این تاریخ حتی قبل از تأسیس آژانس حفاظت از محیطزیست ایالات متحده (EPA) است. ممکن است تصور آن در حال حاضر سخت باشد، اما اولین روز زمین برای بسیاری یک کشف بود. این روز نه تنها راهی برای افزایش آگاهی درباره مسائل محیطزیستی بود، بلکه فرصتی برای گرد هم آوردن گروههای مختلفی بود که بهطور جداگانه علیه مشکلاتی مانند نشت نفت، آلودگی کارخانهها و نیروگاهها، فاضلاب خام، دفن زبالههای سمی، سموم شیمیایی، از دست رفتن مناطق وحشی، آلودگی هوا و دیگر مسائل مبارزه میکردند. در اولین روز زمین در سال ۱۳۴۹، حدود ۲۰ میلیون نفر از مردم آمریکا شرکت کردند. آنها به خیابانها، پارکها و سالنهای اجتماعات آمدند تا برای محیط زیست سالم تظاهرات کنند و در جلسات آموزشی شرکت کنند.
انتخاب تاریخ ۲ اردیبهشت تا حدی به این دلیل بود که این تاریخ بین تعطیلات بهار دانشگاهها و امتحانات نهایی قرار میگرفت. همچنین این تاریخ با روز درختکاری (Arbor Day) همزمان بود، روزی که مردم تشویق میشوند درخت بکارند و اولین بار در نبراسکا در سال ۱۲۵۱ آغاز شد.
از سال ۱۳۴۹ تاکنون، رویدادهای مهم محیطزیستی زیادی در روز زمین رخ داده است، از جمله امضای توافقنامه پاریس در ۳ اردیبهشت ۱۳۹۵. وبسایت EarthDay.org همچنین رویداد دیجیتال “هفته زمین زنده” خود را برگزار میکند. تم امسال “قدرت ما، سیاره ما” است. شما میتوانید در مجموعهای از پخشهای زنده روز زمین شرکت کنید یا بررسی کنید که آیا رویداد حضوری در نزدیکی شما برگزار میشود یا نه.
ریشههایمان را در روز درختکاری محکم کنیم
ج. استرلینگ مورتن، یک پیشگام نبراسکا، نویسنده و سردبیر اولین روزنامه نبراسکا و بعدها دبیر قلمرو نبراسکا بود. او از کاشت درختان در دشتی که آن زمان بیدرخت و غبارآلود بود حمایت میکرد. در یک جلسه هیئت کشاورزی ایالتی در بهمن ۱۲۵۰، مورتن پیشنهاد کرد که مردم نبراسکا ۲۲ فروردین را به عنوان روز کاشت درختان اختصاص دهند. او پیشنهاد کرد جوایزی برای جوامع و سازمانهایی که بیشترین درخت را میکاشتند، در نظر گرفته شود. گفته میشود که مردم نبراسکا در آن روز درختکاری حدود ۱ میلیون درخت کاشتند. کاشت درخت همچنان یکی از کارهای رایج در جشن روز زمین امروزی است.
ده سال بعد، در سال ۱۲۶۰، نبراسکا روز درختکاری را به عنوان یک تعطیلات قانونی اعلام کرد و تاریخ آن به تولد مورتن، ۲ اردیبهشت، تغییر یافت. روز درختکاری به یک جشن ملی تبدیل شد و بهنظر میرسید که تعیین ۲ اردیبهشت ۱۳۴۹ به عنوان اولین روز زمین (همزمان با روز درختکاری) یک تصمیم طبیعی بود.

اتحاد برای تغییر محیطزیستی: ساختن آیندهای پایدار
کاتلین راجرز، وکیل سابق محیطزیست که از سال ۱۳۸۰ رهبری شبکه روز زمین را بر عهده دارد، درباره روز زمین نوشت: روز زمین اکنون یک رویداد جهانی است که هر ساله برگزار میشود و ما معتقدیم که بیش از ۱ میلیارد نفر در ۱۹۲ کشور در آن شرکت میکنند، که بزرگترین روز اقدام مدنی در جهان است. این روز، روز اقدام سیاسی و مشارکت مدنی است. مردم راهپیمایی میکنند، درخواستها را امضا میکنند، با نمایندگان خود ملاقات میکنند، درخت میکارند، شهرها و جادههای خود را تمیز میکنند. شرکتها و دولتها از این روز برای اعلام تعهدات و اقدامات پایدار استفاده میکنند. رهبران دینی، از جمله پاپ فرانسیس، روز زمین را با حفاظت از بزرگترین خلقهای خداوند، انسانها، تنوع زیستی و سیارهای که همگی بر روی آن زندگی میکنیم، مرتبط میسازند.