یک کاوشگر چینی که نمونههایی را از سمت پنهان ماه حمل میکرد، روز سهشنبه به زمین بازگشت و یک مأموریت پیچیده فنی ۵۳ روزه را که به عنوان اولین بار در جهان اعلام شده بود، تکمیل کرد.
اداره ملی فضایی چین گفت که ماژول فرود فضاپیمای Chang’e-6 در یک مکان از پیش تعیین شده در مغولستان داخلی در ساعت ۲:۰۷ بعد از ظهر (۰۶۰۷ GMT) سقوط کرد و این مأموریت را ‘موفقیت کامل’ خواند.
این کاوشگر با حمل خاک و سنگ از سمت پنهان ماه به زمین می آید، منطقه ای ناشناخته که دانشمندان می گویند نوید تحقیقاتی بزرگی دارد زیرا ویژگی های ناهموار آن کمتر از سمت نزدیک توسط جریان های گدازه ای باستانی صاف می شود.
این بدان معناست که مواد برداشت شده در آنجا ممکن است به ما در درک بهتر چگونگی تشکیل ماه و چگونگی تکامل آن در طول زمان کمک کند.
آژانس فضایی چین گفت که کاوشگر ‘به طور عادی کار می کند و نشان می دهد که ماموریت اکتشاف ماه Chang’e-6 یک موفقیت کامل بود’.
شبکه تلویزیونی دولتی CCTV گزارش داد، رئیس جمهور شی جین پینگ در پیام تبریکی گفت که ‘مشارکت های برجسته’ فرماندهی ماموریت ‘برای همیشه در یاد سرزمین مادری و مردم خواهد ماند.’
Chang’e-6 در ۳ می از یک مرکز فضایی در استان جزیره Hainan منفجر شد و تقریباً یک ماه بعد به حوضه عظیم قطب جنوبی ماه – Aitken فرود آمد.
این دستگاه از یک مته و بازوی روباتیک برای جمع آوری نمونه ها استفاده کرد، چند عکس از سطح پوکه گیر انداخت و یک پرچم چین ساخته شده از بازالت را در خاک خاکستری کاشت.
در ۴ ژوئن، کاوشگر اولین پرتاب موفقیتآمیز را از سمت دور در آنچه شینهوا «یک شاهکار بیسابقه در تاریخ اکتشافات ماه انسان» نامید، انجام داد.
بهرهبرداریهای فضایی رو به رشد چین برای دولت مایه افتخار است و رسانههای دولتی صبح روز سهشنبه پوشش خبری متوالی از فرود قریبالوقوع را آغاز کردند.
تصاویر زنده از محل فرود کارگران را نشان می دهد که در حال نزدیک شدن به کپسول فرود در حالی که چندین هلیکوپتر در نزدیکی روی یک قطعه وسیع از چمنزار صاف نشسته بودند.
یکی از کارگران پرچم چین را در کنار کپسول کاشت و با اشتیاق آن را در باد باز کرد.
شین هوا روز دوشنبه گزارش داد که کشاورزان محلی و دامداران از منطقه قبل از فرود هواپیما تخلیه شده اند.
اولجی، یک دامدار محلی، به شین هوا گفت: ‘ما امیدواریم که اکتشافات فضایی کشورمان به پیشرفت خود ادامه دهد و ملت ما قوی تر شود.’
اما این مأموریت همچنین موجی از اطلاعات نادرست آنلاین را به راه انداخته است، به طوری که برخی از کاربران پلتفرم رسانه اجتماعی Weibo از برافراشتن پرچم چین استفاده کردند تا ادعای نادرستی مبنی بر جعلی بودن واشنگتن در فرود آپولو بر ماه را مطرح کنند.
برنامههای ‘رویای فضایی’ چین تحت رهبری شی به سرعت بالا رفته است.
پکن در دهه گذشته منابع عظیمی را به برنامه فضایی خود سرازیر کرده است و اقدامات جاه طلبانه را در تلاش برای رسیدن به قدرت های فضایی سنتی ایالات متحده و روسیه هدف قرار داده است.
این کشور یک ایستگاه فضایی ساخته، مریخ نوردهای روباتیک را روی مریخ و ماه فرود آورده و تنها سومین کشوری است که فضانوردان را به مدار می فرستد.
چین قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ یک ماموریت خدمه به ماه بفرستد و قصد دارد در نهایت پایگاهی در سطح ماه بسازد.
ایالات متحده همچنین قصد دارد تا سال ۲۰۲۶ با مأموریت Artemis 3، فضانوردان را به ماه بازگرداند.