گذراندن زمان در فضا انواع و اقسام اثرات بر فضانوردان دارد. برخی از خطرات پرواز فضایی جدی هستند، برخی دیگر به بهترین وجه عجیب توصیف می شوند، و برخی در این بین قرار می گیرند، مانند این که غذا در فضا طعم ملایم و نامطبوع دارد.
این پدیده عجیب می تواند به اندازه کافی مشکل جدی باشد که برخی از فضانوردان برای دریافت تغذیه کافی تلاش می کنند و تیمی از دانشمندان علوم غذایی از استرالیا و هلند را به بررسی علل بالقوه سوق می دهد.
مطالعه جدید آنها که اخیراً منتشر شده نشان می دهد که توضیح ممکن است در منزوی بودن و ناراحتی فضانوردان به جای قرار گرفتن در مدار باشد.
تحقیقات قبلی نشان داده است که این مشکل ممکن است ناشی از جابجایی مایعات باشد، اثر بی وزنی بر نحوه توزیع مایعات داخلی بدن، که باعث تورم صورت می شود که با سازگاری بدن با محیط جدیدش کاهش می یابد.
با این حال، برخی از فضانوردان گزارش دادهاند که مشکلات آنها با غذا حتی پس از پایان یافتن اثرات جابجایی مایعات همچنان ادامه دارد.
بنابراین، گریس لوک، دانشمند مواد غذایی از دانشگاه RMIT در استرالیا و همکارانش بر این موضوع تمرکز کردند که چگونه محیط و وضعیت ذهنی یک فرد میتواند بر ادراک آنها از عطرها تأثیر بگذارد، که بسیار بر جذابیت درک شده غذا تأثیر میگذارد.
نتایج نشان میدهد که حداقل برخی از عطرها در محیطهای مختلف متفاوت درک میشوند – البته نه به روشی که محققان انتظار داشتند.
جولیا لو، نویسنده ارشد این تحقیق، می گوید: «یکی از اهداف بلندمدت این تحقیق، تهیه غذاهای مناسب برای فضانوردان، و همچنین سایر افرادی که در محیط های ایزوله هستند، است تا میزان تغذیه آنها را تا ۱۰۰ درصد افزایش دهد. دانشمند رفتارهای حسی و خوردن در RMIT.
جولیا لو، نویسنده ارشد این تحقیق، میگوید: «یکی از اهداف بلندمدت این تحقیق، تهیه غذاهای مناسب برای فضانوردان و همچنین سایر افرادی که در محیطهای ایزوله هستند، است تا میزان تغذیه آنها را تا ۱۰۰ درصد افزایش دهد. من دانشمند رفتارهای حسی و خوردن در RMIT هستم.»
با توجه به دشواری آشکار ارسال واقعی سوژههایشان به فضا، تیم در عوض شرکتکنندگان را در یک محیط واقعیت مجازی قرار داد که برای شبیهسازی تجربه حضور در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) طراحی شده بود.
این تیم توضیح میدهد که این محیط VR شامل اجسام شناور برای شبیهسازی ریزگرانش، به همراه «دستگاه فضایی نصبشده برای برانگیختن حس درهمتنگی و محصور شدن» و نویز پسزمینه است که «صداهای عملیاتی بلندی را که در ISS گزارش شده است تقلید میکند».
در حالی که ایده ذهنی بودن طعم مطمئناً جدید نیست، به نظر می رسد این سؤال که آیا یک محیط VR می تواند بر طعم تأثیر بگذارد یا خیر – لوک و تیم او در مقاله خود خاطرنشان می کنند که طبق دانش آنها، ‘این اولین مطالعه ای است که تنوع فردی را نشان می دهد. در ادراک بویایی در VR’.
در حالی که ایده ذهنی بودن طعم مطمئناً جدید نیست، اما به نظر میرسد که سؤال اینجاست که آیا یک محیط واقعیت مجازی (VR) میتواند بر طعم تأثیر بگذارد یا خیر. لوک و تیم او در مقاله خود اشاره میکنند که به گفتهی آنها، “این اولین مطالعهای است که تنوع فردی را در ادراک بویایی در VR نشان میدهد.”
برای انجام این کار، دانشمندان نمونه هایی از سه رایحه مختلف را در اختیار شرکت کنندگان قرار دادند: وانیل، بادام و لیمو. از آنها خواسته شد تا شدت هر بو را در مقیاس ۱ تا ۵ ارزیابی کنند – ابتدا در یک اتاق معمولی و سپس در محیط ISS شبیه سازی شده.
به طور جالبی، شرکت کنندگان گزارش دادند که در حالی که بوی لیمو در هر دو محیط یکسان باقی می ماند، دو رایحه دیگر در ISS شبیه سازی شده شدیدتر به نظر می رسید. محققان گمان میکنند که بنزآلدئید، یک ترکیب معطر فرار که در بادام و وانیل یافت میشود، اما نه لیمو، عامل کلیدی در این امر است.
و در حالی که این مطالعه لزوماً پاسخی در مورد اینکه چرا حواس چشایی و بویایی فضانوردان پس از کاهش جابجایی مایعات ضعیف میماند، ارائه نمیکند، اما از این فرضیه پشتیبانی میکند که درک بو زمینهای است.
همچنین به راههای ممکن برای کاهش این مشکل اشاره میکند: همانطور که نویسندگان مینویسند، ‘شاید برخی از ترکیبات فرار که دارای مشخصات بوی مشترک هستند (به عنوان مثال شیرین) در مقایسه با سایرین بیشتر تحت تاثیر شرایط قرار گیرند’.
اگر چنین باشد، شناسایی ترکیباتی که جذابیت خود را در محیطهایی مانند ایستگاه فضایی بینالمللی حفظ میکنند – یا حتی جذابتر میشوند – میتواند نحوه طراحی رژیم غذایی فضانوردان را نشان دهد.
استفادههای بالقوهای برای یافتهها در زمین نیز وجود دارد.
لو میگوید: این مطالعه میتواند به شخصیسازی رژیمهای غذایی افراد در موقعیتهای منزوی اجتماعی، از جمله در خانههای سالمندان، و بهبود مصرف مواد مغذی آنها کمک کند.
این مقاله در مجله International Journal of Food Science + Technology منتشر شده است.