پرتاب این مأموریت اکنون برای ساعت ۵:۴۲ صبح به وقت شرقی (EST) روز پنجشنبه (۱۵ آذر) برنامهریزی شده است، پس از آنکه یک نقص فنی تلاش اولیه برای پرتاب را ناکام گذاشت.
مأموریت اروپایی که از دو ماهواره برای ایجاد خورشیدگرفتگی مصنوعی در مدار زمین استفاده خواهد کرد، پس از تأخیری کوتاه، صبح پنجشنبه (۱۵ آذر) انجام خواهد شد.
مأموریت پرواز دستهجمعی Proba-3 متعلق به آژانس فضایی اروپا (ESA) قرار است با یک موشک پرتابگر قطبی ماهواره (PSLV) هند از مرکز فضایی ساتیش داوان در ساعت ۵:۴۲ صبح به وقت شرقی (۱۰:۴۲ GMT؛ ساعت ۴:۴۲ بعدازظهر به وقت محلی هند) به فضا پرتاب شود.
پرتاب در ابتدا برای ساعت ۵:۳۸ صبح به وقت شرقی (۱۰:۳۸ GMT) روز چهارشنبه، ۱۴ آذر برنامهریزی شده بود، اما به دلیل یک مشکل فنی لغو شد.
یوسف اشباخر، مدیرکل ESA، در بیانیهای در شبکههای اجتماعی اعلام کرد:
«در طول آمادهسازیهای پیش از پرتاب Proba-3 در مرکز فضایی ساتیش داوان هند، مشکلی در سیستم پیشران پشتیبان ماهواره Coronagraph رخ داد. این سیستم بخشی از زیرسامانه کنترل وضعیت و مدار ماهواره است و برای حفظ جهتگیری و تنظیم زاویه در فضا استفاده میشود.»
ESA همچنین در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی X نوشت:
«#بهروزرسانی_پرتاب_Proba3: بهعنوان بخشی از عملیات استاندارد در آمادهسازی پرتاب، یک مشکل فنی در ماهواره Proba-3 شناسایی شد. پرتاب اکنون برای تاریخ ۱۵ آذر ساعت ۱۰:۴۲ GMT/11:42 CET برنامهریزی شده است.»
توسعه مأموریت Proba-3 به ارزش ۲۰۰ میلیون یورو (حدود ۲۱۰ میلیون دلار) توسط ESA و شرکای خصوصی آن از سال ۱۳۹۲ آغاز شد. این چهارمین مأموریت از سری Proba آژانس فضایی اروپا است که به تلاشهای کمهزینه و فناوریمحور در مدار زمین اختصاص دارد.
سه مأموریت قبلی شامل Proba-1، ماهوارهای برای مشاهده زمین با ابزار نوین طیفسنجی در سال ۱۳۷۹؛ Proba-2، ماهوارهای برای مطالعه خورشید با بیش از ۲۰ محموله علمی و فناوری در سال ۱۳۸۷؛ و Proba-V، مأموریتی برای نقشهبرداری از پوشش گیاهی زمین در سال ۱۳۹۰ بودهاند که همچنان در مدار زمین فعال هستند.
Proba-3 شامل دو ماهواره است که مجموعاً حدود ۵۵۰ کیلوگرم وزن دارند. اگر همهچیز طبق برنامه پیش برود، موشک چهارمرحلهای PSLV به ارتفاع ۴۴.۵ متر این دو ماهواره را به مداری بیضوی پرتاب خواهد کرد که در دورترین نقطه خود ۶۰,۵۳۰ کیلومتر و در نزدیکترین نقطه ۶۰۰ کیلومتر از زمین فاصله دارد.
پس از مدت کوتاهی آمادهسازی، این دو ماهواره از یکدیگر جدا شده و در مدار نسبی امنی قرار خواهند گرفت. در این مرحله، فناوری جلوگیری از برخورد نیز آزمایش خواهد شد تا اطمینان حاصل شود که این ماهوارهها بدون خطر برخورد یا انحراف در مدار قرار میگیرند.
هدف اصلی این مأموریت نمایش فناوری پرواز دستهجمعی است که تاکنون مشابهی نداشته است. این دو ماهواره، یکی به نام Coronagraph و دیگری Occulter، با دقت میلیمتری و در فاصله ۱۵۰ متری از یکدیگر برای مدت شش ساعت در هر مدار، به صورت خودکار و بدون هدایت زمینی فعالیت خواهند کرد.
هنگامی که این دو ماهواره به شکل بسیار دقیقی همراستا شوند، ماهواره Occulter دیسک خورشید را از دید ماهواره Coronagraph مسدود کرده و خورشیدگرفتگی کاملی ایجاد میکند که امکان مطالعه تاج خورشیدی را فراهم میآورد.
Proba-3 که حداقل برای دو سال فعالیت خواهد کرد، میتواند به دانشمندان در حل برخی از معماهای خورشیدی مانند دلیل دمای بسیار بالای تاج خورشید و شتاب بادهای خورشیدی کمک کند. اما فناوری پرواز دستهجمعی که در این مأموریت آزمایش خواهد شد، میتواند بزرگترین دستاورد آن باشد.
به گفته مسئولان ESA: «دستیابی به پرواز دستهجمعی دقیق، فصل جدیدی را در علم و کاربردهای فضایی باز خواهد کرد. مأموریتهای آینده میتوانند در مقیاس بسیار بزرگتری طراحی شوند. کاربردهای احتمالی شامل مشاهده زمین و همچنین خدماتدهی به ماهوارهها در مدار است.»