اولین ماهواره چوبی جهان با نام LignoSat میتواند تحولی در ساخت ماهوارهها ایجاد کند. این ماهواره کوچک ژاپنی از چوب ماگنولیا ساخته شده است و هدف آن کاهش آلودگیهای فضایی است.
LignoSat می تواند به تغییر روش ساخت ماهواره کمک کند.
این فناوری جدید پرواز فضایی حس بسیار قدیمی دارد.
اولین ماهواره چوبی جهان، یک فضاپیمای کوچک ژاپنی به نام LignoSat، امروز (۱۵ آبان) با یک کپسول باری SpaceX Dragon به ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) رسید.
LignoSat در هر طرف فقط ۴ اینچ (۱۰ سانتیمتر) اندازه دارد، اما میتواند تأثیر زیادی بر پروازهای فضایی و اکتشافات آینده داشته باشد.
مگان اورت، معاون دانشمند بینالمللی ناسا، گفت: «ممکن است چوب در فضا غیرمعمول به نظر برسد، اما محققان امیدوارند این تحقیقات نشان دهد که ماهوارههای چوبی میتوانند پایدارتر بوده و آلودگی کمتری نسبت به ماهوارههای معمولی داشته باشند.» این سخنان او چند ساعت قبل از پرتاب کپسول دراگون در یک نشست مطبوعاتی عنوان شد.
مزایای ماهوارههای چوبی
ماهوارههای معمولی عمدتاً از آلومینیوم ساخته شدهاند. در پایان عمر خود، این ماهوارهها هنگام سوختن در جو زمین اکسیدهای آلومینیوم تولید میکنند که میتواند تعادل حرارتی سیاره را تغییر دهد و به لایه ازون آسیب بزند.
با افزایش جمعیت ماهوارهها به دلیل ظهور ابرصورتهای فلکی مانند استارلینک که اکنون شامل حدود ۶۵۰۰ ماهواره فعال است، این مسئله نگرانکنندهتر شده است.
چوب، جایگزین مناسبی برای آلومینیوم
ماهوارههای چوبی مانند LignoSat که از چوب ماگنولیا ساخته شدهاند، میتوانند بخشی از راهحل باشند. اعضای تیم مأموریت اظهار کردهاند که این ماهوارهها هنگام ورود به جو، آلودگیهای مخرب تولید نمیکنند.
تاکائو دوی، فضانورد بازنشسته ژاپنی و مهندس هوافضا که اکنون استاد دانشگاه کیوتو است، به رویترز گفت: «ماهوارههای فلزی ممکن است در آینده ممنوع شوند. اگر کارایی ماهوارههای چوبی را ثابت کنیم، میخواهیم این فناوری را به SpaceX ایلان ماسک معرفی کنیم.»
LignoSat که توسط محققان دانشگاه کیوتو و شرکت چوببرداری Sumitomo Forestry در توکیو ساخته شده است، به زودی فرصتی برای اثبات خود خواهد داشت.
حدود یک ماه دیگر، این ماهواره کوچک از ماژول Kibo ایستگاه فضایی بینالمللی در مدار قرار خواهد گرفت و اطلاعاتی در مورد سلامت خود به مدت شش ماه ارسال خواهد کرد.
مگان اورت توضیح داد: «محققان دانشجو دما و کرنش ساختار چوبی را اندازهگیری خواهند کرد تا تأثیرات محیط فضایی و تشعشعات بر آن را بررسی کنند.»
اعضای تیم LignoSat معتقدند که یک آزمایش موفق میتواند پیامدهایی فراتر از مدار زمین داشته باشد.
کنجی کاریا، مدیر موسسه تحقیقاتی جنگلداری Sumitomo Tsukuba، گفت: «ممکن است قدیمی به نظر برسد، اما چوب در واقع یک فناوری پیشرفته برای آینده است. با گسترش فعالیتهای فضایی به ماه و مریخ، این فناوری میتواند صنعت چوب را نیز تقویت کند.»