در طول این سفر طولانی، منظومه شمسی از قسمتهای مختلف کهکشان عبور کرده است. تحقیقات نشان میدهد که منظومه شمسی حدود ۱۴ میلیون سال پیش از مجموعهی تشکیل ستاره اوریون عبور کرده است.
مجموعهی تشکیل ستاره اوریون که همچنین به نام ابر مولکولی اوریون شناخته میشود، بخشی از ساختار بزرگتری به نام موج ردفلیس (RW) است. این موج به تازگی، در سال ۱۳۹۸ کشف شد. این یک ساختار بزرگ و همگن است که خود نیز در کهکشان در حال حرکت است. این ساختار به شکل موجی از گاز و گرد و غبار است که شامل بسیاری از مناطق تشکیل ستاره است، از جمله مجموعه اوریون معروف و ابر مولکولی پرسیوس و تراورس. طول آن تقریباً ۹۰۰۰ سال نوری است و در بازوی اوریون کهکشان راه شیری قرار دارد.
محیط درون موج ردفلیس و مجموعه اوریون متراکمتر است و زمانی که منظومه شمسی از آن عبور کرد، تراکم بیشتر، هلیوسفر خورشید را فشرده کرد. این باعث شد که گرد و غبار بین ستارهای بیشتری وارد منظومه شمسی شود و به زمین برسد. بر اساس تحقیقات جدید، این موضوع بر آب و هوای زمین تأثیر گذاشته و رد آن در سوابق زمینشناسی باقی مانده است.
تحقیقات با عنوان “عبور منظومه شمسی از موج ردفلیس در میانه میوسن” در مجلهی اخترشناسی و اخترفیزیک منتشر شده است. نویسنده اصلی آن افریم ماکونی، دانشجوی دکتری دانشگاه وین است.
در این تحقیق آمده است که منظومه شمسی هنگام عبور از موج ردفلیس و مجموعه اوریون میتوانست مسئول برخی از تغییرات آب و هوایی آن زمان، مانند اختلالات میانه میوسن (MMD)، باشد. تغییرات آب و هوایی که در اثر عبور منظومه شمسی از مناطق پر تراکم گاز در کهکشان اتفاق افتاد، احتمالا تأثیرات زیادی بر زمین گذاشته است.
تیم تحقیقاتی از دادههای مأموریت گایا (ESA) و مشاهدات طیفسنجی برای تعیین دقیق زمان عبور منظومه شمسی از موج ردفلیس استفاده کردهاند. آنها نشان دادهاند که این عبور از ۱۸.۲ تا ۱۱.۵ میلیون سال پیش اتفاق افتاده است و نزدیکترین برخورد میان ۱۴.۸ و ۱۲.۴ میلیون سال پیش بوده است.

این دوره زمانی با اختلالات میانه میوسن همزمان است. محققان معتقدند که این ورود گرد و غبار بین ستارهای به جو زمین میتوانست بر تغییرات آب و هوای آن دوره تأثیر گذاشته و نقش مهمی در تغییرات آب و هوایی ایفا کند.


این پژوهش نشان میدهد که منظومه شمسی از منطقهای پر تراکم عبور کرده است که با تغییرات آب و هوایی میانه میوسن هماهنگی دارد. در آینده، تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام خواهد شد تا تأثیرات احتمالی این عبور بیشتر بررسی شود.