بنابراین به نظر میرسد که عید پاک باید این آخر هفته باشد. اما دلیل اینکه چنین نیست به این شرح است.
همهچیز به تفاوت مناطق زمانی مربوط میشود
شب شنبه (۲۲ فروردین) ماه کامل آوریل فرا میرسد، که به طور سنتی به نام “ماه کامل صورتی” شناخته میشود. بومیان آمریکای شمالی که زمانی در ایالات متحده شمالی و شرقی زندگی میکردند، فصلها را با نامهای متمایزی که به هر ماه کامل که در فواصل تقریبی ۲۹ روزه در طول سال رخ میدهد، پیگیری میکردند. نام “ماه صورتی” به طور فریبندهای است، زیرا ممکن است به نظر برسد که در آن شب خاص، ماه کامل با رنگ صورتی یا رنگ ماهیگون درخشان خواهد بود. سالها پیش، من یک داستان تعریف کردم که وقتی کودک بودم، یکی از گویندگان پیشبینی وضعیت هوا تلویزیونی پیشنهاد کرد که برای دیدن ماه صورتی بیرون برویم، و مادرم با دقت مرا بیرون برد تا آن را نشانم دهد — که به طور ناامیدکنندهای مانند هر ماه کامل دیگری ظاهر شد. نام “صورتی” از این واقعیت میآید که آوریل در بخشی از فصل بهار است که گیاه گلدهندهای که به طور وسیعی در نواحی شرقی و مرکزی کانادا و ایالات متحده کشت میشود، معمولاً در اوج شکوفایی خود قرار دارد: فلوکس سوبولاتا، که همچنین به نام “فلوکس خزنده”، “فلوکس کوهستانی” یا “فلوکس صورتی موس” شناخته میشود. به این ترتیب، اشاره به ماه صورتی برای ماه کامل آوریل است.
قوانین تعیین تاریخ عید پاک
امسال، ماه کامل آوریل یک عنوان دیگر دارد: ماه پاسکال. این یک رویداد ماهی مهم برای دو فرهنگ مختلف است، زیرا به تنظیم شروع جشن عبری پساور (پسابر) و تاریخ تعطیلات مسیحی عید پاک کمک میکند. ماه نو نزدیکترین به اعتدال بهاری، اولین روز ماه عبری نیسان است. سپس ماه کامل بعدی، که همان ماه پاسکال است، در روز ۱۴ یا ۱۵ نیسان قرار میگیرد، که همچنین نشانگر پساور (پسابر) است. اما برای عید پاک، این روز یکشنبهای است که پس از اولین ماه کامل که در یا پس از روز اعتدال بهاری رخ میدهد: ماه پاسکال. از آنجا که ماه پاسکال امسال در روز شنبه (ساعت ۸:۲۲ شب به وقت تابستانی شرقی) اتفاق میافتد، منطقی است که عید پاک باید روز بعد، یکشنبه (۲۳ فروردین) باشد.
اما اینطور نیست. در واقع، هشت روز اضافی بعد از این ماه کامل پاسکال میگذرد تا عید پاک یکشنبه ۱۴۰۴ در ۳۱ فروردین جشن گرفته شود. به زودی دلیل احتمالی این اختلاف توضیح داده خواهد شد. اما ابتدا، چند نکته “دقیق” باید در مورد معیارهای تعیین تاریخ عید پاک ذکر شود.
