اسپیس نوتااسپیس نوتااسپیس نوتا
  • صفحه اصلی
  • فناوری فضایی
    فناوری فضایینمایش بیشتر
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    ۵ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۴:۰۰
    چگونه "عضلات حبابی" به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    چگونه “عضلات حبابی” به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۰۰
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۰۰
    نمای نزدیک و بی‌سابقه از خورشید؛ تصاویری که نفس را بند می‌آورند
    نمای نزدیک و بی‌سابقه از خورشید؛ تصاویری که نفس را بند می‌آورند
    ۱۱ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
خواندن: مطالعه جدید نشان می دهد که کهکشان ما شلوغ یا خالی است. هر دو به یک اندازه وحشتناک هستند!
به اشتراک بگذارید
اسپیس نوتااسپیس نوتا
  • فناوری فضایی
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
ما را دنبال کنید
پژوهش‌های علمی

مطالعه جدید نشان می دهد که کهکشان ما شلوغ یا خالی است. هر دو به یک اندازه وحشتناک هستند!

آیا حیات هوشمند در کیهان وجود دارد؟ و اگر چنین است، چقدر رایج است؟

مطالعه جدید نشان می دهد که کهکشان ما شلوغ یا خالی است. هر دو به یک اندازه وحشتناک هستند!
منظره تمام آسمان گایا از کهکشان راه شیری و کهکشان های همسایه، بر اساس اندازه گیری های نزدیک به 1.7 میلیارد ستاره. این نقشه کل روشنایی و رنگ ستارگان مشاهده شده توسط ماهواره ESA را در هر بخش از آسمان بین ژوئیه 2014 تا مه 2016 نشان می دهد. مناطق روشن تر غلظت متراکم ستارگان به ویژه درخشان را نشان می دهد، در حالی که مناطق تیره تر مربوط به نقاطی از آسمان است که در آن نور کمتری وجود دارد. ستاره ها مشاهده می شود. نمایش رنگ با ترکیب مقدار کل نور با مقدار نور آبی و قرمز ثبت شده توسط گایا در هر قسمت از آسمان به دست می آید. ساختار افقی درخشانی که بر تصویر غالب است، صفحه کهکشانی است، صفحه مسطح که میزبان بیشتر ستارگان در کهکشان خانه ماست. در وسط تصویر، مرکز کهکشانی زنده و پر از ستاره به نظر می رسد. اطلاعات بیشتر در:http://sci.esa.int/gaia/60169-gaia-s-sky-in-colour/
توسط مونا علی اکبرخان افجه ۱۸ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۰۰
16 دقیقه مطالعه

آیا حیات هوشمند در کیهان وجود دارد؟ و اگر چنین است، چقدر رایج است؟ یا شاید این سوال باید این باشد که کسانی که در جستجوی هوش فرازمینی (SETI) هستند، روزی با آن مواجه شوند چه شانسی دارد؟ برای چندین دهه، دانشمندان به شدت در مورد این موضوع بحث کرده اند و هیچ کمبود جوهر در این موضوع ریخته نشده است. از مقالات و مطالعات زیادی که در مورد این موضوع نوشته شده است، دو گروه اصلی پدیدار شده است: کسانی که معتقدند زندگی در کهکشان ما رایج است (با نام مستعار SETI Optimists) و کسانی که معتقدند هوش فرازمینی یا نادر است یا وجود ندارد. بدبینان SETI).

در مقاله‌ای اخیر، دیوید کیپینگ (خود پروفسور «جهان‌های خنک») و گراینت لوئیس این بحث را دقیق‌تر بررسی کردند و برداشت تازه‌ای را بر اساس شکلی از تحلیل احتمالات به نام آزمایش جین ارائه کردند. با استفاده از این روش در اختر زیست شناسی و معادله دریک، آنها به این نتیجه رسیدند که وجود حیات هوشمند در کهکشان ما ممکن است یک گزاره ‘همه یا هیچ’ باشد. به نقل از دانشمند فقید و بزرگ و نویسنده علمی تخیلی آرتور سی کلارک: «دو احتمال وجود دارد: یا در جهان تنها هستیم یا نیستیم. هر دو به یک اندازه وحشتناک هستند.»

