اسپیس نوتااسپیس نوتااسپیس نوتا
  • صفحه اصلی
  • فناوری فضایی
    فناوری فضایینمایش بیشتر
    فناوری ذخیره‌سازی سوخت بدون جوشش در مرحلهٔ آزمایش قرار گرفت
    فناوری ذخیره‌سازی سوخت بدون جوشش در مرحلهٔ آزمایش قرار گرفت
    ۳ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    استفاده از دوربین‌ها به‌عنوان ابزار علمی در ماموریت‌های آرتیمیس ۳ انجام می‌شود
    ۵ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    چگونه می‌توان بادبان‌های خورشیدی را بهتر چرخاند؟
    ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۴:۰۰
    چگونه "عضلات حبابی" به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    چگونه “عضلات حبابی” به فضانوردان کمک می‌کنند روی پا بایستند؟
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۰۰
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    جهان پر از عدسی‌های طبیعی تلسکوپی است؛ تلسکوپ رومن از آن‌ها برای مطالعه ماده تاریک بهره خواهد گرفت
    ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۰۰
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
خواندن: آیا این کهکشان دوردست، شاهد ضیافت مرگبار یک سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم است؟
به اشتراک بگذارید
اسپیس نوتااسپیس نوتا
  • فناوری فضایی
  • ماموریت‌های فضایی
    • ماموریت‌های دولتی
    • ماموریت‌های خصوصی
  • نجوم و کیهان‌شناسی
    • ستاره‌ها و سیارات
    • تصاویر فضایی
    • پژوهش‌های علمی
    • دانستنی های علمی
  • محیط زیست و زمین‌شناسی
    • تغییرات اقلیمی
    • زمین‌لرزه‌ها
    • آتشفشان‌ها
ما را دنبال کنید
پژوهش‌های علمی

آیا این کهکشان دوردست، شاهد ضیافت مرگبار یک سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم است؟

آیا اخترشناسان در آستانه کشف نخستین سیاه‌چاله‌ی میان‌جرمِ گریزان هستند؟

آیا این کهکشان دوردست، شاهد ضیافت مرگبار یک سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم است؟
این تصویر، ستاره‌ای را نشان می‌دهد که در جریان یک رویداد گرانشی، توسط یک سیاه‌چاله رشته‌رشته می‌شود (فرآیندی موسوم به «اسپاگتی‌شدن»). اعتبار تصویر: ناسا / مرکز اشعه ایکس چاندرا / ام. وایس.
توسط مونا علی اکبرخان افجه ۴ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
11 دقیقه مطالعه

برای مدتی است که شواهدی مبنی بر وجود سیاه‌چاله‌های میان‌جرم (IMBH) از سوی پژوهشگران مختلف ارائه شده است. یک نمونه‌ی مشکوک در خوشه‌ی کروی اُمگا قنطورس وجود دارد و همچنین نشانه‌هایی دیده شده که این سیاه‌چاله‌ها در نزدیکی سیاه‌چاله‌های ابرپرجرم در مرکز کهکشان‌ها حضور دارند. اکنون گروهی از پژوهشگران شواهدی یافته‌اند مبنی بر اینکه یک سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم در حال بلعیدن یک ستاره است.

یکی از راه‌های اصلی شناسایی سیاه‌چاله‌ها، تابش پرتو ایکس است. هنگامی‌که ماده‌ای از یک ستاره‌ی همراه به سوی یک سیاه‌چاله‌ی پرجرم کشیده می‌شود، در دیسک برافزایشی به‌شدت داغ شده و پرتو ایکس ساطع می‌کند. این اتفاق برای سیاه‌چاله‌های ابرپرجرم نیز در رویدادهای گسست جزر و مدی (TDE) رخ می‌دهد. درباره‌ی سیاه‌چاله‌های میان‌جرم فرضی نیز انتظار داریم رفتاری مشابه داشته باشند.

تلسکوپ فضایی هابل و رصدخانه پرتو ایکس چاندرا با همکاری یکدیگر تابش پرتو ایکس درخشانی را از آنچه به‌نظر می‌رسد یک سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم در یک کهکشان بیضوی دوردست، به فاصله‌ی ۴۵۰ میلیون سال نوری، است ثبت کردند. این یافته‌ها در مقاله‌ای با عنوان «بررسی چندطیفی منبع فوق‌درخشان پرتو ایکس نزدیک به NGC 6099: یک نامزد قدرتمند برای IMBH» در ژورنال اخترفیزیک منتشر شده است. نویسنده‌ی اصلی مقاله، یی-چی چانگ از مؤسسه اخترشناسی دانشگاه تسینگ‌هوا در تایوان است.

