برخی کارشناسان معتقدند که این ابرهای رنگپریده میتوانند رنگ زنگاری این نوار بزرگ را تغییر دهند و حتی باعث “ناپدید شدن” آن شوند.
تصاویر جدید، دو طوفان سفید عظیم را نشان میدهند که در یکی از کمربندهای بزرگ قهوهای مایل به قرمز مشتری میچرخند. این طوفانهای چرخشی، که احتمالاً رعدوبرقهای سبز بزرگی را در جو ابری این غول گازی منتشر میکنند، ممکن است رنگ زنگاری این کمربند را رقیق کنند و ظاهر سیاره را به طور چشمگیری تغییر دهند.
مایکل کارر، عکاس نجومی، این تصاویر خیرهکننده را در تاریخ ۱۰ آذر با استفاده از تلسکوپ ۸ اینچی سلسترون از خانهاش در اتریش ثبت کرده است. این تصاویر، دو لکه بزرگ سفید را نشان میدهند که در کمربند استوایی جنوبی مشتری (SEB) قرار دارند؛ یک نوار عظیم ابرهای تاریک که با چرخش مشتری، به دور سیاره میچرخد.
جان راجرز، ستارهشناس انجمن نجوم بریتانیا که در مشتری تخصص دارد، به Spaceweather.com گفت: “این لکههای سفید، طوفانهای عظیمی هستند. آخرین باری که چنین طوفانهایی را در مشتری دیدیم، ۸ سال پیش در ۱۳۹۴-۱۳۹۵ بود.”
این طوفانها احتمالاً حدود ۶۰ مایل (۱۰۰ کیلومتر) به زیر سطح چرخشی مشتری گسترش دارند و اگرچه عرض دقیق آنها هنوز محاسبه نشده است، اما طبق گزارش Spaceweather.com، هر دو طوفان “به اندازهای بزرگ هستند که زمین را با فضای اضافی ببلعند.”
راجرز توضیح داد که این طوفانها به اندازه کافی بزرگ نیستند تا برای مدت طولانی مانند لکه سرخ بزرگ مشتری باقی بمانند و در عوض متلاشی خواهند شد. در این فرآیند، رنگهای شبحوار طوفان با بقیه ابرهای زنگاری SEB ترکیب میشوند و “باعث میشوند نوار قهوهای آشنا کمرنگ شود، زیرا رنگ آن با جبهه طوفان سفید رقیق میشود.” اگر به تصویر با دقت نگاه کنید، میتوانید ببینید که این روند از هماکنون آغاز شده، زیرا چندین جریان باریک سفید پشت طوفانها کشیده شدهاند.
این تغییر رنگ پیشتر نیز رخ داده است. در واقع، SEB قبلاً به دلیل طوفانها تا حدی رقیق شده بود که بین سالهای ۱۳۵۱ و ۱۳۶۹ و به طور مختصر در سال ۱۳۸۸ “ناپدید شد”، طبق گزارش مجله Astronomy. با این حال، هنوز خیلی زود است که بگوییم آیا این طوفانهای جدید کمربند زنگاری فعلی را از بین خواهند برد یا خیر.
طبق گزارش ناسا رعد و برقهای سیاره مشتری با فرآیند همرفت یا جریانهای چرخشی در ابرها، مشابه طوفانهای زمین، تغذیه میشوند و همچنین رعد و برق تولید میکنند. اما برخلاف رعد و برقهای زمین که اغلب به دلیل بخار آب آبیرنگ هستند، رعد و برقهای مشتری به دلیل وجود آمونیاک در جو، سبز رنگ میباشند.
مشتری به تازگی از نزدیکترین نقطه خود به زمین، معروف به “مقابله”، عبور کرده و اکنون به اندازهای روشن است که بتوان آن را با چشم غیرمسلح به وضوح دید، و هدفی عالی برای ستارهشناسان و عکاسان آماتور مانند کارر است. این سیاره در روز جمعه (۱۶ آذر) به نزدیکترین فاصله خود با ما رسید، زمانی که زمین مستقیماً بین بزرگترین سیاره منظومه شمسی و خورشید قرار داشت، اما همچنان تا چند هفته آینده به وضوح قابل مشاهده خواهد بود.
اگر یک تلسکوپ خانگی مناسب یا یک جفت دوربین دوچشمی دارید، میتوانید مشتری را خودتان مشاهده کنید؛ کافی است آن را در صورت فلکی گاو جستجو کنید.