اسپیس نوتااسپیس نوتااسپیس نوتا
  • صفحه اصلی
  • فناوری فضایی
    فناوری فضایینمایش بیشتر
    با فناوری ORCAA، اسرار اقیانوس‌های فرازمینی را بشکافید
    با فناوری ORCAA، اسرار اقیانوس‌های فرازمینی را بشکافید
    ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
    آیا ربات‌های دوپا جایگزین مریخ‌نوردها در ماه می‌شوند؟
    آیا ربات‌های دوپا جایگزین مریخ‌نوردها در ماه می‌شوند؟
    ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۲۲:۰۰
    اعماق ماه را با فناوری LunarLeaper اکتشاف کنید
    اعماق ماه را با فناوری LunarLeaper اکتشاف کنید
    ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
    دانشمندان با خالکوبی میکروسکوپی روی خرس‌های آبی، دستاوردی بزرگ در نانوفناوری رقم زدند
    دانشمندان با خالکوبی میکروسکوپی روی خرس‌های آبی، دستاوردی بزرگ در نانوفناوری رقم زدند
    ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
    الویس در مدار: میکروسکوپ سه‌بعدی جدید برای بررسی میکروب‌ها به ایستگاه فضایی رسید
    الویس در مدار: میکروسکوپ سه‌بعدی جدید برای بررسی میکروب‌ها به ایستگاه فضایی رسید
    ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
خواندن: دانشمندان فاش کردند که چگونه سامانه‌ی خورشیدی ما می‌تواند یک سیاره‌ی جدید را به دام اندازد
به اشتراک بگذارید
اسپیس نوتااسپیس نوتا
  • فناوری فضایی
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
ما را دنبال کنید
ستاره‌ها و سیارات

دانشمندان فاش کردند که چگونه سامانه‌ی خورشیدی ما می‌تواند یک سیاره‌ی جدید را به دام اندازد

وقتی اوموآموا در سال 1395 از سامانه‌ی خورشیدی ما گذر کرد، نخستین جرم میان‌ستاره‌ای (ISO) تأییدشده بود که چنین کاری انجام داد

دانشمندان فاش کردند که چگونه سامانه‌ی خورشیدی ما می‌تواند یک سیاره‌ی جدید را به دام اندازد
(مارک گارلیک/کتابخانه عکس علمی/گتی ایمیجز)
توسط مونا علی اکبرخان افجه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۰۰
11 دقیقه مطالعه

سپس در سال ۱۳۹۷، دنباله‌دار ۲آی/بوریسوف نیز از سامانه‌ی خورشیدی ما عبور کرد. این دو تنها اجرام میان‌ستاره‌ای تأییدشده‌ای هستند که تاکنون از سامانه‌ی ما دیدن کرده‌اند.

در تاریخ طولانی سامانه‌ی خورشیدی، اجرام میان‌ستاره‌ای بیشتری باید به آن وارد و از آن عبور کرده باشند و در آینده نیز اجرام بیشتری از این دست خواهند آمد. آشکار است که این اجرام در فضای میان‌ستاره‌ای فراوانند و رصدخانه‌ی در شرف آغاز کار «ورا روبین» پیش‌بینی می‌شود بسیاری از آن‌ها را کشف کند.

این احتمال وجود دارد که خورشید بتواند یک جرم میان‌ستاره‌ای یا یک سیاره‌ی سرگردان را همان‌طور که برخی سیاره‌ها قمرهایی را به دام انداخته‌اند، به دام بیندازد.
سرانجام، همه چیز به «فضای فاز» (Phase Space) برمی‌گردد.

اگر سامانه‌ی خورشیدی رسیده و آرامِ ما به‌ناگاه عضوی تازه به دست آورد، چه رخ خواهد داد؟ این مسئله به جرم آن جسم و مداری که سرانجام در آن جای می‌گیرد، بستگی دارد.
این یک اندیشه‌ی جالب است؛ در حالی که بوریسوف و اوموآموا اجرام کوچک‌تری بودند، ورود یک سیاره‌ی سرگردان با جرم بیشتر به سامانه‌ی خورشیدی می‌تواند هرج و مرج مداری ایجاد کند. چنین رویدادی حتی شاید مسیر تکامل حیات بر روی زمین را دگرگون کند، هرچند این سناریو بسیار بعید است.