دیوید کیپینگ دانشیار نجوم در دانشگاه کلمبیا و عضو کارل ساگان در رصدخانه کالج هاروارد است. او همچنین محقق اصلی آزمایشگاه جهان های خنک در کلمبیا است که به مطالعه و توصیف سیستم های سیارات فراخورشیدی اختصاص دارد. گراینت لوئیس، استاد اخترفیزیک در موسسه نجوم سیدنی، بخشی از دانشکده فیزیک دانشگاه سیدنی است. مقاله آنها، ‘آیا خوشبینان SETI مشکل تنظیم دقیق دارند؟‘ اخیراً به صورت آنلاین ظاهر شد و برای انتشار در مجله بین المللی اختربیولوژی در حال بررسی است.

معادله دریک

در سال ۱۹۶۱، فرانک دریک، ستاره شناس مشهور، میزبان اولین نشست SETI در رصدخانه گرین بانک در ویرجینیای غربی بود. در آماده‌سازی برای این رویداد، او معادله‌ای را ایجاد کرد که چالش‌های پیش روی محققان SETI را خلاصه می‌کرد. این به معادله دریک معروف شد و به صورت ریاضی به صورت زیر بیان می شود:

N = R* × fp × ne × fl × fi × fc × L

جایی که:

N تعداد تمدن های فعال و ارتباطی در حال حاضر در کهکشان ما است.
R* سرعت شکل گیری ستارگان در کهکشان ما است.
fp کسری از ستارگان با سیارات است.
ne تعداد سیاراتی است که به طور بالقوه می توانند میزبان حیات باشند، به ازای هر ستاره ای که سیاره دارد.
fl کسری از موارد فوق است که در واقع هر نوع زندگی را توسعه می دهند.
fi کسری از موارد فوق است که زندگی هوشمند را توسعه می دهد.
fc کسری از موارد فوق است که ظرفیت ارتباطات بین ستاره ای را توسعه می دهد.
L مدت زمانی است که چنین تمدن های ارتباطی فعال هستند.
هدف از معادله دریک تخمین تعداد تمدن های فرازمینی (ETC) در کهکشان ما نبود، بلکه برای تحریک گفتگو در مورد SETI بود. از زمانی که دریک برای اولین بار آن را فرموله کرد، این معادله مورد انتقاد، اضافات و بازنگری قرار گرفت و اغلب در این فرآیند به اشتباه ارائه شد. همانطور که پروفسور کیپینگ از طریق ایمیل به Universe Today توضیح داد، بخشی از مشکل این است که چگونه مقادیر اغلب خودسرانه به پارامترها اعمال می شوند:

‘از آنجایی که ما اکثر پارامترها را نمی دانیم، این فقط یک حدس و گمان محض است و باید به عنوان چنین برچسب گذاری شود. نکته دیگری که اغلب نادیده گرفته می‌شود این است که نشان‌دهنده میانگین تعداد تمدن‌ها و بنابراین، ارزش انتظاری برخی از توزیع‌های اساسی است. این روزها، نقد معادله دریک کمی به یک ورزش تبدیل شده است. مطمئناً هر کسی که از آن به عنوان ماشین حساب استفاده می کند باید منصفانه مورد انتقاد قرار گیرد، اما ایده اصلی اشتباه نیست. باید تعدادی تمدن در آنجا وجود داشته باشد، و ما در اصل می‌توانیم پارامترهای مربوطه را برای محاسبه آن جمع‌آوری کنیم. مسائل در فرمول دقیق، پارامترهایی که باید شامل شوند، واقعاً به چه معنا هستند و نحوه برخورد با تفاوت‌های ظریف مانند تغییرپذیری زمانی، مطرح می‌شوند.’