نویسندگان در مقاله می‌نویسند:

«ما خواص جالب یک منبع متغیر پرتو ایکس را که در حومه‌ی کهکشان بیضوی NGC 6099 واقع شده گزارش می‌کنیم. طیف نوری پیوسته می‌تواند هم به تابش ستاره‌ای از یک خوشه‌ی ستاره‌ای فشرده و هم به دیسک برافزایشی که با پرتو ایکس تحریک شده نسبت داده شود، که هر دو با سناریوی IMBH سازگارند.»

این منبع با نام NGC 6099 HLX-1 شناخته می‌شود و نخستین بار در سال ۱۳۸۷ توسط چاندرا در حالی‌که پرتو ایکس درخشانی از آن ساطع می‌شد، رصد شد. از آن زمان تاکنون، اخترشناسان با استفاده از رصدخانه‌ی XMM-Newton متعلق به آژانس فضایی اروپا، این منبع را زیر نظر داشته‌اند و نوسانات پرتو ایکس آن را دنبال کرده‌اند. مشاهدات تلسکوپ‌های دیگر نیز شواهد را تکمیل کرده‌اند.

پژوهشگران به‌دنبال کشف سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم هستند، زیرا این نوع از سیاه‌چاله‌ها می‌توانند حلقه‌ی گمشده‌ای در زنجیره‌ی رشد سیاه‌چاله‌ها باشند.

یی-چی چانگ می‌گوید:

«منابع پرتو ایکس با چنین درخشندگی شدیدی در خارج از مرکز کهکشان‌ها بسیار نادرند و می‌توانند سرنخ‌هایی کلیدی برای یافتن سیاه‌چاله‌های میان‌جرم فراهم کنند. این‌ها یک حلقه‌ی حیاتی گمشده بین سیاه‌چاله‌های ستاره‌جرم و ابرجرم هستند.»

ستاره‌ای در حال بلعیده شدن؟

apjadbbeef1 hr 20250725 173406
این پنل چهار تصویر متفاوت از جرم HLX-1 در کهکشان NGC 6099 را نشان می‌دهد که در زمان‌های مختلف و توسط رصدخانه‌های گوناگون ثبت شده‌اند. HLX-1 در حاشیه‌ی کهکشان بیضوی NGC 6099 قرار دارد، در فاصله‌ای حدود ۴۰٬۰۰۰ سال نوری از مرکز آن. تصویر پایین سمت چپ متعلق به رصدخانه‌ی چاندرا است و تصویر پایین سمت راست توسط تلسکوپ کانادا-فرانسه-هاوایی گرفته شده است.
اعتبار تصویر: یی‌چی چانگ و همکاران، مجله اخترفیزیک (ApJ)، شماره ۱۰۹، جلد ۹۸۳، سال ۲۰۲۵.

اخترشناسان به‌خوبی با ویژگی‌های پرتو ایکس حاصل از رویدادهای گسست جزر و مدی آشنا هستند، و چاندرا نیز همان ویژگی‌ها را در پرتوهای ساطع‌شده از HLX-1 مشاهده کرده است. تلسکوپ هابل نیز خوشه‌ای کوچک از ستارگان را در نزدیکی این منبع رصد کرده که نشانه‌ای قوی به‌شمار می‌رود، چرا که پیش‌تر وجود خوشه‌های غیرعادی از ستارگان با حرکات غیرمعمول، دلیلی برای تأیید حضور سیاه‌چاله‌ی ابرپرجرم در مرکز کهکشان راه شیری بوده است. ستارگان اطراف HLX-1 نیز بسیار فشرده‌اند، به‌طوری‌که می‌توانند منبع تغذیه‌ی مناسبی برای این سیاه‌چاله باشند.