اما احتمال رخ دادن چنین رویدادی چقدر است؟ یادداشت پژوهشی جدیدی در مجله‌ی «مکانیک سماوی و دینامیک نجومی» (Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy) توضیح می‌دهد که سامانه‌ی خورشیدی ما چگونه می‌تواند یک جرم میان‌ستاره‌ای را به دام اندازد. عنوان این مقاله «گیراندازی دائمی در سامانه‌ی خورشیدی» است. نویسندگان آن ادوارد بلبروونو از دانشکده‌ی علوم ریاضی دانشگاه یشیوآ، و جیمز گرین (پیش‌تر در ناسا و اکنون در Space Science Endeavours) هستند.

jupiter rogue planet 642
تصویری هنری از یک سیاره سرگردان مشابه مشتری. (ناسا/JPL-کلتک)

فضای فاز یک بازنمایی ریاضی از وضعیت یک سامانه‌ی دینامیکی مانند سامانه‌ی خورشیدی ماست. فضای فاز از مختصاتی بهره می‌برد که هم موقعیت و هم تکانه را توصیف می‌کنند.
این فضا مانند یک فضای چندبعدی است که همه‌ی پیکربندی‌های مداری ممکن را در اطراف خورشید در بر می‌گیرد. فضای فاز با پیگیری ویژگی‌های مربوط به موقعیت و تکانه، وضعیت یک سامانه‌ی دینامیکی را ضبط می‌کند. فضای فاز سامانه‌ی خورشیدی ما نقاطی برای گیراندازی دارد که در آن یک جرم میان‌ستاره‌ای می‌تواند در چنگ گرانشی خورشید قرار گیرد.

فضای فاز ساختاری پیچیده دارد و بر پایه‌ی مکانیک هامیلتونی است. عناصری مانند خروج از مرکز مداری، نیم‌قطر بزرگ مدار و تمایل مداری همگی در این فضا دخیل‌اند. بهترین راه درک فضای فاز آن است که آن را یک چشم‌انداز چندبعدی در نظر بگیریم.

فضای فاز سامانه‌ی خورشیدی ما دو نوع نقطه‌ی گیراندازی دارد: موقت (ضعیف) و دائم.
نقاط گیراندازی ضعیف مناطقی در فضا هستند که یک جرم می‌تواند موقتاً به درون مداری نیمه-پایدار کشیده شود. این نقاط اغلب جایی هستند که مرزهای گرانشی بیرونی اجرام با هم تلاقی می‌کنند. این نقاط بیشتر شبیه «هل دادن‌های گرانشی» هستند تا «پذیرش مداری» کامل.

نقاط گیراندازی دائم مناطقی در فضا هستند که یک جرم می‌تواند به‌صورت دائمی در یک مدار پایدار به دام بیفتد. در این حالت، تکانه‌ی زاویه‌ای و انرژی جسم در پیکربندی دقیقی قرار دارد که به آن امکان حفظ مدار را می‌دهد. در سامانه‌های سیاره‌ای، این نقاط گیراندازی دائم پیکربندی‌های مداری پایداری‌اند که برای مدت بسیار طولانی ادامه می‌یابند.

فضای فاز سامانه‌ی خورشیدی ما بسیار پیچیده است و شامل اجرام فراوانی است که مختصات‌شان دائماً در حال تغییر است. تغییرات اندک در مختصات فضای فاز می‌تواند موجب انتقال اجرام بین حالت گیراندازی دائم و موقت شود. همچنین، تفاوت‌های ظریف در ویژگی‌های اجرام میان‌ستاره‌ای یا سیاره‌های سرگردان می‌تواند آن‌ها را به این نقاط هدایت کند.

در یادداشت‌های پژوهشی خود، نویسندگان، گیراندازی دائم یک جرم میان‌ستاره‌ای را این‌گونه توصیف می‌کنند: «گیراندازی دائم یک جرم کوچک (P) در اطراف خورشید (S) از فضای میان‌ستاره‌ای هنگامی رخ می‌دهد که P هرگز نتواند به فضای میان‌ستاره‌ای بازگردد و برای همه‌ی زمان آینده در سامانه‌ی خورشیدی باقی بماند، بی‌آنکه با خورشید برخورد کند.»

البته کمال‌گرایان خواهند گفت «برای همه‌ی زمان آینده» هرگز مطلق نیست، اما اصل موضوع روشن است.