آزمایش جین

ادوین جینز (۱۹۲۲-۱۹۹۸) استاد برجسته فیزیک ویمن کرو در دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس بود. در سال ۱۹۶۸، او آزمایشی را تصور کرد که در آن به فردی در آزمایشگاه شیشه ای حاوی یک ترکیب ناشناخته و بدون برچسب (X شیمیایی) ارائه می شود. در امتداد یک نیمکت آزمایشگاهی، تعداد زیادی فنجان پر از آب وجود دارد، و آزمایش برای آزمایش این است که هر چند وقت یکبار ماده شیمیایی X در آنها حل می شود. جینز استدلال کرد که باید انتظار داشت که ترکیب تقریباً در هر نمونه حل شود یا تقریباً هرگز حل نشود.

Screenshot 2024 08 04 at 13 01 3
تابع Haldane pre (F –۱(۱ – F) –۱) که این رفتار را نشان می دهد. اعتبار: D. Kipping & G. Lewis (2024).

هنگامی که بر روی یک نمودار رسم می شود، توزیع احتمال به شکل کاسه است، با مقادیر ۰ و ۱. همانطور که کیپینگ با جزئیات بیشتر توضیح داد:

جینز مجموعه‌ای از آزمایش‌های برنولی را تصور کرد – یعنی آزمایش‌هایی که پاسخ‌های بله/خیر را برمی‌گردانند. اینها می توانند واقعاً هر چیزی باشند، اما به عنوان مثال، او تصور کرد که یک ماده شیمیایی ناشناخته را در یک سری فنجان های حاوی آب حل می کند و سپس می پرسد – چه بخشی از آنها حل می شود؟ دانشمندی دیگر، جان هالدان افسانه ای، قبلاً پیشنهاد کرده بود که پاسخ ۵۰ درصدی از قبل بعید است. باید انتظار داشت که یا تقریباً همه آنها منحل شوند یا به سختی هیچ کدام از آنها منحل شوند.

جینز این را با دقت ثابت کرد و در بسیاری از ابزارهای استنتاج عینی بیزی پیشگام بود. ما به همان اندازه می‌توانیم آزمایش برنولی را با سؤالات دیگری جایگزین کنیم، مثلاً چه کسری از ستاره‌ها تبدیل به سیاه‌چاله می‌شوند؟ قبل از به دست آوردن هر مشاهداتی، پاسخ ۵۰ درصدی تعجب آور خواهد بود، به این معنی که توزیع توده های ستاره ای کاملاً متعادل است به طوری که نیمی بالاتر از آستانه جرم بحرانی و نیمی پایین تر است. در واقع پاسخ یک در هزار است که با موقعیت جین همخوانی دارد.

جینز به دلیل مشارکت بی‌شمارش در زمینه آمار، به عنوان یکی از بنیانگذاران «بیزیانیسم عینی» شناخته می‌شود. در حالی که آزمایش او به این صورت در نظر گرفته نشده بود، کیپینگ و لوئیس کاربرد بالقوه آن را در اختر زیست شناسی دیدند.

همه یا هیچ؟

دیوید برین در مقاله مهم خود در سال ۱۹۸۳، ‘سکوت بزرگ – بحث در مورد حیات هوشمند فرازمینی‘ به بحث های جاری در مورد وجود حیات فرازمینی پرداخت. از این رو، او وجود دو اردوگاه را در هنگام بحث تشخیص داد: «خوشبینان تماس» و «بدبینان تماس» – یا همانطور که کیپینگ و لوئیس در مقاله خود به آنها اشاره می کنند، «خوشبینان SETI» و «بدبینان SETI» – کسانی که معتقدند در کهکشان ما تمدن هایی وجود دارد، بشریت می تواند با آنها ارتباط برقرار کند و کسانی که معتقدند این امر بی ثمر است زیرا بشریت در جهان تنهاست.

هنگامی که آزمایش جینز در مورد مسئله حیات هوشمند در کهکشان ما اعمال می شود، باید انتظار داشته باشیم که یا بسیار رایج یا بسیار نادر باشد. در وسط، جایی که توزیع احتمال ضعیف‌ترین است (یعنی حیات فرازمینی نیمه رایج است)، جایی است که «مشکل تنظیم دقیق» ظاهر می‌شود. در زمینه کیهان‌شناسی و اختر زیست‌شناسی، تنظیم دقیق به این گزاره اشاره دارد که شرایط زندگی تنها زمانی رخ می‌دهد که ثابت‌های جهانی خاصی در محدوده بسیار باریکی از مقادیر قرار گیرند.

