مأموریت مشترک ناسا و آژانس فضایی اروپا، کاسینی-هویگنس، در فاصله سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۵ به بررسی سیاره زحل و اقمار آن پرداخت و دقیقترین تصاویر و دادههایی که تاکنون از این منظومه بهدست آمدهاند را فراهم ساخت. این مأموریت شامل بررسی دقیق تایتان، بزرگترین قمر زحل، نیز بود. فضاپیمای کاسینی در پروازهای نزدیک متعدد از کنار تایتان عبور کرد و همچنین فرودگر هویگنس را بر سطح آن فرود آورد.
این مأموریت، دیدگاههای نوینی در مورد جو تایتان، چرخه متان، محیط پیشزیستی غنی و شیمی آلی سطح آن ارائه داد. یافتههای بهدستآمده حتی منجر به گمانهزنیهایی درباره احتمال وجود نوعی حیات مبتنی بر متان در دریاچههای متانی این قمر شد.
در همین حال، ابزارهای پیشرفتهای مانند تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST)، افقهای نوینی در مطالعه سیارات فراخورشیدی گشودهاند. به لطف طیفسنجها، تاجنگارها و اپتیکهای پیشرفته وب، مطالعه سیارات فراخورشیدی وارد مرحلهای فراتر از کشف شده و به سمت شخصیتسنجی دقیق جو آنها حرکت کرده است.
مطابق یک مطالعه جدید، دادههای مأموریت کاسینی در مورد جو تایتان میتوانند در تحلیل جو سیارات فراخورشیدی الهامبخش باشند. نویسندگان مقاله استدلال میکنند که یافتههای این مأموریت میتواند به عنوان یک مطالعه الگو برای مشاهدات آینده عمل کند و به ستارهشناسان در پیشبینی و رفع دشواریهای احتمالی در تفسیر دادههای مأموریتهای بعدی کمک نماید.
این پژوهش توسط پراجوال نیراولا، دانشجوی دکتری در مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) و با همکاری ژولیت دو ویت، دانشیار MIT و سرپرست گروه «سیارات برهمزننده»، انجام شده است. همچنین رابرت هارگریوز و یولی گوردون از مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونیان، و کلارا سوسا-سیلوا از کالج بارد نیز در این مطالعه شرکت داشتهاند. این مقاله بهتازگی به صورت آنلاین منتشر شده و در حال بررسی برای چاپ در نشریه Astronomy & Astrophysics است.
تایتان؛ آزمایشگاه طبیعی برای سنجش جو
اعتبار تصویر: ناسا / آژانس فضایی اروپا (ESA)
در این مطالعه، تیم تحقیقاتی از دادههای طیفنگار نگاشت تصویری فروسرخ و مرئی (VIMS) فضاپیمای کاسینی بهره گرفتند. این ابزار، جو تایتان را با استفاده از گذر خورشیدی (occultation) بررسی کرده است؛ روشی که در آن، نور خورشید پس از عبور از جو مورد نظر با طیفسنج تحلیل میشود تا ترکیبات شیمیایی آن شناسایی گردد.
نتایج این مشاهدات نشان دادند که جو تایتان عمدتاً از نیتروژن (۹۵٪) و متان (حدود ۵٪) تشکیل شده است و دارای مقادیر ناچیزی از هیدروکربنها و ترکیبات آلی دیگر نیز هست. همچنین دادهها حاکی از وجود چرخه متان مشابه چرخه آب زمین در تایتان هستند؛ متان مایع در جو تایتان ابر تشکیل میدهد و بهصورت باران بر سطح آن فرود میآید.
درسهایی برای مطالعه سیارات فراخورشیدی
نیراولا و دو ویت در ایمیلی به نشریه Universe Today توضیح دادند که موفقیت مأموریت کاسینی میتواند راهنمایی برای مطالعه جو سیارات فراخورشیدی باشد. بهویژه، این مأموریت نشان داد که شناسایی مولکولها در جو میتواند بسیار دشوار باشد، زیرا ترکیبات مختلف ممکن است ویژگیهای جذب طیفی مشابهی داشته باشند؛ موضوعی که میتواند به تفاسیر نادرست از قابلیت زیستپذیری سیارات منجر شود.
