دهانه ساوونوسکی یک حفره دایرهای در جنوبغربی آلاسکا است که دانشمندان به دلیل کمبود شواهد زمینشناسی مدتهاست که نتوانستهاند توضیحی برای آن پیدا کنند. با این حال، یک توضیح علمی برای این کمبود شواهد وجود دارد، بنابراین میتوانیم با اطمینان بگوییم که این حفره نه پدیده ماوراء الطبیعه است و نه یک خلق بیگانه می باشد.
دهانه بهطور تقریبی ۱۶۰۰ فوت (۵۰۰ متر) عرض و ۳۶۰ فوت (۱۱۰ متر) عمق دارد، طبق مقالهای که در سال ۱۳۵۶ هجری شمسی در وبسایت دانشگاه آلاسکا فیر بنکس منتشر شد. این حفره نیمی از آن با آب باران و ذوب برف پر شده است.
از آسمان، دهانه ساوونوسکی به نظر میرسد که ممکن است توسط برخورد یک شهابسنگ ایجاد شده باشد.
دهانههای برخوردی معمولاً دایرهای و عمیق هستند، بنابراین دهانه ساوونوسکی این ویژگیها را دارد، اما زمینشناسان هنوز شواهدی از برخورد یک سنگ فضایی در این مکان پیدا نکردهاند.
بررسیهای گسترده در دهههای ۱۳۳۸ و ۱۳۴۸ هجری شمسی نتواستند شواهدی از مواد شهابسنگی یا سنگهای تحت فشار درون دهانه پیدا کنند که بتوانند منشأ برخوردی را تأیید کنند. همچنین محققان نتواستند هیچ تکه سنگی در اطراف دهانه پیدا کنند که نشان دهد یک شهابسنگ مواد را از نقطه فرود خود پاشیده است.
بهطور جایگزین، ممکن است دهانه یک مار آتشفشانی باشد — یک فرورفتگی که زمانی ایجاد میشود که ماگما از اعماق پوسته زمین بالا میآید و به سطح آب میرسد. ماگمای در حال نفوذ آب را به جوش میآورد و بخار حاصل از آن به قدری فشار زیرزمینی را افزایش میدهد که در نهایت انفجار رخ میدهد.
مارهای آتشفشانی معمولاً دهانههای وسیعی به جا میگذارند که با آبهای زیرزمینی پر میشوند. به عنوان مثال، مار شرقی اوکینریک در آلاسکا که عمقی برابر ۳۳۰ فوت (۱۰۰ متر) دارد، در طول یک فوران ۱۰ روزه در سال ۱۳۵۵ تشکیل شده و از آن زمان تا حدی با آب پر شده است، طبق گزارشی از سرویس زمینشناسی ایالات متحده انجام شده است.

با این حال، طبق بررسیهای انجامشده در دهههای ۱۳۳۸ و ۱۳۴۸ هجری شمسی هیچ گونه پدیده آتشفشانی شناختهشدهای در نزدیکی دهانه ساوونوسکی و هیچ نشانهای از منبع ماگما زیر حفره وجود ندارد. بنابراین، منشأ آتشفشانی احتمالی این دهانه همچنان یک معما باقی مانده است.
دانشمندان موافقند که دهانه ساوونوسکی یا یک دهانه برخوردی شهابسنگ یا یک مار آتشفشانی است، اما یک پاسخ قطعی تنها با تحقیقات گستردهتر طبق بررسیها ممکن خواهد بود.
این دهانه حداقل یک دوره یخچالی را پس از تشکیل خود تجربه کرده است، به این معنی که زمانی که یخچالها جنوبغربی آلاسکا را بین ۲۳,۰۰۰ تا ۱۴,۷۰۰ سال پیش پوشانده بودند، این حفره در زیر یک صفحه یخ بلعیده شده بود. این یخچالی هرگونه شواهد واضح از منشأ دهانه را از بین برده است، طبق دانشگاه آلاسکا فیر بنکس — اما ممکن است سرنخهایی در درون دهانه پنهان باشد، اگر دانشمندان تصمیم به حفاری در مرکز آن بگیرند، محققان در بررسیها اشاره کردهاند.
دهانه ساوونوسکی هنوز یک معما باقی مانده است. با وجود تلاشهای فراوان برای یافتن شواهد قانعکننده در مورد منشأ آن، نتایج بررسیها به هیچ نتیجه قطعی نرسیدهاند. برخی از دانشمندان فرض میکنند که این دهانه ممکن است به دلیل برخورد شهابسنگ ایجاد شده باشد، در حالی که دیگران معتقدند که ممکن است یک مار آتشفشانی باشد. همچنین تأثیرات یخچالی در دورانهای گذشته نیز شواهد اصلی را از بین بردهاند. در نتیجه، برای رسیدن به یک جواب دقیقتر، تحقیقات گستردهتر و حفاریهای علمی در این منطقه لازم است تا شاید بتوان سرنخهای جدیدی پیدا کرد.