هنگامی‌که سیاه‌چاله‌ای شروع به بلعیدن یک ستاره یا ماده‌ی دیگر می‌کند، تنها بخشی از آن ماده از افق رویداد عبور می‌کند و بقیه در دیسک برافزایشی چرخیده و تا دمای حدود ۳ میلیون درجه فارنهایت گرم می‌شود. این دما برای گسیل پرتو ایکس کافی است. در سال ۱۳۹۰، درخشندگی این پرتوها به اوج رسید و تا ۱۰۰ برابر درخشان‌تر از حالت اولیه در سال ۱۳۸۷ شد. از آن زمان تاکنون، درخشندگی رو به کاهش گذاشته است.

این میزان از درخشندگی برای سیاه‌چاله‌ای با جرم ستاره‌ای بسیار زیاد است، اما با نظریات مربوط به سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم سازگار است.

آیا می‌تواند چیز دیگری باشد؟

Black Hole 5K 20250725 195547
تصویر هنری از یک سیاه‌چاله با دیسک برافزایشی. هنگامی که سیاه‌چاله ماده‌ای را از یک ستاره جذب می‌کند، بخشی از این ماده در یک دیسک برافزایشی بسیار داغ جمع می‌شود که پرتوهای ایکس از خود منتشر می‌کند.
اعتبار تصویر: NOIRLab/AURA/NSF/P. Marenfeld

نویسندگان مقاله می‌نویسند:

«ویژگی‌های مشاهده‌شده‌ی HLX-1 آن را به منبعی غیرعادی و جالب تبدیل کرده که به‌سختی در دسته‌بندی‌های رایج اجرام فشرده‌ی برافزایشی قرار می‌گیرد.»

با این حال، ممکن است این منبع در واقع هسته‌ی فعال کهکشانی (AGN) در پس‌زمینه باشد، گرچه نویسندگان احتمال آن را ضعیف می‌دانند:

«نمی‌توانیم کاملاً احتمال وجود یک AGN یا اختروش (quasar) در پس‌زمینه‌ی دوردست را رد کنیم، اما این فرضیه با داده‌ها چندان همخوان نیست.»

یکی از نکات گیج‌کننده این است که پرتو ایکس HLX-1 دارای یک همتای نوری نیز هست. این منبع نوری نقطه‌ای و آبی‌رنگ ممکن است از یک خوشه‌ی ستاره‌ای میزبان IMBH باشد که با نظریه‌های تشکیل IMBH در خوشه‌ها سازگار است. یا ممکن است نور بازتاب‌یافته‌ای باشد که ابتدا از پرتوهای ایکس دیسک برافزایشی به‌وجود آمده و سپس به نور مرئی تبدیل شده. نویسندگان می‌نویسند:

«ساختار و درخشندگی این منبع نوری با جرمی در حاشیه‌ی NGC 6099، مانند یک خوشه‌ی ستاره‌ای پرجرم یا کوتوله‌ی فوق‌فشرده (UCD) سازگار است.»

آینده‌ی HLX-1 چه خواهد بود؟

ngc6099 20250725 164840
این تصویر جرمی را نشان می‌دهد که اخترشناسان گمان می‌کنند ممکن است یک سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم (IMBH) باشد؛ دسته‌ای نادر از سیاه‌چاله‌ها. این جرم که NGC 6099 HLX-1 نامیده می‌شود و در تصویر برچسب‌گذاری شده، به نظر می‌رسد در یک خوشه‌ی ستاره‌ای فشرده درون یک کهکشان بیضوی غول‌پیکر قرار دارد. پرتوهای ایکس غیرمعمول این جرم، حضور آن را برای تلسکوپ فضایی هابل و رصدخانه پرتو ایکس چاندرا آشکار کرده‌اند.
اعتبار تصویر: پرتو ایکس: ناسا / CXC / مؤسسه اخترشناسی تایوان / یی-چی چانگ؛ نوری/فرابنفش: ناسا / ESA / STScI / تلسکوپ فضایی هابل؛ پردازش تصویر: ناسا / STScI / جی. دپاسکوال.

یکی از پژوهشگران، روبرتو سوریا، می‌گوید:

«اگر این IMBH در حال بلعیدن یک ستاره باشد، این روند چقدر طول می‌کشد؟ HLX-1 در سال ۱۳۸۷ نسبتاً درخشان بود، سپس در ۱۳۹۰ حدود ۱۰۰ برابر درخشان‌تر شد و بعد دوباره کاهش یافت. اکنون باید منتظر بمانیم ببینیم آیا دوباره فوران می‌کند، یا فقط یک نقطه‌ی اوج داشته و سپس برای همیشه خاموش می‌شود.»