در این مطالعه، تمرکز اصلی بر آن بود که از طیف عبوری دقیق تایتان و دانش فعلی ما از جو آن استفاده شود تا محدودیتها و تواناییهای بازیابی ترکیبات جو سیارات فراخورشیدی ارزیابی گردد. این موضوع بهویژه با توجه به نگرانیهای فعلی در مورد تفسیر نادرست ویژگیهای مولکولی از اهمیت بالایی برخوردار است.
از طیف عبوری تا تصویربرداری مستقیم
طی سالهای اخیر، مطالعه جو سیارات فراخورشیدی پیشرفت چشمگیری داشته است. در گذشته، ستارهشناسان از روش طیفسنجی عبوری استفاده میکردند، که طی آن، نور ستاره پس از عبور از جو سیاره حین گذر از مقابل ستاره، برای شناسایی ترکیبات شیمیایی تحلیل میشود.
امروزه، با ورود تلسکوپهایی مانند وب، ستارهشناسان میتوانند حتی از طریق تصویربرداری مستقیم، نور بازتابشده از جو یا سطح سیارات را ثبت و تحلیل کنند.
چالش: شناسایی درست ترکیبات شیمیایی
اعتبار تصویر: ناسا / JPL-Caltech
تیم پژوهشی در ادامه، از مدل طیفسنجی یکبعدی Tierra بهره گرفت که پیشتر برای بررسی هفت ترکیب شیمیایی (متان، مونوکسیدکربن، دیاکسیدکربن، آب، هیدروژن، نیتروژن و اوزون) استفاده شده بود. در این مطالعه جدید، آنها مدل را گسترش دادند تا ترکیبات بیشتری را پوشش دهد و شباهت ویژگیهای جذب آنها بر اساس دادههای نجومی موجود ارزیابی شود.
به گفته نیراولا و دو ویت:
“این مطالعه نشان میدهد که ویژگیهای طیفی میتوانند بهراحتی با یکدیگر اشتباه گرفته شوند و این اشتباه حتی میتواند موجب خطا در تخمین سایر ویژگیهای جو مانند دما شود.”
یکی دیگر از نتایج مهم مطالعه، قابلیت شناسایی گازهای زمینهای (مثل نیتروژن) است، حتی زمانی که ویژگی جذب نیرومندی ندارند. این موضوع برای درک نوع شیمی جوی و زیستپذیری محیط حیاتی است.
نگاهی به آینده کاوش سیارات
با شناسایی تعداد بیشتری سیاره فراخورشیدی، پژوهشها بهسمت یافتن سیارات قابل سکونت یا شبیه زمین گام برمیدارند. تلسکوپ وب در همین مدت کوتاه، موفق به شناسایی مستقیم جو برخی سیارات (مانند TWA 7) شده است.
در آینده نزدیک، این مأموریتها با تلسکوپهای جدیدی مانند تلسکوپ فضایی نانسی گریس رومن و تلسکوپهای زمینی غولپیکر مانند ELT، GMT و TMT همراه خواهند شد. این ابزارها امکان تصویربرداری و تحلیل دقیقتری از جو سیارات دوردست را فراهم خواهند کرد.
نتیجهگیری
نیراولا و دو ویت معتقدند که مطالعه آنها میتواند جامعه نجوم و زیستاخترشناسی را بهسوی عصری نوین از دادههای غنی و پرجزئیات سوق دهد. آنان تأکید میکنند:
“باید از خود بپرسیم از این دادهها، بهطور قابل اعتماد، چه میتوان فهمید؟ این پرسش به دو شکل مطرح است: «با مدلهای فعلی، از این دادهها چه چیزی را میتوانیم با اطمینان بگوییم؟» و «اگر مدلهای کامل داشتیم، چه چیزی میتوانستیم بفهمیم؟» عدم توجه به خطاهای ناشی از مدلها میتواند منجر به اعتماد بیش از حد و نتیجهگیریهای نادرست شود.”