اگر هر یک از این ثابت های بنیادی اندکی متفاوت بود، کیهان برای توسعه ماده، ساختارهای بزرگ مقیاس یا زندگی آنطور که ما می شناسیم مساعد نبود. همانطور که کیپینگ توضیح داد، این یک مشکل برای خوشبینان SETI است:

برخلاف مثال سیاهچاله ای که قبلاً برایتان آوردم، هیچ حد پایینی برای این مشکل وجود ندارد. با سیاهچاله ها، ما کوچکترین و بزرگترین جرم ستاره مجاز را از اخترفیزیک می دانیم و فقط چند مرتبه قدر است. آستانه سیاهچاله باید در آن محدوده نسبتاً باریک جایی باشد. وقتی صحبت از بیگانگان می شود، احتمال هوش می تواند ۱٪ یا ۰.۰۰۰….۰۰۰۰۱٪ باشد (هر تعداد صفر که دوست دارید اضافه کنید).

‘با چنین طیف گسترده ای از احتمالات، خوش بینان SETI باید این دیدگاه نسبتاً ساختگی را باور کنند که مقدار درصد آنقدر بالا نیست که ما هنوز کسی را نبینیم، اما مطمئناً بسیار بالاتر از ورطه عمیق احتمالات کم است که قابل قبول است. بنابراین آنها اساساً یک مشکل تنظیم دقیق دارند و برای زندگی در یک راهرو نسبتاً باریک به درصد نیاز دارند.

اگر کهکشان ما مملو از تمدن‌های فرازمینی بود، مطمئناً نشانه‌های غیرقابل انکاری وجود داشت که ما متوجه آن‌ها می‌شدیم – مانند سیگنال‌های رادیویی، ابرساختارها، باندهای کلارک و سایر «تکنوسیچرها». اگر این به نظر آشنا می رسد، به این دلیل است که این استدلال هسته اصلی پارادوکس فرمی است (که ما یک مجموعه کامل درباره آن نوشته ایم!) به این ترتیب، می توان استدلال کیپینگ و لوئیس را به عنوان نمونه ای از بدبینی SETI تفسیر کرد. خوشبختانه داستان به همین جا ختم نمی شود.

فرمالیسم جدید

در مواجهه با این نتیجه، کیپینگ و لوئیس تلاش کردند تا فرمالیسم جدیدی برای معادله دریک ابداع کنند که فقط دو فرآیند را در نظر می گیرد: نرخ تولد و میزان مرگ و میر تمدن ها. وقتی این کار انجام می شود، همه پارامترهای معادله (به جز L، طول عمر تمدن ها) در یک پارامتر واحد جمع می شوند: نرخ تولد و مرگ تمدن ها (rc). یا همانطور که از نظر ریاضی ظاهر می شود: NC = rc x LC. کیپینگ گفت:

در معادله استاندارد دریک، ما اغلب درگیر بحث در مورد اینکه کدام پارامترها را شامل می‌شویم (مثلاً آیا برای احتمال تبدیل حیات به حیات چند سلولی کسری وجود دارد). اما این کاملا غیرقابل انکار است که هر تمدنی باید آغاز و پایانی داشته باشد، در واقع اگر در این چارچوب بخواهیم حتی می‌توانیم نرخ مرگ و میر را صفر کنیم که با طول عمر بی‌نهایت مطابقت دارد. به عنوان مثال، در یک سیستم اکولوژیکی، مانند یک ظرف پتری، حداکثر جمعیت ممکن کاملاً مشخصی وجود دارد که آن را ظرفیت حمل می نامیم. بنابراین، نسخه تولد-مرگ معادله دریک را به‌روزرسانی کردیم تا این تفاوت ظریف را در نظر بگیریم.