ساده‌ترین توضیح

در پایان مقاله، پژوهشگران تأکید می‌کنند که HLX-1 معیارهای اصلی یک سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم را دارد:

«ما دیگر فرضیه‌ها را بررسی کردیم، اما IMBH در یک خوشه‌ی ستاره‌ای فشرده، که از طریق گسست جزر و مدی یک ستاره‌ی کم‌جرم تغذیه می‌شود، ساده‌ترین توضیحی است که با داده‌ها همخوانی دارد.»

البته این پاسخ نمی‌دهد که چرا HLX-1 در سال ۱۳۸۷کم‌نور بود و سپس ناگهان بسیار درخشان شد. توضیح احتمالی این است که یک ستاره در مداری بیضوی قرار داشته و در هر بار نزدیک‌شدن به سیاه‌چاله، بخشی از جرم خود را از دست داده؛ همان چیزی که در TDEهای مربوط به سیاه‌چاله‌های ابرجرم دیده‌ایم.

سناریوهای دیگر و آینده‌ی رصدها

یک احتمال دیگر نیز وجود دارد: افزایش اولیه‌ی درخشندگی در سال ۱۳۸۷ ناشی از گازهایی بوده که در جریان برافزایشی به‌خود برخورد کرده‌اند، و اوج درخشندگی در سال ۱۳۹۰ ناشی از فاز دیسک برافزایشی بوده است. رصدهای آینده می‌تواند به روشن شدن این سناریو کمک کند.

پژوهشگران می‌نویسند:

«رصدهای پیگیر پرتو ایکس لازم است تا مشخص شود آیا این منبع به‌صورت پیوسته در حال کاهش است و طبق مسیر معمول TDE رفتار می‌کند یا خیر؛ و اینکه آیا در آستانه‌ی گذار به حالت کم‌نور/سخت است یا ممکن است دوباره روشن شود.»

چرا IMBHها مهم‌اند؟

اگر واقعاً IMBHها مراحل میانی رشد سیاه‌چاله‌ها بین انواع ستاره‌جرم و ابرجرم باشند، یافتن آن‌ها هنگام رشد از طریق برافزایش بسیار حیاتی است. یک رابطه‌ی تناسب میان جرم سیاه‌چاله و جرم کهکشان میزبان وجود دارد، و یافتن بیشتر IMBHها می‌تواند این ارتباط را تقویت کند.

ممکن است سیاه‌چاله‌های ابرجرم فقط از طریق جذب IMBHها رشد نکرده باشند. برخی اخترفیزیک‌دانان پیشنهاد می‌دهند که این سیاه‌چاله‌ها از طریق فروریزش مستقیم در هاله‌های ماده‌ی تاریک شکل گرفته‌اند. احتمال دارد چندین مسیر برای رشد SMBH وجود داشته باشد.

گام بعدی: آمارگیری و جست‌وجوی بیشتر

ما دچار سوگیری رصدی هستیم، چون شناسایی SMBHها آسان‌تر از IMBHهاست. شاید تعداد زیادی سیاه‌چاله‌ی میان‌جرم در کیهان وجود داشته باشد که فقط نتوانسته‌ایم آن‌ها را ببینیم.

سوریا می‌گوید:

«اگر خوش‌شانس باشیم، می‌توانیم سیاه‌چاله‌های آزاد بیشتری را ببینیم که به‌واسطه‌ی رویدادهای گسست جزر و مدی ناگهان در پرتو ایکس می‌درخشند. اگر بتوانیم یک مطالعه‌ی آماری انجام دهیم، خواهیم فهمید چه تعداد IMBH وجود دارد، چند وقت یک‌بار ستاره‌ها را می‌بلعند، و کهکشان‌های بزرگ چگونه با بلعیدن کهکشان‌های کوچک‌تر رشد کرده‌اند.»

