این دستگاه با استفاده از حسگرهای پرتو ایکس، جو زمین را به دقت نظارت خواهد کرد و به کشف رازهای مهمی از وضعیت جو فضایی خواهد پرداخت.
یک ربات جدید قرار است اولین تصاویر جهانی از “تنفس” میدان مغناطیسی زمین را از سطح ماه ثبت کند، همانطور که ناسا اعلام کرده است.
دستگاه Lunar Environment Heliospheric X-ray Imager (LEXI) که میتواند پرتوهای ایکس بازتابی از مغناطیسکره زمین را شبیهسازی کند، بخشی از محمولهای است که قرار است در تاریخ ۲۶ دی توسط فضاپیمای Blue Ghost شرکت Firefly Aerospace به فضا پرتاب شود.
هنگامی که این ابزار بر سطح ماه فرود آید، روشن خواهد شد و سپس نگاه خود را به زمین معطوف خواهد کرد و به مدت شش روز، تصاویر میدان مغناطیسی سیاره ما را با شبیهسازی پرتوهای ایکس کمانرژی که از سطح آن بازتاب مییابند، جمعآوری خواهد کرد.
“ما انتظار داریم برای اولین بار شاهد “تنفس” مغناطیسکره باشیم، یعنی زمانی که باد خورشیدی بسیار قوی است، مغناطیسکره منقبض شده و به سمت زمین حرکت میکند و سپس وقتی باد خورشیدی ضعیف میشود، گسترش مییابد.” هیونجو کانر، فیزیکدان نجومی از مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا در گرینبلت، مریلند و سرپرست پروژه LEXI در بیانیهای گفت.
یک سپر همیشه در حال تغییر
مغناطیسکره زمین توسط همرفت فلزات در هسته مذاب سیاره ما شکل میگیرد و از ما در برابر پرتوهای کیهانی مضر و همچنین باد خورشیدی که به طور مداوم از خورشید پرتاب میشود، محافظت میکند. هنگامی که تابش به مغناطیسکره زمین برخورد میکند، یا بازتاب میشود یا در امتداد خطوط میدان مغناطیسی به دام میافتد و سپس به سمت قطبها میبارد، که این فرایند به عنوان اتصال مغناطیسی شناخته میشود.
طوفانهای ژئومغناطیسی حاصل از این فرآیند میتوانند در آسمانهای زمین شفقهای قطبی خارقالعادهای به وجود آورند، اما همچنین میتوانند الکترونیکها را خراب کنند، سرورهای داده را از کار بیندازند و ماهوارهها را از فضا به زمین بیاندازند.
این مسائل باعث اهمیت بیشتر پاسخ دادن به سوالات دیرینهای در مورد چگونگی بارش ذرات فضایی به زمین شده است (از جمله اینکه آیا این بارش به طور همزمان یا به صورت انفجاری رخ میدهد).
“ما میخواهیم درک کنیم که طبیعت چگونه رفتار میکند”، کانر گفت، “و با درک این موضوع میتوانیم به محافظت از زیرساختهای خود در فضا کمک کنیم.”
اگرچه سفر ماه جاری اولین بار است که LEXI یا هر آشکارسازی دیگری تصویری کامل از مغناطیسکره زمین ثبت میکند، اما این اولین سفر آن به فضا نیست. در سال ۱۳۹۱، LEXI، که آن زمان به نام STORM (مراقب انتقال پوشش برای توزیع جرم) شناخته میشد، به فضا پرتاب شد تا تصاویر پرتو ایکس جمعآوری کند و سپس به زمین بازگشت.
پس از بازسازی برخی از اجزای کلیدی و اپتیکها، این ابزار حالا دوباره آماده پرتاب است.
“ما در تلاشیم تا تصویر بزرگی از محیط فضایی زمین به دست آوریم.” برایان والش، فیزیکدان فضایی از دانشگاه بوستون و محقق اصلی LEXI در این بیانیه گفته است. “بسیاری از مفاهیم فیزیکی میتوانند پیچیده یا دشوار برای درک باشند بدون آموزش خاصی، اما این علمی است که میتوان آن را دید.”