هند به طور مداوم توانمندیهای برنامه فضایی خود را که روز به روز قویتر میشود، اثبات میکند.
دو ماهواره آزمایش داکینگ فضایی سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO) به نام اسپادکس، (۲۵ دی) با موفقیت در مدار زمین به هم رسیدند و هند را به چهارمین کشور تبدیل کردند که عملیات داکینگ در فضا را انجام داده است. سه کشور دیگر که در این زمینه پیشگام هستند، ایالات متحده، روسیه و چین هستند.
ISRO در پستی در شبکه اجتماعی X شب گذشته (۲۵ دی) نوشت: “موفقیت در انجام داکینگ فضاپیما! یک لحظه تاریخی. تبریک به تمام تیم! تبریک به هند!”
اسپادکس در ۱۰ دی ۱۴۰۳با موشک PSLV هند به فضا پرتاب شد تا فناوری داکینگ خودکار ساخت هند را به نمایش بگذارد.
مقامات ISRO در توضیح مأموریت اسپادکس نوشتند: “این فناوری برای آرزوهای فضایی هند بسیار ضروری است، مانند مأموریتهای هند به ماه، بازگشت نمونه از ماه، ساخت و راهاندازی ایستگاه فضایی بهاراتیا آنتاریکش (BAS) و غیره. فناوری داکینگ در فضا زمانی ضروری است که برای دستیابی به اهداف مشترک مأموریتی، نیاز به چندین پرتاب راکت باشد.”
BAS ایستگاه فضایی در مدار زمین است که هند قصد دارد آن را تا سال ۱۴۱۳ بسازد. این کشور در حال حاضر بر روی یک مأموریت رباتیک بازگشت نمونه از ماه به نام چاندریان ۴ کار میکند که هدف آن پرتاب در سال ۱۴۰۶ است.
اسپادکس از دو ماهواره به نامهای “هدف” و “تعقیبکننده” تشکیل شده است که هرکدام ۴۸۵ پوند (۲۲۰ کیلوگرم) وزن دارند. این دو ماهواره قرار بود ابتدا در ۱۷ دی به هم متصل شوند، اما ISRO این تلاش را به تأخیر انداخت تا آزمایشها و شبیهسازیهای بیشتری انجام دهد.
همه چیز دیروز به خوبی پیش رفت. ماهوارههای هدف و تعقیبکننده از فاصله ۵۰ فوت (۱۵ متر) به ۱۰ فوت (۳ متر) نزدیک شدند، برای مدتی در این فاصله نزدیک ماندند و سپس فرایند داکینگ را با موفقیت تکمیل کردند.
و طبق گفته این سازمان، اوضاع همچنان خوب به نظر میرسد.
ISRO در پستی دیگر شب گذشته نوشت: “پس از داکینگ، کنترل دو ماهواره به عنوان یک شیء واحد با موفقیت انجام شد. آزمایشهای جداسازی و انتقال انرژی در روزهای آینده انجام خواهد شد.”
اگرچه ایالات متحده، روسیه، چین و اکنون هند تنها کشورهایی هستند که فضاپیماها را در مدار به هم متصل کردهاند، فهرست نهادهایی که فناوری داکینگ و/یا rendezvous را به نمایش گذاشتهاند، فراتر از این کشورهاست.
برای مثال، ژاپن و آژانس فضایی اروپا (ESA) هر دو فضاپیماهای باری برای خدمات رسانی به ایستگاه فضایی بینالمللی ساختهاند. فضاپیماهای ATV آژانس فضایی اروپا خود به خود به ایستگاه فضایی متصل شدند، اما فضاپیماهای HTV ژاپن به کمک نیاز داشتند و با استفاده از بازوی رباتیک بزرگ ایستگاه گرفته شدند.