برچسب ها:سیاه‌چاله‌ها
این مقاله را به اشتراک بگذارید
Facebook Twitter Telegram
مونا علی اکبرخان افجه
توسط مونا علی اکبرخان افجه
دانشجوی دکتری ژئوفیزیک گرایش لرزه شناسی هستم. ژئوفیزیک به بررسی ابعاد زمین و اتفاقاتی مانند زلزله و لرزه هایی که توسط فعالیت انسان به‌وجود می‌آید، می پردازد. فعالیت در حوزه زمین و فضا از علاقه مندی ام است.
نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب

یخ‌های فضایی، شبیه آنچه روی زمین می‌شناسیم نیستند
یخ‌های فضایی، شبیه آنچه روی زمین می‌شناسیم نیستند
۴ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
فناوری ذخیره‌سازی سوخت بدون جوشش در مرحلهٔ آزمایش قرار گرفت
فناوری ذخیره‌سازی سوخت بدون جوشش در مرحلهٔ آزمایش قرار گرفت
۳ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
ستاره‌شناسان پنج سیارهٔ سنگی اطراف یک ستارهٔ کوچک پیدا کردند؛ یکی از آن‌ها یک اَبَرزمین در منطقهٔ حیات است
ستاره‌شناسان پنج سیارهٔ سنگی اطراف یک ستارهٔ کوچک پیدا کردند؛ یکی از آن‌ها یک اَبَرزمین در منطقهٔ حیات است
۳ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
آرایه‌ی CHARA در دهه سوم خود چه شگفتی‌هایی از ستارگان فاش خواهد کرد؟
آرایه‌ی CHARA در دهه سوم خود چه شگفتی‌هایی از ستارگان فاش خواهد کرد؟
۲ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
هم‌رقصی در اعماق منظومه شمسی: آیا نپتون این جرم مرموز را اسیر کرده است؟
هم‌رقصی در اعماق منظومه شمسی: آیا نپتون این جرم مرموز را اسیر کرده است؟
۲ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰

جدیدترین های تکنوتا

اپل می‌تواند این رنگ‌های فانتزی را به مدل‌های سری آیفون ۱۷ بیاورد
۴ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۷:۳۰
اپل می‌تواند این رنگ‌های فانتزی را به مدل‌های سری آیفون ۱۷ بیاورد
گوشی میان‌رده بعدی آنر می‌تواند شگفتی دیگری در مورد باتری داشته باشد
۴ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۷:۱۱
گوشی میان‌رده بعدی آنر می‌تواند شگفتی دیگری در مورد باتری داشته باشد
سری اوپو A مدل‌های جدید GT و Max را با صفحه نمایش‌های بزرگ و باتری‌های بزرگتر عرضه می‌کند
۴ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۴۵
سری اوپو A مدل‌های جدید GT و Max را با صفحه نمایش‌های بزرگ و باتری‌های بزرگتر عرضه می‌کند

پربازدیدترین ها

وقتی سیاه‌چاله‌های غول‌پیکر با طعمه‌هایشان بازی می‌کنند
پژوهش‌های علمی
وقتی سیاه‌چاله‌های غول‌پیکر با طعمه‌هایشان بازی می‌کنند
۱ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۰۰
تلسکوپ جیمز وب شاید نخستین سیاه‌چاله‌ی فروپاشی مستقیم را یافته باشد
پژوهش‌های علمی
تلسکوپ جیمز وب شاید نخستین سیاه‌چاله‌ی فروپاشی مستقیم را یافته باشد
۱ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
کهن‌ترین کهکشان کشف‌شده، نظریه مهبانگ را اثبات می‌کند
پژوهش‌های علمی
کهن‌ترین کهکشان کشف‌شده، نظریه مهبانگ را اثبات می‌کند
۲۸ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
جرم اسرارآمیز تازه‌ای در دل کمربند کویپر کشف شد
پژوهش‌های علمی
جرم اسرارآمیز تازه‌ای در دل کمربند کویپر کشف شد
۲۷ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۰۰
اسپیس نوتا
دسترسی سریع
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • تبلیغات
  • لیست بعدا می خوانم
معرفی کوتاه

اسپیس نوتا منبع جامع اخبار و رویدادهای فضایی است که توسط نویسندگان متخصص در این زمینه تهیه می‌شود.

خانواده ما
اسپیس نوتا
تکنوتا
© 1403 کپی مطالب اسپیس نوتا تنها با لینک دادن به سایت امکان‌پذیر است.
  • نقشه سایت
  • تبلیغات