یک جسم غیرمعمول در آستانه ورود مجدد به جو زمین است. فضاپیمای مقاوم در برابر حرارت «کاسموس ۴۸۲» که متعلق به اتحاد جماهیر شوروی است، در ۱۱ فروردین ۱۳۵۱ به مقصد سیاره زهره پرتاب شد. پس از پرتاب موفقیتآمیز به مدار موقت زمین، به دلیل بروز مشکلی در زمانبندی، موتور آن زودتر از موعد خاموش شد و فضاپیما نتوانست مدار زمین را ترک کند. این فضاپیما طی ۵۳ سال گذشته به دور زمین میچرخیده و پیشبینی میشود بین ۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت ۲۰۲۵ وارد جو شود.
هرچه به تاریخ ورود نزدیکتر شویم و ارتفاع مداری آن را دقیقتر رصد کنیم، میتوانیم زمان دقیقتری برای ورود مجدد تعیین کنیم.
زمان دقیق ورود به جو به چه عواملی بستگی دارد؟
زمان ورود میتواند کمی زودتر یا دیرتر باشد، بسته به فعالیت خورشیدی. وقتی فعالیت خورشید افزایش یابد، لایههای بالایی جو زمین گرم شده و منبسط میشوند. این انبساط باعث افزایش اصطکاک جوی بر اجسام در مدارهای پایین میشود، سرعت مداری آنها را کاهش میدهد و در نتیجه ورود به جو زودتر رخ میدهد.
محل ورود کجاست؟
تشخیص دقیق محل ورود این جسم خارج از کنترل بسیار دشوار است. اما با توجه به مدار فعلی، ورود میتواند در هر نقطهای بین عرضهای جغرافیایی ۵۲ درجه شمالی و ۵۲ درجه جنوبی رخ دهد. با توجه به اینکه بیشتر سطح زمین را اقیانوسها پوشاندهاند، احتمال اینکه ورود بر فراز آبها اتفاق بیفتد، بالاست.
آیا خطری وجود دارد؟ بررسی جوانب مختلف
احتمال بروز خطر کم است. اگرچه احتمال برخورد با خشکی یا مناطق پرجمعیت پایین است، اما یک نکته نگرانکننده درباره کاسموس ۴۸۲ وجود دارد: این فضاپیما مشابه فرودگرهای مأموریت ونرا ساخته شده بود، یعنی برای تحمل شتاب بالا، فشار شدید و حرارت زیاد سطح زهره طراحی شده بود. بنابراین ممکن است بخش عمدهای از فرودگر (حتی اگر کاملاً سالم نباشد) به سطح زمین برسد.
ماژول فرود این فضاپیما وزنی در حدود ۴۹۵ کیلوگرم و قطری حدود ۱ متر دارد. طبق گفته مارکو لانگبروک، کارشناس ماهوارهها، سرعت برخورد این جسم پس از کاهش سرعت ناشی از اصطکاک جوی، حدود ۲۴۲ کیلومتر در ساعت خواهد بود.

آیا قبل از ورود به جو قابل مشاهده است؟
تا زمانی که کاسموس ۴۸۲ به دور زمین میچرخد، ممکن است بتوانید آن را هنگام گرگ و میش صبح یا عصر، مانند یک ماهوارهی کمنور در آسمان مشاهده کنید. هرچه به زمان ورود نزدیکتر شویم، ممکن است کمی روشنتر شود. برای پیگیری، میتوانید به وبسایت Heavens-Above.com بروید، مکان مشاهدهی خود را وارد کنید، در بخش پایگاه داده ماهوارهها سال ۱۳۵۰ را انتخاب کرده و سپس جسم Cosmos 482 Debris / 1972-023E را انتخاب کنید تا مسیر عبورش را در آسمان ببینید.
آیا هنگام ورود به جو، آتشبازی قابل رؤیتی خواهیم داشت؟
اگر ورود مجدد بر فراز منطقه شما رخ دهد، احتمالاً شبیه به یک شهاب خیلی روشن و کند دیده خواهد شد که ممکن است در حین حرکت تکهتکه شود.
ما در روزهای آینده با نزدیک شدن به ورود این جسم غیرمعمول به جو زمین، اطلاعات بهروزتری در اختیار شما قرار خواهیم داد.