شاید شما تیترهای خبری را دیدهاید که به مراقبان آسمان توصیه میکنند که “تمام سیارات قابل مشاهده با چشم غیرمسلح را در یک زمان ببینید!” در بهمن. در حالی که این اساساً درست بود، اما یک بازیگر کلیدی از دست رفته بود: عطارد. این هفته، سیاره سریع و درونی عطارد به صحنه غروب پیوسته است. دیدن تمام سیارات سیستم خورشیدی در یک نگاه بهطور قطع نادر است. این نوع صف بستگی زیادی به مشتری و زحل، که به آرامی حرکت میکنند، دارد و از زمانی که این دو در ۱ دی ۱۳۹۹ در یک همترازی نادر قرار گرفتند، از هم جدا شدهاند.
تور غروب سیارات
دیدن تمام سیارات قابل مشاهده با چشم غیرمسلح در یک زمان به احتمال زیاد در سالهای آینده به یک پدیده نادر تبدیل خواهد شد. به هر حال، در اینجا یک تور از سیارات در غروب برای بقیه فوریه تا اوایل فروردین از سیستم خورشیدی درونی به بیرونی آمده است، همراه با اطلاعات جالب برای هر کدام: پس از همترازی خورشیدی در ۲۰ بهمن، اکنون وقت آن است که عطارد را در نزدیکی افق غربی پس از غروب خورشید دنبال کنید. اگر تاکنون عطارد را از لیست “زندگی نجومی” خود حذف نکردهاید، اکنون زمان مناسبی است تا با استفاده از زهره به عنوان راهنما، این کار را امتحان کنید. عطارد در ۶ اسفند، ۱.۵ درجه شمال زحل عبور میکند، و ماه هلالی در ۹ اسفند به صحنه میآید و در ۱۱ اسفند برای هاوایی و اقیانوس آرام، عطارد را پوشش میدهد.
اگرچه داستان معروفی که میگوید اخترشناس نیکلاس کپرنیکوس هیچگاه عطارد را مشاهده نکرده است احتمالاً نادرست است، اما این داستان نشان میدهد که این سیاره چقدر فرار است. عطارد در ۱۷ اسفند، اولین بزرگترین انحراف خود را در سال ۱۴۰۳ تجربه میکند، ۱۸ درجه شرق خورشید در حالی که درخشان با قدر منفی ۰.۳۵ و دیسک نیمهروشن در تلسکوپ با قطر تنها ۷ ثانیه قوسی خواهد بود. ماه هلالی سپس در ۱۸ اسفند، ۵.۷ درجه جنوب زهره قرار میگیرد، که زمان خوبی برای مشاهده این دو در طول روز است. نکته جالب این هفته روز ریاست جمهوری: کسانی که در دومین مراسم تحلیف لینکلن در ۲۱ اسفند ۱۲۴۳ شرکت داشتند، در واقع زهره را در آسمان روز مشاهده کردند، هنگامی که ابرهای ظهر کنار رفتند. یک مسابقه سیارات زهره و عطارد هر دو به سمت همترازی داخلی در ماه آینده میشتابند و فقط ۲۴ ساعت در ۳ و ۴ اسفند از هم عبور میکنند.
پس از آن، هر دو به زودی دوباره در آسمان صبحگاهی ظاهر خواهند شد. مشاهده زهره از طریق همترازی داخلی دشوار است اما غیرممکن نیست، زیرا هلال باریک ۱٪ آن با قدر منفی ۴.۲ فقط ۸ درجه شمال خورشید در نزدیکترین فاصله خود عبور میکند. این کار را قبل از طلوع آفتاب یا بعد از غروب آفتاب امتحان کنید. به سوی سیستم خورشیدی بیرونی مریخ در انتهای صف ایستاده و با قدر منفی ۰.۵۸ در صورت فلکی دوقلوها میدرخشد.
مریخ را در غروب، که بعد از مقابله در ۲۷ دی است، در شرق بالا جستجو کنید. ماه گِبوس در حال رشد در ۱۹ اسفند با مریخ ملاقات میکند. ماموریت مریخ ESCAPADE ناسا قرار است امسال به مریخ پرتاب شود.
در ادامه، مشتری در صورت فلکی گاو در جنوب آسمان غروب قرار دارد. ماه در حال رشد در نزدیکی ربع اول در ۱۶ اسفند با مشتری ملاقات میکند و سیاره در ۱۲ اسفند به فاصله ۹۰ درجه از خورشید میرسد.
آسمانشناس دانمارکی، اولe رومر، متوجه شد که پیشبینیهای پدیدههای ماههای مشتری (عبور، زمانهای ورود/خروج و غیره) در مقایسه با همترازیها و موقعیتهای مختلف دقیق نبوده است و درست حدس زد که علت این امر به زمان سفر نور برای طی کردن دو فاصله مختلف برمیگردد. گاهی اوقات، الهام علمی نه از لحظههای “یورکا!” بلکه از مشاهدهکنندگان صبور میآید که میگویند “این جالب است…”
در این میان، دورترین سیارههای کلاسیک چالشی را ارائه میدهند، زیرا زحل در کمنورترین وضعیت در غرب پایین قرار دارد. وقتی که عطارد را پیدا کردید، با دوربین دوچشمی افق را جستجو کنید و زحل با قدر +۱.۱ را پیدا کنید که سه برابر کمتر از عطارد درخشان است. حلقههای زحل در ۳ فروردین، درست دو هفته پس از همترازی خورشیدی، از دیدگاه زمینی ما به صورت لبهبهلبه دیده میشوند.
…و چیزی بیشتر در نهایت
علاقهمندان به تکمیل لیست خود باید سیارههای یخغول بیرونی اورانوس و نپتون را هم پیدا کنند. اورانوس با قدر +۵.۸ شکار راحتی با دوربین دوچشمی در صورت فلکی گاو است (که نه چندان دور از مشتری قرار دارد)، در حالی که نپتون با قدر +۷.۸ چالشی بزرگتر است و در نزدیکی افق پایین با عطارد و زحل در صورت فلکی ماهیها قرار دارد. هر دو سیاره افتخار این را دارند که در دوران تلسکوپی کشف شدهاند و نپتون تنها سیارهای است که با استفاده از ریاضیات و استنتاج کشف شده است. در ماه اسفند، درام آسمانی به نتیجه میرسد، با خروج زحل از صحنه و بازگشت عطارد و زهره به آسمان صبحگاهی.
اما، به هر حال، ما فصل اول از دو فصل کسوف را برای ۱۴۰۳ داریم که در ماه آینده آغاز میشود، با کسوف جزئی خورشیدی در ۹ فروردین و کسوف کامل ماهی در ۲۴ اسفند. بیایید امیدوار باشیم که هوای بهاری پر نوسان با ما همکاری کند. از مشاهده آسمان لذت ببرید و آسمان صاف در جستجوی سیارات برایتان آرزومندم.