مدارگرد مریخ اکسپرس آژانس فضایی اروپا (ESA) ترانشه های نیلی فوسای مریخ را که در امتداد لبه شرقی یک دهانه برخوردی عظیم به نام Isidis Planitia قرار دارد بررسی کرد. این ترانشه ها صدها متر عمق و چند صد کیلومتر طول دارند و با ویژگی هایی به نام گرابن همراه هستند که وقتی زمین بین دو ترانشه موازی شکسته و از بین می رود، ایجاد می شود.
گمان می رود که سنگرهای نیلی فوسه در پی برخورد شهاب سنگی عظیم در حدود ۴ میلیارد سال پیش شکل گرفته باشند. پس از برخورد، که دهانه Isidis Planitia با عرض ۱۲۰۰ مایل (۱۹۰۰ کیلومتر عرض) ایجاد کرد، مناطقی از سطح مریخ ترک خورده و فرو ریخته و گودال هایی را تشکیل می دهند که امروزه توسط مدارگرد مشاهده می شود. به گفته ESA، ویژگیهای مشابهی به نام Amenthes Fossae را میتوان در طرف دیگر دهانه نیز یافت.
مقامات ESA در این گزارش میگویند: «دانشمندان در سالهای اخیر به دلیل مقدار و تنوع قابل توجه مواد معدنی یافت شده در این منطقه، از جمله سیلیکاتها، کربناتها و خاکرسها بر روی نیلی فوسه تمرکز کردهاند که بسیاری از آنها توسط ابزار OMEGA Mars Express کشف شدهاند. شرح ویدیوی اخیر مدارگرد در یوتیوب. این مواد معدنی در حضور آب تشکیل می شوند که نشان می دهد این منطقه در تاریخ مریخ باستان بسیار مرطوب بوده است.
این ویدیوی جدید که با استفاده از دادههای دوربین استریو با وضوح بالا Mars Express (HRSC) ایجاد شده است، ظاهر شکسته و ناهموار سنگرهای Nili Fossae را به همراه یک نمای پرنده از دهانه Jezero در نزدیکی، جایی که مریخنورد Perseverance ناسا در سال ۲۰۲۱ فرود آمد، به تصویر میکشد. جستجو برای نشانههایی از حیات که ممکن است زمانی در دریاچه باستانی که دهانه را پر کرده است، ساکن بوده باشند.
مقامات آژانس فضایی اروپا در توضیح این ویدئو نوشتند:
بسیاری از زمین های اینجا بیش از ۳.۵ میلیارد سال پیش، زمانی که آب های سطحی در سرتاسر مریخ فراوان بود، شکل گرفت.
دانشمندان بر این باورند که آب نه تنها در سطح اینجا بلکه در زیر آن نیز جریان داشته و جریانهای هیدروترمال زیرزمینی را تشکیل میدهد که توسط آتشفشانهای باستانی گرم شدهاند.