تفاوت بین سلسلهمراتب کلیسایی و علم نجوم
اولاً، طبق قوانین کلیسایی کنونی، اعتدال بهاری — اولین روز بهار — در ۱ ازدیبهشت ثابت است، حتی اگر در سراسر جهان از سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۴۸۰، این تاریخ هیچگاه بعد از ۳۱ فروردین نخواهد بود. این گاهی باعث بروز عجایب میشود. در سال ۱۴۱۷، اعتدال بهاری در ۳۱ فروردین قرار میگیرد، با یک ماه کامل درست روز بعد (یکشنبه). بنابراین از منظر نجومی، عید پاک باید در ۸ فروردین آن سال باشد. اما در واقع، همانطور که توسط قوانین کلیسا تعیین شده است، عید پاک در سال ۱۴۱۷ در دیرترین زمان ممکن خود، یعنی ۵ فروردین، جشن گرفته خواهد شد. دوم اینکه، تاریخگذاری ماه کامل پاسکال بر اساس محاسبات نجومی نیست، بلکه از جداول کلیسایی گرفته شده است. این جداول محاسبات قمری خود را (که به آن “محاسبه پاسکالی” گفته میشود) از عناصری مانند اپکتها و عدد طلایی استخراج میکنند. بنابراین، تاریخ ارائه شده توسط “ماه کلیسایی” همیشه دقیقاً با ماه واقعی همخوانی ندارد! نتیجه این است که همانطور که ستارهشناس ریاضیدان بلژیکی، ژان میوس در کتاب خود در سال ۱۳۷۶ با نام “قطعات ستارهشناسی ریاضی” اشاره کرده است، در بین سالهای ۹۶۲ تا ۱۹۶۱ هجری شمسی، ۷۸ مورد وجود دارد که در آنها عید پاک صرفاً طبق قوانین کلیسایی و نه دادههای دقیقتر نجومی جشن گرفته میشود. میوس مینویسد: “از آنجا که اعتدال بهاری همیشه در ۱ فروردین رخ نمیدهد و ماه کامل پاسکال دقیقاً با ماه واقعی همزمان نمیشود، به طور اجتنابناپذیری در سالهایی وجود دارد که عید پاک در تاریخ اشتباهی از نظر نجومی قرار میگیرد.”
عجایب دیگر عید پاک
میوس همچنین به برخی حقایق جالب دیگر در مورد تاریخگذاری عید پاک اشاره کرده است. برای مثال: زودترین تاریخی که عید پاک میتواند در آن بیفتد ۲ فروردین است (آخرین بار در ۱۱۹۷ بود؛ دفعه بعد در ۱۶۶۴خواهد بود). آخرین تاریخ (همانطور که قبلاً ذکر شد) ۵ اردیبهشت است. تاریخهای عید پاک در ماه اسفند همیشه “جدای” هستند. یعنی تاریخ عید پاک در اسفند همیشه یک سال قبل (در سال گذشته) و یک سال بعد (در سال آینده) با عید پاک در فروردین همراه است. در مواقع نادر، ممکن است عید پاک آوریل جداگانهای نیز وجود داشته باشد. آخرین بار این اتفاق در ۱۳۶۹ افتاد، اما دوباره تا ۱۴۶۴ نخواهد افتاد. در تقویم گریگوری ما، ممکن است ۱۰ یکشنبه پیدرپی عید پاک در فروردین بیافتد، اما از زمانی که این تقویم برای اولین بار در ۹۶۱ مورد استفاده قرار گرفت، این رشته پیوسته عیدهای آوریل هرگز اتفاق نیفتاده است. اولین بار این اتفاق در اواسط قرن ۲۹ رخ خواهد داد و از سالهای ۱۴۶۴تا ۲۲۴۴ هجری شمسی خواهد بود. بین سالهای ۱۳۷۹ تا ۲۳۷۸ هجری شمسی، تاریخی که عید پاک در آن بیشتر از همه رخ میدهد (۲۳۱ بار) ۳۰ فروردین است. اما بین سالهای ۱۳۷۹ تا ۲۳۷۸، تاریخی که عید پاک در آن بیشتر از همه رخ میدهد ۳۰ فروردین نیست، بلکه ۲۷ فروردین است (۴۳ بار).
پس چرا این سال به این اندازه دیر؟
حال بازگردیم به سوال این که چرا به نظر میرسد که عید پاک امسال دیر میآید. جالب است که هیچ ارتباطی با روششناسی کلیسایی تاریخگذاری ماه پاسکال یا مکان اشتباه اعتدال بهاری ندارد. در اینجا در آمریکای شمالی، ماه کامل پاسکال واقعاً (بسته به منطقه زمانی شما) در روز شنبه (۲ اردیبهشت) رخ میدهد، یا در بعدازظهر یا شب. اما در آن سوی اقیانوس اطلس، در طول عرضهای جغرافیایی اروپایی (“دنیای قدیم”)، ماه کامل پاسکال پس از نیمهشب، اوایل صبح یکشنبه (۳ اردیبهشت) رخ میدهد. این شامل واتیکان میشود که احتمالاً بر مکانهای نیمکره غربی اولویت دارد. بنابراین، اولین یکشنبه پس از ماه پاسکال در دنیای قدیم یک هفته بعد، در ۳۱ فروردین خواهد بود. و این زمانی است که عید پاک یکشنبه امسال برگزار خواهد شد؛ دیرترین تاریخ از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۹ (که هر دو در ۱ اردیبهشت هستند).