پژوهشگران دیگری هم به این سناریو پرداخته‌اند، اما این کار یک گام فراتر می‌رود. آن‌ها می‌نویسند: «علاوه بر گیراندازی دائمی، P به‌صورت ضعیف نیز به دام می‌افتد.»

این موضوع به مسئله‌ی سه‌جسمی بازمی‌گردد که به‌طرز berن آورده‌ای حل‌ناپذیر است. همچنین برخلاف پژوهش‌های پیشین که از مشتری به عنوان جسم سوم استفاده می‌کنند، این کار پژوهشی از نیروی کشندی کهکشان به عنوان جسم سوم، در کنار خورشید (S) و جرم کوچک (P)، بهره می‌گیرد.

آن‌ها در مقاله توضیح می‌دهند: «این نیروی کشندی کهکشان تأثیر قابل توجهی بر ساختار فضای فاز برای دامنه‌ی سرعت و فاصله‌ای که ما از خورشید در نظر می‌گیریم، دارد.»

این مقاله بر ماهیت نظری فضای فاز و گیراندازی جر‌م‌های میان‌ستاره‌ای تمرکز دارد. این مطالعه به بررسی «ویژگی‌های دینامیکی و توپولوژیکی گونه‌ای ویژه از گیراندازی دائم، موسوم به گیراندازی دائم ضعیف می‌پردازد که برای زمان نامتناهی رخ می‌دهد.»

جرمی که در گیراندازی دائم ضعیف باشد هرگز فرار نخواهد کرد، اما هرگز به مداری کاملاً پایدار و سازگار نخواهد رسید. این جسم به‌صورت نامتقارن به مجموعه‌ی گیراندازی نزدیک می‌شود، بی‌آنکه با ستاره برخورد کند.

تردیدی وجود ندارد که سیاره‌های سرگردان به تعداد زیادی وجود دارند. ستارگان در خوشه‌ها شکل می‌گیرند و سپس از هم دور می‌شوند. از آنجا که ستارگان میزبان سیاره‌اند، برخی از این سیاره‌ها پیش از آنکه ستارگان همزادشان از هم فاصله بگیرند، در تعاملات گرانشی پراکنده شده و به فضای میان‌ستاره‌ای رها می‌شوند.

نویسندگان توضیح می‌دهند: «معماری نهایی هر سامانه‌ی خورشیدی با پراکندگی سیاره-سیاره‌ای، علاوه بر گذرهای نزدیک ستاره‌ای در دوران شکل‌گیری سامانه‌ی ستاره‌ای همسایه، تعیین می‌شود؛ چرا که برخوردهای نزدیک می‌توانند سیارات و اجرام کوچک را از سامانه بیرون کشیده و آن‌ها را به سیاره‌های سرگردان بدل کنند.»

آنان می‌افزایند: «وقتی همه‌ی این موارد را کنار هم بگذاریم، بیرون انداختن سیاره‌ها در نتیجه‌ی پراکندگی‌های اولیه‌ی سیاره-سیاره‌ای و برخوردهای ستاره‌ای و همچنین تکامل بعدی یک سامانه‌ی چندسیاره‌ای باید پدیده‌ای متداول باشد. این، شواهدی را برای تعداد بسیار زیاد سیاره‌های سرگردان آزاد در فضای میان‌ستاره‌ای فراهم می‌کند که شاید حتی از تعداد ستارگان هم بیشتر باشد، هرچند این ادعا بحث‌برانگیز است.»

این‌ها در مجموع چه معنایی دارد؟

structure solar system 642
سامانه‌ی خورشیدی آشنا با ۸ سیاره‌اش، تنها فضای کوچکی را درون پوسته‌ی کروی بزرگی که شامل تریلیون‌ها دنباله‌دار است اشغال می‌کند – یعنی ابر اورت. اختلالات گرانشی دنباله‌دارها را از این ابر جدا کرده و برخی از آن‌ها را به سمت بخش داخلی سامانه‌ی خورشیدی می‌فرستد. (Wikimedia Commons/Jedimaster/CC-BY-SA 3.0)

پژوهشگران یک سطح مقطع گیراندازی برای فضای فاز سامانه‌ی خورشیدی ما تهیه کردند و سپس برآورد کردند که چه تعداد سیاره‌ی سرگردان در همسایگی سامانه‌ی خورشیدی ما هستند.

