در ماه شهریور، شش زمینلرزه کوچک در این آتشفشان با تهدید بالا ثبت شد، در حالی که معمولاً این آتشفشان هر دو تا سه سال تنها یک زلزله تجربه میکند. به گفته رصدخانه آتشفشانی کاسکیدز (CVO) وابسته به سازمان زمینشناسی ایالات متحده (USGS)، این افزایش غیرمعمول است.
جان میجر، دانشمند مسئول CVO، در ایمیلی گفت: «در حال حاضر، در تلاشیم تا دادههای بیشتری جمعآوری کنیم و ارزیابی کنیم که آیا این موضوع واقعاً غیرعادی است یا صرفاً آتشفشان بیشتر از حد معمول با ما صحبت میکند». او افزود: «آتشفشانها همیشه زمزمههایی دارند»، و اشاره کرد که کوه سنت هلنز و کوه رینیر که در نزدیکی هستند، معمولاً ماهانه ۱۰ تا ۲۰ زلزله را تجربه میکنند.
میجر توضیح داد: «برخی آتشفشانها، مانند سنت هلنز، رینیر و کوه هود، دورههایی از افزایش فعالیت لرزهای دارند که در آن شاهد دستهای از زلزلهها هستیم که ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشند. این بخشی از فعالیت پسزمینهای آتشفشانهای کاسکیدز است. بنابراین، آنچه در کوه آدامز میبینیم، برای کاسکیدز غیرعادی نیست، اما برای کوه آدامز متفاوت است».
کوه آدامز با ارتفاع ۳۷۴۲ متر و عرض ۲۹ کیلومتر، بزرگترین آتشفشان فعال ایالت واشنگتن است و از نظر حجم، از کوه رینیر که بلندترین قله این ایالت است، پیشی میگیرد.
افزایش فعالیت زلزلهای، از جمله زمینلرزهای با بزرگای ۰.۹ که در یکشنبه، ۱۵ مهر رخ داد، نشاندهنده وقوع فوران نیست. این زلزلهها بسیار کوچک بودند و بزرگای آنها بین ۰.۹ تا ۲ بود. میجر گفت: «اگر کسی در نزدیکی کوه آدامز حضور داشت، احتمالاً این زلزلهها را حس نمیکرد». آخرین فوران این آتشفشان حدود ۴۰۰۰ سال پیش رخ داده است، اما این دوره طولانی به معنای قریبالوقوع بودن فوران نیست.
او افزود: «هر آتشفشان شخصیت خودش را دارد و آنها طبق چرخههای خاصی فوران نمیکنند. برخی ممکن است فوران کنند و سپس برای دههها یا قرنها به طور متناوب فعال باشند، و بعد به حالت خفته برای قرنها یا هزاران سال بازگردند».
کوه آدامز بهطور کلی فورانهای آرامی تولید میکند که با جریانهای آهسته گدازه مشخص میشود، نه فورانهای انفجاری و مخرب. اگر فورانی رخ دهد، خطر اصلی از “لاهارها” خواهد بود؛ جریانهای گلآلود از سنگ، خاکستر و یخ که مانند بتن سریع جریان میکنند.
میجر گفت: «به طور کلی، آتشفشانها هنگام آمادهشدن برای فوران، نشانههای روشنی میدهند»، مانند افزایش تعداد و بزرگی زلزلهها. همچنین، زمین اطراف آتشفشان بر اثر فشار ماگما تغییر شکل میدهد که این تغییرات با پایش GPS و ماهوارهای قابل مشاهده است.
در حال حاضر، تنها یک ایستگاه دائمی پایش لرزهای در فاصله ۱۱ کیلومتری جنوب غربی قله کوه آدامز وجود دارد. قرار است تابستان آینده ایستگاههای دائمی بیشتری نصب شوند.
دیوید پایل، آتشفشانشناس از دانشگاه آکسفورد در بریتانیا، گفت: «زلزلههای اخیر میتوانند ناشی از فرآیندهای مختلفی باشند، از جمله ترک خوردن سنگها بر اثر تنشهای داخلی». او افزود: «این دسته کوچک از رویدادها در کوه آدامز غیرمعمول است، با توجه به اینکه آتشفشان در ۴۰ سال گذشته بسیار آرام بوده است. اما این مسئله جای نگرانی ندارد و هنوز برای تشخیص علت آن خیلی زود است».