Screenshot 2024 08 07 at 17 59 0
فرمالیسم تجدیدنظر شده کیپینگ و لوئیس برای معادله دریک، بر اساس نرخ نظری تولد و مرگ تمدن ها. اعتبار: Kipping, D. & Lewis, G. (2024)

در این مورد، توزیع احتمالات به شکل S تبدیل شد (تصویر بالا را ببینید)، اما نتیجه نهایی همچنان یکسان بود: یا کهکشان شلوغ است یا خالی. یکی از راه‌های دور زدن این ایده این است که بشریت می‌تواند در دوره‌ای زنده باشد که در آن ETCها ظهور کرده‌اند و شروع به گسترش در سراسر کهکشان کرده‌اند و بنابراین هنوز توسط ابزار ما مورد توجه قرار نگرفته‌اند. با این حال، همانطور که کیپینگ و لوئیس نشان دادند، این نیز از مشکل تنظیم دقیق رنج می برد، زیرا زیست شناسی نشان می دهد که رشد جمعیت یک پدیده شتاب دهنده است.

کیپینگ گفت: ‘می بینید، مراحل انبساط کهکشانی در مقیاس زمانی کیهانی باید نسبتا سریع باشد. در واقع، واقعاً مانند یک چشم به هم زدن است.’ بنابراین بعید است که در چنین مرحله ای زندگی کنید. احتمال بیشتری وجود دارد که زمانی زندگی کنید که کهکشان اساساً قبل از این اتفاق یا پس از وقوع آن خالی باشد (که در واقع، از آنجایی که سیاره شما مستعمره شده است، مسلما غیرممکن است). یک بار دیگر، پارادوکس فرمی سر خود را بالا می‌برد، جایی که قوی‌ترین احتمال این است که بشریت یا تنها باشد، یا در اوایل مهمانی، یا یکی از معدود تمدن‌هایی است که در حال حاضر در کهکشان راه شیری وجود دارد.

به SETI امیدواریم؟

اما قبل از اینکه فکر کنید این همه خبر بد است، کیپینگ و لوئیس تاکید می‌کنند که SETI یک آزمایش مهم و حیاتی است که شایسته منابع اختصاصی است. آنها نتیجه می گیرند: «در حالی که شانس موفقیت اندک به نظر می رسد، چنین موفقیتی مسلماً نشان دهنده تأثیرگذارترین کشف علمی در تاریخ بشر است». آنها همچنین دلایل متعددی را برای امیدوار ماندن پیشنهاد می‌کنند، که شامل فرضیه هنسون «بیگانگان گرابی» می‌شود، که بیان می‌کند که بشریت در نقطه میانی منحنی S شکل است و تا چند صد میلیون سال دیگر با یک ETI مواجه خواهیم شد.

در این میان، کیپینگ همچنین پیشنهاد می‌کند که SETI می‌تواند از ریخته‌گری شبکه گسترده‌تر سود ببرد. اگر همانطور که مطالعه آنها نشان می دهد، تمدن های پیشرفته در کهکشان ما بسیار نادر هستند (یا وجود ندارند)، پس باید به دنبال منابع خارج از کهکشانی باشیم. او افزود: ‘من فکر می کنم راه مورد علاقه من این است که کهکشان ما به طور غیرعادی ساکت است، اکثر آنها شلوغ و پر هستند، اما ما اولین نفر در کهکشان راه شیری هستیم.’ این امر بعید به نظر می رسد، اما شاید تولد در یک کهکشان شلوغ غیرممکن باشد، زیرا املاک و مستغلات قابل سکونت قبلاً بلعیده شده اند. این نشان می دهد که ما باید تاکید بیشتری بر SETI خارج از کهکشانی به عنوان بهترین عکس خود داشته باشیم.

ادامه مطلب: arXiv.