در همسایگی خورشیدی ما، که تا شعاعی حدود ۶ پارسک از خورشید امتداد می‌یابد، ۱۳۱ ستاره و کوتوله‌ی قهوه‌ای وجود دارد. ستاره‌شناسان می‌دانند دست‌کم چندتای آن‌ها میزبان سیاره‌اند و شاید همه‌ی آن‌ها سیاراتی داشته باشند که ما هنوز کشف نکرده‌ایم.

هر یک میلیون سال، حدود دو تن از همسایگان ستاره‌ای ما تا چند سال نوری از زمین نزدیک می‌شوند. نویسندگان می‌گویند: «اما شش ستاره انتظار می‌رود در ۵۰ هزار سال آینده به‌طور نزدیک از کنار ما عبور کنند.»

مرز بیرونی ابر اورت حدود ۱.۵ سال نوری فاصله دارد، بنابراین برخی از این برخوردهای ستاره‌ای به‌راحتی می‌توانند اجرام را از ابر اورت جدا کرده و به سمت مناطق درونی‌تر سامانه‌ی خورشیدی روانه کنند. چنین رخدادهایی بارها در گذشته روی داده‌اند، زیرا احتمالاً ابر اورت منبع دنباله‌دارهای دوره بلند است.

پژوهشگران روزنه‌هایی در فضای فاز سامانه‌ی خورشیدی شناسایی کرده‌اند که می‌تواند به برخی از این اجرام، یا اجرام میان‌ستاره‌ای و سیاره‌های سرگردان، اجازه دهد تا به وضعیت گیراندازی دائم ضعیف برسند.

این روزنه‌ها در کره‌ی هیل خورشید هستند، ناحیه‌ای که در آن گرانش خورشید نیروی گرانشی اصلی برای گیراندازی اجرام محسوب می‌شود. این روزنه‌ها در فاصله‌ی ۳.۸۱ سال نوری از خورشید، در جهت مرکز کهکشان یا مخالف آن قرار دارند.

نویسندگان می‌گویند: «گیراندازی دائم ضعیف اجرام میان‌ستاره‌ای در سامانه‌ی خورشیدی از طریق این روزنه‌ها امکان‌پذیر است. آن‌ها می‌توانند به‌طور آشوبناک درون کره‌ی هیل حرکت کرده و با بی‌شمار چرخه، در طول زمانی دلخواه، به گیراندازی دائم حول خورشید دست یابند.»

این اجرام هرگز با خورشید برخورد نخواهند کرد و می‌توانند برای همیشه به دام بیفتند. «یک سیاره‌ی سرگردان می‌تواند مدار سیاره‌های دیگر را مختل کند، امری که شاید قابل آشکارسازی باشد.»

ما هنوز در آغاز راه فهم اجرام میان‌ستاره‌ای و سیاره‌های سرگردان هستیم. ما می‌دانیم آن‌ها آن بیرون هستند، اما نمی‌دانیم چه تعدادند یا کجا هستند. رصدخانه‌ی ورا روبین ممکن است چشمان ما را به روی این جمعیت اجرام بگشاید. شاید حتی نشان دهد که آن‌ها در برخی نواحی متمرکزند و از برخی نواحی دیگر پرهیز می‌کنند.

بر اساس این پژوهش، اگر این اجرام به یکی از این روزنه‌ها در کره‌ی هیل خورشید نزدیک شوند، ممکن است میهمان ناخواسته‌ای باشند که برای همیشه می‌ماند.

منابع:sciencealert
این مقاله را به اشتراک بگذارید
Facebook Twitter Telegram
مونا علی اکبرخان افجه
توسط مونا علی اکبرخان افجه
دانشجوی دکتری ژئوفیزیک گرایش لرزه شناسی هستم. ژئوفیزیک به بررسی ابعاد زمین و اتفاقاتی مانند زلزله و لرزه هایی که توسط فعالیت انسان به‌وجود می‌آید، می پردازد. فعالیت در حوزه زمین و فضا از علاقه مندی ام است.
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب

