احتمال زیادی دارد که تاکنون صورتفلکی سرطان (Cancer) را ندیده باشید. این صورتفلکی کمنورترین عضو از میان دوازده صورتفلکی منطقهالبروج است. برای دیدن آن باید بین دو ستارهی درخشان دوپلو (Gemini) یعنی کَستور و پولُکس، و ستارهی درخشان صورتفلکی شیر (Leo) یعنی رِگولوس جستوجو کنید. اگر آسمانتان تاریک باشد و Cancer را بیابید، میتوانید خوشهی باز و زیبای ستارهای بهنام کندوی عسل (Beehive) را هم ببینید که حدود ۱۰۰۰ ستاره در آن قرار دارند.
فرض کنیم ستارهی رِگولوس در شیر و ستارههای کَستور و پولُکس در دوپلو را پیدا کردهاید. حالا بین آنها را برای یافتن Cancer جستوجو میکنید و چیز زیادی نمیبینید. یادتان باشد که Cancer بسیار کمنور است. پیشنهاد ما این است که برای دیدنش به آسمان تاریک روستایی بروید. در یک شب بدون ماه، Cancer در چنین آسمانی بهطور شگفتانگیزی قابل مشاهده است.

نقشه از EarthSky.
راهنمای یافتن ماه و خوشه کندو
خوشبختانه در تاریخ ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت، ماه و سیارهی مریخ میتوانند به شما برای یافتن صورتفلکی سرطان و خوشهی کندو کمک کنند.

نقشه از EarthSky.

نقشه از EarthSky.
چه زمانی برای دیدن خرچنگ آسمانی مناسب است؟
Cancer در ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت بهترین زمان نمایش را دارد، اما در ژوئن بهتدریج وارد درخشش نور غروب میشود.
در اوایل مارس، صورتفلکی سرطان در ساعت ۱۰ شب به وقت محلی، دقیقاً در جنوب و در بالاترین نقطهی آسمان قرار میگیرد. (در مناطق استوایی، این صورتفلکی تقریباً بالای سر است و در نیمکره جنوبی، به سمت شمال ظاهر میشود.)
با توجه به اینکه موقعیت ستارگان هر روز حدود ۴ دقیقه زودتر بازمیگردد، Cancer در اوایل اردیبهشت ساعت ۸ شب و در اوایل خرداد در آسمان غربی بالا خواهد بود.
خلاصه اینکه، در نیمکره شمالی بهترین زمان برای مشاهدهی صورتفلکی سرطان، شبهای اواخر زمستان و اوایل بهار است. پس از آن، در ماههای تیر و اوایل مرداد در نور خورشید گم میشود و از شهریور دوباره در آسمان بامدادی دیده میشود.

خوشه کندوی عسل؛ ستارهی درخشان سرطان
Cancer با وجود ستارههای کمنورش، میزبان یکی از درخشانترین خوشههای ستارهای آسمان به نام “کندو” یا M44 است که نام دیگر آن “پریسپه” (به معنی آخور در لاتین) میباشد.
در آسمان تاریک، کندو مانند تودهای ابرگونه دیده میشود، اما با دوربین دوچشمی، ناگهان به شهری پر از ستاره تبدیل میشود. این خوشهی باز، یکی از نزدیکترینها به منظومه شمسی است (در فاصلهی ۵۷۷ سال نوری) و تعداد ستارههای آن بیشتر از بیشتر خوشههای باز اطراف است.
حرکت و سن ستارههای این خوشه با خوشهی هایادس (در صورتفلکی گاو) مشابه است و احتمال میرود هر دو از یک ابر بزرگ گاز و غبار زاده شده باشند.
عضوی از منطقهالبروج
صورتفلکی سرطان، قرنهاست که جایگاه خود را بهعنوان یکی از صورتهای منطقهالبروج حفظ کرده است. بیش از ۲۰۰۰ سال پیش، خورشید در هنگام انقلاب تابستانی نیمکره شمالی، در این صورتفلکی قرار داشت؛ اما اکنون هنگام انقلاب تابستانی (حدود ۳۱ خرداد)، خورشید در صورتفلکی گاو (Taurus) است.
با این حال، هنوز میگوییم خورشید هنگام انقلاب تابستانی بالای مدار رأسالسرطان (Tropic of Cancer) است، نه رأسالثور! این در حالیست که خورشید در زمان ما از حدود ۳۰ تیر تا ۱۹ مرداد وارد صورتفلکی سرطان میشود.
خرچنگ افسانهای

ممنون، دیوید!
در اسطورهشناسی یونانی، سرطان خرچنگی بود که پای هرکول را نیش زد. هرکول او را کشت، اما الههی هرا که دشمن هرکول بود، خرچنگ را به آسمان برد.
در فلسفهی بابلیان و افلاطونیان، سرطان را «دروازهی آدمیان» مینامیدند؛ جایی که روحها از آسمان به زمین میآمدند و در بدن نوزادان حلول میکردند.
حدود ۲۷۰۰ سال پیش، خورشید هنگام انقلاب تابستانی در خوشه کندو قرار میگرفت. از این رو شاید این تودهی نورانی را نشانهای از «دروازهی آدمیان» میدانستند. امروزه، خورشید در اواخر تیر یا اوایل شهریور با این خوشه هممکان میشود.
در زمانهای قدیم که آلودگی نوری نبود، کندو را همچون ابر کوچکی در آسمان میدیدند. نویسندهی رومی، پلینی، گفته است اگر در آسمانی صاف خوشه کندو دیده نشود، نشانهی نزدیک بودن طوفان است. در گذشته، این خوشه یک ایستگاه هواشناسی آسمانی بوده است!

جمعبندی
گرچه صورتفلکی سرطان کمنورترین عضو منطقهالبروج است، اما اهمیت و زیبایی خود را حفظ کرده است. در شبهای تاریک و بدون ماه، میتوانید آن را در میان دو صورتفلکی پرنور جَوزا (دوپلو) و اسد (شیر) بیابید و از تماشای خوشهی کندو لذت ببرید.