یک ‘نقشه گرانشی’ جدید از سیاره سرخ نشان می دهد که ده ها حباب متراکم اسرارآمیز – از جمله یک سازه به شکل غافلگیرکننده کیسه ای – در زیر بستر دریای باستانی اطراف قطب شمال مریخ در کمین هستند. اولین اطلس در نوع خود همچنین یافته های اخیر در مورد بلندترین کوه مریخ را تأیید می کند که می تواند به افشای اسرار مربوط به گذشته و حال آتشفشانی این سیاره کمک کند.
در یک مطالعه جدید، محققان اولین نقشه واقعی چگالی جهانی مریخ را با ترکیب دادههای مربوط به پوسته سیاره از فرودگر InSight ناسا با سوابق نوسانات در مدار ماهوارهها، مانند مدارگرد شناسایی مریخ ناسا و مریخ اکسپرس آژانس فضایی اروپا، ایجاد کردند. همانطور که آنها توسط ناهنجاری های گرانشی پنهان از جای خود بیرون کشیده شدند.
ویژگی های برجسته در نقشه جدید ۲۰ حباب زیرزمینی در حوضه Borealis در نیمکره شمالی مریخ بود که بیش از ۳ میلیارد سال پیش بستری باستانی بود. محققان در بیانیه ای نوشتند که این حباب ها در طیف وسیعی از اشکال و اندازه ها هستند، از جمله مواردی که ‘شبیه شکل سگ’ است و تراکم آنها بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم در متر مکعب بیشتر از زمین اطراف است.
با این حال، در حال حاضر مشخص نیست که این حباب ها چیست، چرا آنها اینقدر متراکم هستند یا چگونه ایجاد شده اند.
بارت روت، محقق ارشد این مطالعه، دانشمند سیارهشناسی در دانشگاه صنعتی دلفت هلند، در بیانیهای گفت: «این ساختارهای متراکم میتوانند منشا آتشفشانی داشته باشند یا به دلیل برخورد [شهابها] باستانی مواد متراکم شوند.» او افزود: ‘به نظر می رسد هیچ اثری از آنها در سطح وجود ندارد.’
این تیم یافته های خود را در کنگره علوم سیاره اروپا، که در ۱۸ تا ۲۳ شهریور در برلین برگزار شد، ارائه کردند.
نقشه جدید همچنین وجود یک لکه عظیم به عرض ۱۱۰۰ مایل (۱۷۵۰ کیلومتر) را زیر Olympus Mons، یک آتشفشان خاموش در نزدیکی استوای مریخ که بیش از ۱۶ مایل (۲۵ کیلومتر) بالای سطح سیاره قرار دارد، تأیید کرد. این کوه بلندترین کوه در سیستم شمسی است.
این لکه غول پیکر که برای اولین بار در سال ۱۴۰۱شناسایی شد، چگالی کمتری نسبت به محیط اطراف خود دارد و به احتمال زیاد یک توده عظیم از گدازه خنک شده است که نشان می دهد آتشفشانی مریخ ممکن است اخیراً پایان یافته باشد یا ادامه داشته باشد.
نقشه جدید حباب المپوس مونس همچنین میتواند فلات تارسیس، منطقه مرتفع مریخ را که خانه بلندترین آتشفشانهای سیاره است، و همچنین دیگر ساختارهای زمینشناسی جذاب، مانند دره «لابیرنت شب» که اخیراً نقشهبرداری شده است، روشن کند.
حباب های تازه نقشه برداری شده تنها اجرام جالبی نیستند که اخیراً در زیر سطح سیاره سرخ یافت شده اند.
در ماه دی، ماهواره های ناسا یک لایه یخی به ضخامت ۲ مایل (۳.۲ کیلومتر) را نشان دادند که در زیر استوای مریخ مدفون شده بود. و در ماه اوت، دانشمندان کشف بزرگ یک اقیانوس پنهان عظیم را اعلام کردند – با آب کافی برای پوشاندن سیاره با ۱ مایل (۱.۶ کیلومتر) آب – در اعماق سطح سیاره سرخ به دام افتاده است.
نویسندگان این مطالعه از جمله گروهی از دانشمندان هستند که مأموریتی به مریخ را به نام گرانش کوانتومی مریخ (MaQuls) پیشنهاد میکنند که فضاپیمای دوقلویی را در اطراف سیاره سرخ به پرواز در میآورد و به محققان اجازه میدهد تا ناهنجاریهای گرانشی پنهان را با دقت بیشتری اندازهگیری کنند. ماموریت MaQuls نیز اخیراً در کنگره علوم سیاره اروپا مورد بحث قرار گرفت اما توسط هیچ آژانسی تایید نشده است.