در ژوئیه ۲۰۲۰، ماموریت Tianwen-1 چین به مدار مریخ رسید که شامل شش عنصر روباتیک است: یک مدارگرد، یک فرودگر، دو دوربین قابل استقرار، یک دوربین از راه دور و مریخ نورد Zhurong.
به عنوان اولین در یک سری از ماموریت های بین سیاره ای توسط اداره ملی فضایی چین (CNSA)، هدف این ماموریت بررسی زمین شناسی و ساختار داخلی مریخ، توصیف جو آن و جستجوی نشانه هایی از وجود آب در مریخ است.
مانند بسیاری از مدارگردها، کاوشگرها و مریخ نوردهایی که در حال حاضر در حال کاوش در مریخ هستند، Tianwen-1 نیز در جستجوی شواهد احتمالی از حیات در مریخ (گذشته و حال) است.
در تقریباً ۱۲۹۸ روزی که مأموریت Tianwen-1 مریخ را کاوش کرده است، مدارگرد آن تصاویر سنجش از دور بیشماری از سطح مریخ به دست آورده است. به لطف تیمی از محققان آکادمی علوم چین (CAS)، این تصاویر برای ایجاد اولین نقشه جهانی تصویر رنگی با وضوح بالا از مریخ با وضوح فضایی بیشتر از ۱ کیلومتر (۰.۶۲ مایل) ترکیب شده اند. در حال حاضر این نقشه با بالاترین وضوح مریخ است و می تواند به عنوان یک نقشه پایه جهانی باشد که روزی از ماموریت های خدمه پشتیبانی می کند.
این تیم توسط پروفسور Li Chunlai از رصدخانه ملی نجوم چین (NOAC) و پروفسور Zhang Rongqiao از مرکز اکتشافات ماه و مهندسی فضایی رهبری می شد. همکاران متعددی از آزمایشگاه کلیدی اکتشافات ماه و اعماق فضایی، مؤسسه اپتیک و الکترونیک، دانشگاه آکادمی علوم چین و مؤسسه فیزیک فنی شانگهای به آنها پیوستند. مقاله ای که جزئیات تحقیق آنها را شرح می دهد، ‘ مجموعه داده های تصویر رنگی جهانی ۷۶ متر در هر پیکسل و نقشه مریخ توسط Tianwen-1‘ اخیراً در مجله Science Bulletin منتشر شده است.
چندین نقشه جهانی از مریخ با استفاده از تصاویر سنجش از راه دور به دست آمده توسط ابزارهای شش ماموریت قبلی ایجاد شده است. اینها شامل سیستمهای تصویربرداری بصری کاوشگر مارینر ۹، مدارگردهای وایکینگ ۱ و ۲، دوربین زاویه باز دوربین مدارگرد مریخ (MOC-WA) روی نقشهبردار جهانی مریخ (MGS)، دوربین زمینه (CTX) در مدارگرد شناسایی مریخ (MRO) است. دوربین استریو با وضوح بالا (HRSC) Mars Express (MEX) و سیستم تصویربرداری انتشار حرارتی (THEMIS) در مدارگرد مریخ اودیسه هم می باشد.
با این حال، همه این نقشهها وضوح فضایی بسیار کمتری نسبت به آنچه که تیم CAS با استفاده از تصاویر بهدستآمده توسط مدارگرد Tianwen-1 ایجاد کردند، داشتند. به عنوان مثال، موزاییک اطلس MGS MOC-WA دارای وضوح فضایی ۲۳۲ متر در هر پیکسل (۲۸۰ یارد در هر پیکسل) در باند مرئی است و موزاییک جهانی THEMIS از مأموریت ادیسه مریخ وضوح فضایی تقریباً ۱۰۰ متر بر هر پیکسل (۱۱۰ فوت در هر پیکسل) در باند مادون قرمز ارائه میدهد. در حالی که ام آر او گلوبال سی تی ایکس موزاییک از مریخ حدود ۹۹.۵ درصد از سطح مریخ (از ۸۸ درجه شمالی تا ۸۸ درجه جنوبی) را در نوار مرئی پوشانده است، وضوح فضایی آن حدود ۵ متر بر هر پیکسل (۵.۵ یارد بر هر پیکسل) است.
همچنین کمبود تصاویری رنگی جهانی از مریخ با وضوح فضایی صد متر (۱۱۰ یارد) یا بالاتر وجود داشته است. از نظر تصاویر رنگی جهانی، موزاییک رنگی جهانی مریخ وایکینگ نسخه ۱ و ۲ دارای وضوح فضایی تقریباً ۹۲۵ متر بر پیکسل و ۲۳۲ متر بر پیکسل (۱۰۱۰ و ۲۵۵ یارد بر پیکسل) هستند.
در همین حال، ابزار MoRIC در طی بیش از ۲۸۴ مدار اجرا شده توسط مدارگرد Tianwen-1، ۱۴۷۵۷ تصویر با وضوح فضایی بین ۵۷ تا ۱۹۷ متر (۶۲ و ۲۱۵ یارد) به دست آورد.
در همین زمان، طیفسنج کانیشناسی مریخ Tianwen-1 در مجموع ۳۲۵ نوار داده در باندهای مرئی و مادون قرمز نزدیک، با وضوحهای مکانی متفاوت از ۲۶۵ تا ۸۰۰ متر (۲۹۰ تا ۸۷۵ یارد) به دست آورد.
تصاویر جمع آوری شده همچنین به پوشش جهانی سطح مریخ دست یافتند. با استفاده از این داده ها، پروفسور لی چونلای، پروفسور Zhang Rongqiao و همکارانشان داده های تصویری را پردازش کردند که منجر به آخرین نقشه جهانی مریخ شد. این تیم همچنین داده های اندازه گیری مدار اصلی را با استفاده از فناوری تنظیم بسته نرم افزاری بهینه کرد.
با در نظر گرفتن مریخ به عنوان یک شبکه تنظیم یکپارچه، تیم توانست انحراف موقعیت بین تصاویر منفرد را به کمتر از یک پیکسل کاهش دهد و یک موزاییک جهانی بدون درز ایجاد کند.
رنگ های واقعی سطح مریخ به لطف داده های به دست آمده توسط MMS به دست آمد، در حالی که تصحیح رنگ اجازه یکنواختی رنگ جهانی را می داد. همه اینها با عرضه Tianwen-1 Mars Global Color Orthomosaic 76 m v1 به اوج خود رسید که وضوح فضایی ۷۶ متر (۸۳ یارد) و دقت افقی ۶۸ متر (۷۴ یارد) دارد.
این نقشه در حال حاضر نقشه جهانی مریخ با بالاترین وضوح رنگ واقعی است و وضوح و صحت رنگ نقشه های قبلی مریخ را به طور قابل توجهی بهبود می بخشد.
این نقشه می تواند به عنوان یک مرجع جغرافیایی برای سایر آژانس های فضایی و سازمان های شریک برای نقشه برداری از سطح مریخ با وضوح و جزئیات بیشتر عمل کند. همچنین میتواند توسط آژانسهای فضایی برای انتخاب مکانهایی برای کاشفان روباتیک آینده که به جستجوی سرنخهایی درباره گذشته مریخ ادامه میدهند، استفاده شود.
همچنین زمانی که ناسا و چین مأموریتهای خدمهای را به مریخ میفرستند، که قرار است تا اوایل دهه ۲۰۳۰ یا ۲۰۴۰ آغاز شود، میتواند مفید باشد.
این مقاله در ابتدا توسط Universe Today منتشر شده است.