import numpy as np import h5py data='/content/drive/MyDrive/SILIXA_iDAS015_181219184621_fieldID000212.h5' data1=h5py.File(data,'r') print(data1.keys()) display(data1) display(data) raw_data = data1['DasRawData']['RawData'] x_axis = np.arange(raw_data.shape[1]) t_axis = np.arange(raw_data.shape[0]) print(x_axis.shape) print(t_axis.shape) import matplotlib.pyplot as plt import numpy as np ns = 30000 fs = 1000 dx = 1.021 nx = 3136 GL = 10 x = np.arange(nx) * dx def u(x, t): return np.exp(-(x - t)**2) def calculate_result(x): return 1/10 * (u(x - 5, t) - u(x + 5, t)) traces = [] for t in range(0,30000): tr = [calculate_result(x_val) for x_val in x] traces.append(tr) traces_array = np.array(traces) print(f"traces_array : {traces_array.shape}")
ساختار کلان در ژرفای کهکشان‌ها؛ چگونه ذهن ما از کیهان عقب می‌ماند؟
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
گردبادهای مشتری و قمری با ماگمای روان؛ کشفیات جدید فضاپیمای جونو ناسا شگفت‌انگیز است
گردبادهای مشتری و قمری با ماگمای روان؛ کشفیات جدید فضاپیمای جونو ناسا شگفت‌انگیز است
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۰۰
آیا جیمز وب موفق به شناسایی سیاه‌چاله‌ای عظیم در کهکشان فرفره جنوبی شده است؟
آیا جیمز وب موفق به شناسایی سیاه‌چاله‌ای عظیم در کهکشان فرفره جنوبی شده است؟
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
کشف غافلگیرکننده اخترشناسان: ابر عظیمی که در تاریکی می‌درخشد، تمام این مدت پنهان بوده!
کشف غافلگیرکننده اخترشناسان: ابر عظیمی که در تاریکی می‌درخشد، تمام این مدت پنهان بوده!
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
پرواز بر فراز دره مارینر: هلیکوپترها جایگزین مریخ‌نوردها می‌شوند
پرواز بر فراز دره مارینر: هلیکوپترها جایگزین مریخ‌نوردها می‌شوند
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰

جدیدترین های تکنوتا

هواوی میت ۸۰ ممکن است از حسگر اثر انگشت اولتراسونیک جانبی استفاده کند
هواوی میت ۸۰ ممکن است از حسگر اثر انگشت اولتراسونیک جانبی استفاده کند
قابلیت جدید «راحتی چشم با هوش مصنوعی» برای سری هواوی میت ۷۰ عرضه شد
قابلیت جدید «راحتی چشم با هوش مصنوعی» برای سری هواوی میت ۷۰ عرضه شد
سامسونگ جدول زمانی انتشار به‌روزرسانی اندروید ۱۶ رابط کاربری One UI 8 را تأیید کرد
سامسونگ جدول زمانی انتشار به‌روزرسانی اندروید ۱۶ رابط کاربری One UI 8 را تأیید کرد

پربازدیدترین ها

وِستا، نه سیاره نامیده می‌شود، نه سیارک
ستاره‌ها و سیارات
وِستا، نه سیاره نامیده می‌شود، نه سیارک
۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۲:۰۰
تماشای نادر اورانوس؛ دانشمندان از پنهان‌روی بهره‌برداری کردند
ستاره‌ها و سیارات
تماشای نادر اورانوس؛ دانشمندان از پنهان‌روی بهره‌برداری کردند
۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
مه تاریک در آسمانی ستاره‌باران شکل می‌گیرد
ستاره‌ها و سیارات
مه تاریک در آسمانی ستاره‌باران شکل می‌گیرد
۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۰۰
عملکرد سامانه‌های لیزری برای ارتباط از مریخ چگونه خواهد بود؟
ستاره‌ها و سیارات
عملکرد سامانه‌های لیزری برای ارتباط از مریخ چگونه خواهد بود؟
۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
اسپیس نوتا
دسترسی سریع
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • تبلیغات
  • لیست بعدا می خوانم
معرفی کوتاه

اسپیس نوتا منبع جامع اخبار و رویدادهای فضایی است که توسط نویسندگان متخصص در این زمینه تهیه می‌شود.

خانواده ما
اسپیس نوتا
تکنوتا
© 1403 کپی مطالب اسپیس نوتا تنها با لینک دادن به سایت امکان‌پذیر است.
  • نقشه سایت
  • تبلیغات