کشف پروکسیما قنطورس در سال ۱۲۹۳ اعلام شد
۱۹ مهر ۱۲۹۴. در این تاریخ، رابرت اینس، ستاره شناس اسکاتلندی، در رصدخانه اتحادیه در ژوهانسبورگ، آفریقای جنوبی، کشف چیزی را که اکنون به عنوان نزدیک ترین ستاره به خورشید می شناسیم، اعلام کرد. آن ستاره پروکسیما قنطورس، یکی از سه ستاره شناخته شده در منظومه آلفا قنطورس است، و دو ستاره دیگر آلفا قنطورس A و B هستند. او کشف خود را در مقاله ای به تاریخ ۱۹ مهر ۱۲۹۴ با عنوان ستاره کم نور با حرکت مناسب بزرگ اعلام کرد.
پیش از این، قبل از این اعلام، ستاره شناسان معتقد بودند که آلفا قنطورس نزدیک ترین ستاره به منظومه شمسی است.
با این حال، پروکسیما – یک ستاره کوتوله قرمز نسبتا کوچک – در فاصله حدود ۴.۲۴ سال نوری نزدیکتر است. برعکس، آلفا قنطورس در فاصله ۴.۳۶ سال نوری از ما قرار دارد.
جشن ۱۰۰ سالگی
به هر حال، SAASTA – آژانس پیشرفت علم و فناوری آفریقای جنوبی – صدمین سالگرد پروکسیما را در سال ۱۳۹۳ جشن گرفت. و در وب سایت خود، SAASTA توضیح داد:
اگرچه اینس به طور کامل آلفا قنطورس را مشاهده کرده بود، اما با تجربه و اشتیاق فراوانش برای مشاهده ستارگان دوگانه، گمان می برد که آلفا قنطورس ممکن است یک همراه داشته باشد. اینس صفحات عکاسی را که پنج سال از هم جدا شده بود مقایسه کرد و مشاهده کرد که یک ستاره ضعف خاص حرکت کرده است. وی دریافت که این جنبش تقریباً مشابه با آلفا سنتوری است.
پس از بررسی بیشتر، او به این نتیجه رسید که از آلفا به خورشید نزدیکتر است. در سال۱۲۹۵ او پیشنهاد کرد که ستاره جدید باید پروکسیما قنطورس نامیده شود، پروکسیما کلمه لاتین ‘نزدیکترین’ است.
پروکسیما قنطورس دارای ۳ سیاره فراخورشیدی شناخته شده است
امروزه، پروکسیما نزدیکترین ستاره به زمین باقی مانده است، اما بدون کمک نوری نمیتوان آن را دید. همچنین پروکسیما قنطورس دارای سه سیاره تایید شده است که با نام های پروکسیما قنطورس b، c و d شناخته می شوند. بنابراین این سه سیاره فراخورشیدی نزدیکترین سیاره خارج از منظومه شمسی ما هستند. جالب توجه است که پروکسیما b در داخل منطقه قابل سکونت ستاره می چرخد.