ویدیوی جدیدی که در تاریخ ۶ تیر توسط کانال خبری CCTV دولتی چین منتشر شد، نخستین صداهای ضبط شده از مریخ نورد زهورونگ را در حین خروج از کاوشگر تیانون-۱ و روی سطح مریخ در تاریخ ۱ خرداد نشان میدهد. این ویدیو همچنین شامل تصاویر خیرهکنندهای از رانندگی زهورونگ در مریخ است که از طریق ترکیب تصاویر دوربین کوچکی که مریخ نورد را مستقر میکند، به دست آمده است.
جیا یانگ، معاون طراح سیستم تیانون-۱، در این ویدیو به نقل از دوربین مداربسته گفت: «در واقع صداها زمانی ایجاد میشوند که پینیون مریخنورد بر روی قفسه میچرخد، یا صداهای برخورد فلزات را ضبط میکند. هدف ما [نصب] دستگاه ضبط، ثبت صداهای باد در مریخ در طول هوای بادی آن است. ما واقعاً میخواهیم صدای بادها را در سیارهای غیر از زمین بشنویم.»
مریخ نورد زهورونگ چین محور اصلی ماموریت تیانون-۱ این کشور است که امسال یک مدارگرد و یک مریخ نورد را به سیاره سرخ فرستاده است. فضاپیمای ترکیبی در تیر ۱۳۹۹ پرتاب شد و در بهمن به مدار مریخ رسید. مریخ نورد زهورونگ در تاریخ ۲۴ اردیبهشت در دشتهای یوتوپیا پلانیطیا فرود آمد. این مریخ نورد از شش محموله علمی برای مطالعه سیاره سرخ، از جمله میکروفون خود استفاده میکند.
با فایلهای ویدئویی، تصویری و صوتی که این بار منتشر کردیم، میتوانیم تجزیه و تحلیل عمیقی از محیط و وضعیت مریخ انجام دهیم. به عنوان مثال، چگالی جو مریخ توسط لیو جیژونگ، معاون فرمانده اولین برنامه اکتشاف مریخ چین، در مصاحبهای با دوربین مداربسته مورد بحث قرار گرفت.
ویدئوی دوم نیز در تاریخ ۶ تیر منتشر شد که مجموعهای از مناظر خیرهکننده از فرودگر تیانون-۱ و خود مریخ نورد زهورونگ را در حین حرکت در مریخ نشان میدهد. این ویدیو نماهایی از چتر فرودگر، لحظه جدا شدن چتر نجات و نماهایی از سطح مریخ را هنگام نزدیک شدن به زمین ثبت کرده است.
رائو وی، معاون طراح کاوشگر تیانون-۱ به نقل از CCTV گفت: «زمانی که ما در حال طراحی بودیم، میخواستیم برخی از حالتهای بصری مریخ نورد را بدست آوریم که میتواند به عنوان مبنایی برای بهبود بیشتر پروژه استفاده شود.» سپس چندین بخش از جمله فرآیند باز کردن چتر نجات، رها کردن سایبان و فرود را طراحی کردیم.
به نظر میرسد این سیستمها طبق برنامهریزی عمل میکنند و فرودگر تیانون-۱ طبق طراحی فرود آمده و سپس یک نقطه فرود امن را مشخص کرده است.
رائو افزود: «بر اساس تله متری، ما میتوانیم ببینیم که نقطه فرود تنها سه کیلومتر با موقعیت طراحی شده ما فاصله دارد. به طور کلی موقعیت فرود بسیار دقیق است و سیستم کنترل بسیار خوب عمل کرده است.»
مریخ نورد زهورونگ (۵۳۰ پوند یا ۲۴۰ کیلوگرم) انتظار میرود حدود ۹۰ روز مریخی را با دوربینهای با وضوح بالا، رادار زیرسطحی، دوربین چند طیفی و آشکارساز ترکیب سطح، آشکارساز میدان مغناطیسی و مانیتور آب و هوا کاوش کند. مدارگرد تیانون-۱ طوری طراحی شده است که یک سال کامل مریخی، یعنی حدود ۶۸۷ روز زمینی، دوام بیاورد.
سوالات متداول
۱. مریخ نورد زهورونگ چه هدفی دارد؟
مریخ نورد زهورونگ به منظور مطالعه سطح مریخ و جمعآوری دادههای علمی از جمله صداهای باد در این سیاره طراحی شده است.
۲. ماموریت تیانون-۱ شامل چه چیزهایی است؟
ماموریت تیانون-۱ شامل یک مدارگرد و یک مریخ نورد است که به هدف بررسی و مطالعه سیاره سرخ فرستاده شدهاند.
۳. ویدیوهای منتشر شده چه محتوایی دارند؟
ویدیوهای منتشر شده شامل صداهای ضبط شده از مریخ نورد و تصاویری از فرآیند فرود و حرکت در سطح مریخ هستند.
۴. مدت زمان فعالیت مریخ نورد زهورونگ چقدر است؟
مریخ نورد زهورونگ انتظار میرود حدود ۹۰ روز مریخی به فعالیت ادامه دهد
۵. مدارگرد تیانون-۱ چه مدتی در مدار مریخ باقی خواهد ماند؟
مدارگرد تیانون-۱ برای یک سال کامل مریخی طراحی شده است که تقریباً معادل ۶۸۷ روز زمینی میباشد.