ستارگانی را نشان می‌دهد که از سرعت فرار کهکشانی فراتر رفته‌اند، که جریانی از ستارگان هایپرسرعتی را در جلو مدار LMC نشان می‌دهد. (۴) ستارگانی را نشان می‌دهد که وارد بررسی ستارگان هایپرسرعتی (HVS Survey) شده‌اند. اساساً، نوک پیشرو ستارگان هایپرسرعتی از LMC، چگالی بالای LEO است. منبع تصویر: Han et al. 2025.

افکار کنونی می‌گویند که تمام کهکشان‌های بزرگ دارای SMBH هستند، اما کهکشان‌های کوچک ممکن است چنین نباشند. شواهدی وجود دارد که کهکشان‌های کوچک می‌توانند آنها را در خود جای دهند، اما در کهکشان‌های کوتوله مانند LMC، به‌عنوان مثال، سیاه‌چاله‌ها ممکن است به‌اندازه کافی بزرگ نباشند که به‌عنوان SMBH واقعی شناخته شوند، بسته به جایی که مرز آن قرار دارد.

علاوه بر این، شناسایی آنها در کهکشان‌های کوتوله دشوارتر است زیرا ممکن است به‌طور فعال ماده را جذب نکنند. این تحقیق وضعیت را تغییر می‌دهد. این نشان می‌دهد که وجود یک سیاه‌چاله به‌تنهایی HVSها را تولید نمی‌کند؛ حرکت کهکشان نیز نقش دارد. مطالعات آینده درباره HVSها باید حرکت کهکشانی را در نظر بگیرند. این مطالعه همچنین برای درک ما از رشد و تکامل کهکشان‌ها پیامدهایی دارد.

اگر اخترفیزیک‌دان‌ها سیاه‌چاله‌ها را در کهکشان‌های کوچک از دست بدهند، این به این معناست که نظریه‌های ما درباره تکامل کهکشان‌ها ممکن است اطلاعات مهمی را از دست داده باشند. تحقیقات بیشتر درباره HVSها این نتایج را در نظر خواهند گرفت. داده‌های گایا ممکن است به شناسایی HVSهای بیشتر کمک کند زمانی که داده‌های جدید در دسترس قرار گیرند. این یعنی نقاط داده بیشتر، چیزی که دانشمندان همیشه به دنبال آن هستند. با این داده‌ها، محققان می‌توانند مدل‌های دقیق‌تری بسازند و نظریه‌های دقیق‌تری درباره HVSها و چگونگی تولید آنها توسعه دهند.

برچسب ها:آژانس فضایی اروپا
منابع:universetoday
این مقاله را به اشتراک بگذارید
Facebook Twitter Telegram
مونا علی اکبرخان افجه
توسط مونا علی اکبرخان افجه
دانشجوی دکتری ژئوفیزیک گرایش لرزه شناسی هستم. ژئوفیزیک به بررسی ابعاد زمین و اتفاقاتی مانند زلزله و لرزه هایی که توسط فعالیت انسان به‌وجود می‌آید، می پردازد. فعالیت در حوزه زمین و فضا از علاقه مندی ام است.
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب

معمایی که مدت‌ها ذهن اخترشناسان را مشغول کرده بود، شاید اکنون حل شده باشد!
معمایی که مدت‌ها ذهن اخترشناسان را مشغول کرده بود، شاید اکنون حل شده باشد!
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
مأموریت جدید اروپا، خورشیدگرفتگی را به یک اتفاق روزانه تبدیل می‌کند
مأموریت جدید اروپا، خورشیدگرفتگی را به یک اتفاق روزانه تبدیل می‌کند
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
اگر به‌دنبال سیاره‌ای مانند زمین هستیم، شاید وقت آن است که به ستاره‌های کوتوله قرمز نگاه کنیم
اگر به‌دنبال سیاره‌ای مانند زمین هستیم، شاید وقت آن است که به ستاره‌های کوتوله قرمز نگاه کنیم
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
تأیید ناسا: مهمانی جدید از فضای میان‌ستاره‌ای وارد منظومه شمسی شد!
تأیید ناسا: مهمانی جدید از فضای میان‌ستاره‌ای وارد منظومه شمسی شد!
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
برای اولین‌بار: ساختار عظیمی از ماده پنهان در کیهان نمایان شد
برای اولین‌بار: ساختار عظیمی از ماده پنهان در کیهان نمایان شد
۱۱ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰

جدیدترین های تکنوتا

اگر این ایمیل را در صندوق ورودی خود دیدید، فوراً حذفش کنید
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۳۰
اگر این ایمیل را در صندوق ورودی خود دیدید، فوراً حذفش کنید
دوربین بدترین گوشی شما عجیباً عالی است—اگر این‌طور از آن استفاده کنید
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۳۰
دوربین بدترین گوشی شما عجیباً عالی است—اگر این‌طور از آن استفاده کنید
بهره‌وری را به یک بازی تبدیل کنید با این ۸ اپلیکیشن آیفون
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۹:۳۰
بهره‌وری را به یک بازی تبدیل کنید با این ۸ اپلیکیشن آیفون

پربازدیدترین ها

دو «ستاره نو» در هفته‌های اخیر در آسمان شب منفجر شده‌اند — و هر دو با چشم غیرمسلح قابل رؤیت‌اند
پژوهش‌های علمی
دو «ستاره نو» در هفته‌های اخیر در آسمان شب منفجر شده‌اند — و هر دو با چشم غیرمسلح قابل رؤیت‌اند
۱۱ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
ابرچگال‌ترین نقاط کیهان، نشانه‌های تولد ستارگان اولیه را آشکار می‌کنند
پژوهش‌های علمی
ابرچگال‌ترین نقاط کیهان، نشانه‌های تولد ستارگان اولیه را آشکار می‌کنند
۱۰ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
سیگنالی ضعیف از سپیده‌دم کیهان، راز ستارگان اولیه را فاش می‌کند
پژوهش‌های علمی
سیگنالی ضعیف از سپیده‌دم کیهان، راز ستارگان اولیه را فاش می‌کند
۱۰ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
چرا مرکز کهکشان دیگر ستاره نمی‌سازد؟ پیام این اتفاق چیست؟
پژوهش‌های علمی
چرا مرکز کهکشان دیگر ستاره نمی‌سازد؟ پیام این اتفاق چیست؟
۸ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
اسپیس نوتا
دسترسی سریع
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • تبلیغات
  • لیست بعدا می خوانم
معرفی کوتاه

اسپیس نوتا منبع جامع اخبار و رویدادهای فضایی است که توسط نویسندگان متخصص در این زمینه تهیه می‌شود.

خانواده ما
اسپیس نوتا
تکنوتا
© 1403 کپی مطالب اسپیس نوتا تنها با لینک دادن به سایت امکان‌پذیر است.
  • نقشه سایت
  • تبلیغات