ناسا در جستجوی حیات بیگانه حتی در منظومه شمسی خودمان جدی است.
روز دوشنبه، این آژانس با موشک فالکون هوی اسپیس ایکس، یک فضاپیما را به سمت اروپا، قمر مشتری، پرتاب کرد.
دانشمندان بر این باورند که اروپا دارای یک اقیانوس بزرگ آب شور در اعماق پوسته یخی خود است که دو برابر زمین آب دارد. این شاید امیدوار کننده ترین مکان در منظومه شمسی ما برای حیات فعال فرازمینی باشد.
ماموریت ناسا، به نام اروپا کلیپر، با هدف کشف اینکه آیا قمر مشتری و اقیانوس آن می توانند حیات را پشتیبانی کنند یا خیر. این بزرگترین فضاپیمای بین سیاره ای است که ناسا تا به حال ساخته است. این کاوشگر حدود ۱۶ فوت ارتفاع دارد و هنگامی که بال های عظیم آن از آرایه های خورشیدی مستقر می شوند، ۱۰۰ فوت عرض دارند. وزن آن سه و نیم تن است.
کلیپر در حال انجام اولین اکتشاف هدفمند در دنیای اقیانوسی فراتر از سیاره ما است.
حتی اگر هیچ حیاتی در اروپا وجود نداشته باشد، این ماموریت در جستجوی حیات بیگانه بسیار مهم است، زیرا دنیاهای اقیانوسی در سراسر کهکشان کاندیدهای اصلی حیات هستند.
لوری لشین، مدیر آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا که این فضاپیما را ساخته است، گفت: مأموریت هایی مانند اروپا کلیپر «کلیسای جامع مدرن» و «جستجوهای نسلی» هستند.
او در توضیحی درباره این ماموریت در ماه شهریور افزود: ‘ما دانشمندان بیش از ۲۰ سال است که رویای ماموریتی مانند Europa Clipper را در سر می پرورانیم. ما ۱۰ سال است که برای ساخت آن کار کرده ایم.’ ۱۰ سال دیگر طول می کشد، زیرا مشتری بسیار دور است، تا زمانی که همه علم را در کیف داشته باشیم.
فضاپیما باید ۱.۸ میلیارد مایل را طی کند تا به مشتری برسد و در طول مسیر از گرانش مریخ تقویت شود. قرار است در فروردین ۱۴۰۹ وارد شود.
مشکل ۷ بدنه و تشعشع غیرقابل درک
زندگی بدون نور خورشید در ته اقیانوس اینجا روی زمین وجود دارد. تنها چیزی که نیاز دارد منبع انرژی است، مانند دریچه های گرمابی که گرما را از اعماق سیاره آزاد می کنند و مولکول های آلی حاوی عناصر ضروری مانند کربن، نیتروژن، اکسیژن و هیدروژن.
Europa Clipper 9 ابزار علمی برای جستجوی اثر انگشت این مولکولها، اندازهگیری شوری و عمق اقیانوسهای زیرزمینی و گرفتن عکسهایی از اروپا با وضوح یک متری و غیره با خود حمل میکند.
جینا دی براچیو، سرپرست بخش علوم سیارهای ناسا، در این نشست گفت: «کلیپر در واقع به دنبال خود حیات نخواهد بود، اما میخواهد قابلیت سکونت اروپا را مشخص کند.»
این ماموریت به گونه ای طراحی شده است که به دور مشتری بچرخد و ۴۹ بار از اروپا عبور کند، هر بار بر فراز منطقه ای متفاوت پرواز می کند تا در نهایت تقریباً کل ماه را، قطب به قطب، پوشش دهد. این فضاپیما در فاصله ۱۶ مایلی از سطح اروپا خواهد رفت.
طرح ماموریت یک شگفتی مهندسی است. جردن ایوانز، مدیر پروژه ماموریت در این نشست گفت، به جای یک مشکل سه جسمی، سقوط در مدار مشتری به دلیل قمرهای بزرگ سیاره یک ‘مشکل هفت جسمی’ است.
ایوانز افزود: در طول هر پرواز، کلیپر در تابش مشتری که معادل «چند میلیون پرتو ایکس قفسه سینه» است، قرار میگیرد.
همانطور که تحقیقات ناسا قبلاً نشان داده بود، حتی ممکن است متوجه شود که آیا یخ اروپا واقعاً در تاریکی از آن تابش می درخشد یا خیر.