این دو کشور طی مراسمهای جداگانهای در همان روز این توافقنامه را در مقر ناسا در واشنگتن امضا کردند. اکنون پنجاه کشور در این تلاش بینالمللی برای ایجاد همکاریهای صلحآمیز در اکتشاف فضا مشارکت دارند.
بیل نلسون، مدیر ناسا، در بیانیهای گفت: «ناسا از پیوستن پاناما و اتریش به جامعه توافقنامه آرتمیس استقبال کرده و از اتحاد ۵۰ کشور در اصول مشترک برای اکتشاف ایمن و مسئولانه فضا تجلیل میکند. ناسا بیش از هر زمان دیگری فضا را به روی کشورهای بیشتر و مردم بیشتری میگشاید، برای منفعت همه. ما با یکدیگر، در حال ساخت پایههای بلندمدت برای اکتشافات صلحآمیز در فضای عمیق برای نسل آرتمیس هستیم.»
توافقنامه آرتمیس در مهر ۱۳۹۹ با امضای اولیه ۸ کشور تأسیس شد. پاناما و اتریش اکنون به فهرست رو به رشد شرکای بینالمللی این توافقنامه پیوستند.
اصول راهنمای توافقنامه بر اکتشاف صلحآمیز و مسئولانه فضا مبتنی است و در چارچوب معاهده فضای بیرونی ۱۳۴۶ و سایر توافقات بینالمللی شکل گرفته است. این اصول بر تعهد جمعی به کشفهای علمی، نوآوری و پایداری تأکید داشته و استانداردی برای مأموریتهای آینده فضایی، از جمله برنامه آرتمیس ناسا تعیین میکنند. هدف این برنامه بازگرداندن فضانوردان به ماه برای اولین بار از زمان مأموریت آپولو ۱۷ در سال ۱۳۵۱ است.
پترا اشنبائر، سفیر اتریش در ایالات متحده که این توافقنامه را از طرف کشورش امضا کرد، گفت: «اتریش با افتخار توافقنامه آرتمیس را امضا میکند. این گامی مهم در تقویت همکاریهای بینالمللی برای اکتشاف مدنی ماه و گسترش حضور بشریت در کیهان است.»
وی افزود: «با امضای این توافقنامه، ما بر تعهدمان به استفاده صلحآمیز، مسئولانه و مشارکتی از فضا تأکید کرده و حمایت خود را از مشارکتهای چندجانبه قوی و پیشرفتهای علمی اعلام میکنیم. این همکاری فرصتهای جدیدی برای شرکتها، دانشمندان و مؤسسات تحقیقاتی اتریش در فعالیتهای پیشرو فضایی ایجاد خواهد کرد.»
توافقنامه آرتمیس همچنین شامل توصیههایی در مورد عدم مداخله، قابلیت همکاری، انتشار دادههای علمی و راهنماییهای پایداری بلندمدت درباره مدیریت زبالههای فضایی در مدار ماه و سطح آن است.
خوزه میگل آلمن هیلی، سفیر پاناما در ایالات متحده که از طرف کشورش این توافقنامه را امضا کرد، گفت: «امروز، پاناما در میان بسیاری از کشورها جای میگیرد که نه تنها به افقهای خود، بلکه به افقهای فراتر از سیاره ما مینگرند – اکتشاف، یادگیری و کمک به دانش جمعی بشریت.»
او افزود: «این لحظه چیزی فراتر از یک امضای دیپلماتیک است. این یک تعهد جسورانه به اکتشاف صلحآمیز، کشف علمی و همکاری بینالمللی است.»