منابع:universetoday
این مقاله را به اشتراک بگذارید
Facebook Twitter Telegram
مونا علی اکبرخان افجه
توسط مونا علی اکبرخان افجه
دانشجوی دکتری ژئوفیزیک گرایش لرزه شناسی هستم. ژئوفیزیک به بررسی ابعاد زمین و اتفاقاتی مانند زلزله و لرزه هایی که توسط فعالیت انسان به‌وجود می‌آید، می پردازد. فعالیت در حوزه زمین و فضا از علاقه مندی ام است.
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب

معمایی که مدت‌ها ذهن اخترشناسان را مشغول کرده بود، شاید اکنون حل شده باشد!
معمایی که مدت‌ها ذهن اخترشناسان را مشغول کرده بود، شاید اکنون حل شده باشد!
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
مأموریت جدید اروپا، خورشیدگرفتگی را به یک اتفاق روزانه تبدیل می‌کند
مأموریت جدید اروپا، خورشیدگرفتگی را به یک اتفاق روزانه تبدیل می‌کند
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
اگر به‌دنبال سیاره‌ای مانند زمین هستیم، شاید وقت آن است که به ستاره‌های کوتوله قرمز نگاه کنیم
اگر به‌دنبال سیاره‌ای مانند زمین هستیم، شاید وقت آن است که به ستاره‌های کوتوله قرمز نگاه کنیم
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
تأیید ناسا: مهمانی جدید از فضای میان‌ستاره‌ای وارد منظومه شمسی شد!
تأیید ناسا: مهمانی جدید از فضای میان‌ستاره‌ای وارد منظومه شمسی شد!
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
برای اولین‌بار: ساختار عظیمی از ماده پنهان در کیهان نمایان شد
برای اولین‌بار: ساختار عظیمی از ماده پنهان در کیهان نمایان شد
۱۱ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰

جدیدترین های تکنوتا

اگر این ایمیل را در صندوق ورودی خود دیدید، فوراً حذفش کنید
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۳۰
اگر این ایمیل را در صندوق ورودی خود دیدید، فوراً حذفش کنید
دوربین بدترین گوشی شما عجیباً عالی است—اگر این‌طور از آن استفاده کنید
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۳۰
دوربین بدترین گوشی شما عجیباً عالی است—اگر این‌طور از آن استفاده کنید
بهره‌وری را به یک بازی تبدیل کنید با این ۸ اپلیکیشن آیفون
۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۹:۳۰
بهره‌وری را به یک بازی تبدیل کنید با این ۸ اپلیکیشن آیفون

پربازدیدترین ها

دو «ستاره نو» در هفته‌های اخیر در آسمان شب منفجر شده‌اند — و هر دو با چشم غیرمسلح قابل رؤیت‌اند
پژوهش‌های علمی
دو «ستاره نو» در هفته‌های اخیر در آسمان شب منفجر شده‌اند — و هر دو با چشم غیرمسلح قابل رؤیت‌اند
۱۱ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
ابرچگال‌ترین نقاط کیهان، نشانه‌های تولد ستارگان اولیه را آشکار می‌کنند
پژوهش‌های علمی
ابرچگال‌ترین نقاط کیهان، نشانه‌های تولد ستارگان اولیه را آشکار می‌کنند
۱۰ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
سیگنالی ضعیف از سپیده‌دم کیهان، راز ستارگان اولیه را فاش می‌کند
پژوهش‌های علمی
سیگنالی ضعیف از سپیده‌دم کیهان، راز ستارگان اولیه را فاش می‌کند
۱۰ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
چرا مرکز کهکشان دیگر ستاره نمی‌سازد؟ پیام این اتفاق چیست؟
پژوهش‌های علمی
چرا مرکز کهکشان دیگر ستاره نمی‌سازد؟ پیام این اتفاق چیست؟
۸ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
اسپیس نوتا
دسترسی سریع
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • تبلیغات
  • لیست بعدا می خوانم
معرفی کوتاه

اسپیس نوتا منبع جامع اخبار و رویدادهای فضایی است که توسط نویسندگان متخصص در این زمینه تهیه می‌شود.

خانواده ما
اسپیس نوتا
تکنوتا
© 1403 کپی مطالب اسپیس نوتا تنها با لینک دادن به سایت امکان‌پذیر است.
  • نقشه سایت
  • تبلیغات